Sanayisi ile meşhur Konya dev adım attı. Teknolojinin kalbi burada atıyor

Sanayisi ile meşhur Konya dev adım attı. Teknolojinin kalbi burada atıyor

Konya, Teknoloji Geliştirme Bölgesiyle ağırlıklı olarak Bilişim Teknolojisi, Tarımsal teknolojiler, Biyoteknoloji, Tasarım Teknolojileri, Çevre ve Enerji Teknolojileri, Savunma Sanayi alanlarında ARGE faaliyetleriyle ülkenin lokomotif illerinden biri oldu

Konya, 2025 yılına güçlü bir ihracat artışıyla başladı. Ocak ayında Türkiye genelinde ihracat %5,8 artarken, Konya %12,28 büyüme kaydederek 276,17 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Konya’nın ihracatının neredeyse yüzde 80’ini sanayi ürünleri oluşturuyor.

Tarım üretimi ve sektörünün başkenti olan Konya, ihracatında makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi ile savunma ve havacılık sanayi ön plana çıkmakla birlikte, gıda, ayakkabı, araç üstü vinç, döküm gibi pek çok sektörde iddialı firmalara ev sahipliği yapıyor.

Planlı sanayide örnek ve çekim merkezi

Konya, 10 organize sanayi bölgesi ile Türkiye’de planlı sanayide de örnek gösteriliyor. Konya, bu organize sanayi bölgeleri, özel sanayi siteleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, Teknoloji Endüstri Bölgesi, Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi ile ülkenin adeta çekim merkezi haline geldi.

Rekabetçi ve katma değer üreten kent

Rekabetçi ve yüksek katma değer üreten Kentte bu yöndeki sektörlere yönelik kümelenme çalışmaları, Ar-Ge Projeleri, ulusal ve uluslararası ticari organizasyonlar başta olmak üzere pek çok çalışma yürüten Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, üniversiteler ve Sanayi Odası, şehrin Ar-Ge ve inovasyon kültürüne katkıda bulunacak çalışmalar ve yatırımlarda da öncülük ediyor.

İnnopark vizyonu

Konya Sanayi Odası tarafından şehre kazandırılan Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, bu konudaki tamamen üretim odaklı bir anlayışla faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Konya’da İnnopark ve Konya Teknokent olmak üzere 2 teknokent bulunuyor. Bu Teknokent’lerden İnnopark özel sektör ağırlıklı. Konya Teknokent ise daha çok Selçuk Üniversitesi tarafından oluşturulan bir teknokent olarak katma değer faaliyetlerini yürütüyor.

Deneysel atölye çalışmaları

İnnopark İnnopark’ta çok sayıda firma, Konya Belediyesi, Konya Sanayi Odası, Borsa ve 7 üniversite ortak çalışmalar yapıyorlar. İnnopark OSB içinde kurulan innopark içinde sadece Ar-Ge amacını taşımayan bulguların ürüne dönüştürülmesini sağlayan atölyeler yer alıyor.

İnnoVadi Girişimcilik Merkezi, üniversite öğrencileri, akademisyenler ve inovatif fikirlere sahip bireyleri eğiterek girişimci olma yönünde motive ve teşvik ediyor. Bölgede yeni ve yüksek teknoloji odaklı inovatif işletmelerin kurulmasını sağlayarak Konya ve bölge sanayine dinamizm kazandırıyor.

InnoVadi Girişimcilik Merkezinde aşağıdaki programlar uygulanıyor:

  • İnnoVersity-Girişimcilik Motivasyon Programı,
  • Girişimci Rampası TÜBİTAK BİGG Destekli Ön-Kuluçka Programı,
  • İnnoGaraj-Ön Kuluçka Programı,
  • İnnoGirişim Kuluçka Programı,
  • İnnoStar-Girişim Hızlandırma Program.

İnnopark’da Tübitak destekli en az 31 uygulayıcı bulunuyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.