Sigara fiyatlarına dev zam geliyor! Tiryakiler bu alışkanlıktan nasıl vazgeçecek?

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya Ağustos ayında bir zam daha yapılacağını duyurdu.
Sigara fiyatlarına dev zam geliyor! Tiryakiler bu alışkanlıktan nasıl vazgeçecek?

Sigara fiyatları Temmuz ayında peş peşe zamlarla karşı karşıya kalmıştı; ÖTV artışıyla birlikte en düşük ve en yüksek sigara fiyatları 61 TL ile 74 TL arasında değişti. Ancak Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya yeni bir zam geleceğini duyurdu. Dündar, zam miktarının 4-5 TL civarında olacağını ve bu artışın ne zaman yapılacağını açıkladı. Dündar, temmuz ayında uygulanan zamların, firmalar arasındaki rekabet nedeniyle eksik yansıtıldığını ve bu yüzden sigara fiyatlarının daha yüksek olması gerektiğini ifade etti. Philip Morris grubunun fiyat listesini daha az bir zamla güncellemesi nedeniyle diğer markaların da zammın geri kalan kısmını ertelediğini belirtti. Dündar, bu durumun tekel bayi işletmecilerini zor durumda bıraktığını ve yeni zammın ağustos ayının ilk iki haftasında uygulanacağını söyledi. 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de sigara fiyatları şu anda en düşük 61 TL, en yüksek ise 74 TL seviyelerinde bulunuyor.
TEMMUZ AYINDA DA ZAM GELMİŞTİ

Temmuz ayının başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan altı aylık üretici enflasyonu verileri sonrasında, alkollü içki ve sigaralar üzerindeki ÖTV oranları artırıldı. Vergi artışının ardından, sigara ve alkol ürünlerinin fiyatları hızla güncellendi. Bu düzenleme, sigara fiyatlarının belirgin şekilde yükselmesine neden oldu.

SİGARA NASIL BIRAKILIR?
Sigaranın bırakılacağı tam tarihi belirlenmelidir. Farkındalık düzeyini arttırmak, kişinin çevresindekileri bilgilendirmesi, ortamın yeniden düzenlenmesi ve alışkanlıkları değiştirilmesi (örneğin çay ve kahve ile birlikte içmemek) bırakmaya yardımcı olacaktır. Sigara bıraktıktan sonraki dönem için yeni bir rutin oluşturulmalıdır. Yardım istemekten çekinmemek gerekir. Bu amaçla Yeşilay Danışma Merkezi, Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurulabilir. Hazırlık evresi sonrasında sigara bırakıldığında vücutta oluşan değişiklikler aşağıdaki gibidir:
2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.
12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.
2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma, daha rahat merdiven ve yokuş çıkma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.
12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
5 yıl sonra kalp krizi riski yarıya iner.
10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya iner, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.