Swap, faizini 9.75'e yükseltti! Peki swap nedir? İşte swap faizi işlemi ile ilgili bilgiler

Swap, faizini 9.75'e yükseltti! Peki swap nedir? İşte swap faizi işlemi ile ilgili bilgiler

Merkez Bankası (TCMB) repo ihaleleriyle gerçekleştirdiği sıkılaştırma adımlarını döviz karşılığı TL swap piyasasına da taşıdı.

Merkez Bankası dün gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından bugün döviz karşılığı TL-swap piyasasında gerçekleştirdiği işlemlerde TL faizini yüzde 9.75'e yükseltti. İlgili faiz dün yüzde 8.25 seviyesindeydi.

Bankacılar Merkez Bankası’nın bu adımını diğer sıkılaştırma adımlarıyla artan faiz oranı ile uyumlaştırma ve teknik bir adım olarak özetlediler.

Reuters’ın haberine göre, bir banka yetkilisi “Merkez sadece repo ile değil 50 milyar dolar karşılığı swap ile de piyasayı fonluyor bu nedenle TCMB'nin sıkılaştırmasını bu piyasaya da yansıtması ortalama fonlama maliyetini değiştirmese de sıkılaştırmanın tüm fonlama kanalları geneline yayılması açısından önemliydi. Beklediğimiz bir adımdı ve PPK sonrası gerçekleşmiş oldu" dedi.

Sıkılaştırma adımlarına devam

Merkez Bankası dün PPK toplantısında kısa vadeli faizleri 8.25’te sabit tutarken, likidite adımlarıyla sıkılaştırmaya devam deceğini açıklamıştı. Ardından Türk Lirası ve yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkları yükseltti. Bu adımla piyasadan yaklaşık 17 milyar TL ve 8,5 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsinden likiditenin çekilmesinin beklendiği kaydedildi. 

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da yüzde 7.34'e kadar gerilemişti. Merkez son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla yüzde 9.44'e yükseltti. Bu veriler 200 baz puanın üzerinde bir sıkılaştırma anlamına geliyor.

Swap nedir? Swap faizi işlemi ile ilgili bilgiler

 

Swap işlemi ile ilgili bilgiler araştırılan konular arasında yer alıyor. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaların ardından araştırmalar artıyor. İşte kısaca; finans dünyasında çok kullanılan ve de iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşme olan swap ile ilgili bilgiler…

Swap kelimesinin anlamı, yapılan açıklamaların ardından araştırılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından swap faizi ile ilgili açıklamalar yapılıyor. Swap kelimesi de çoğunlukla, finansal açıdan; değiştirmek ve takas etmek anlamlarında kullanılıyor. Finans dünyasında, iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşme olarak nitelendiriliyor.

SWAP NEDİR?

Swap, son zamanların en çok duyulan terimlerinden birisidir. Birçok kişi tarafından, günümüzde bu terim merak konusu haline geldi. "Swap" kısaca; finans dünyasında çok kullanılan ve de iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşmedir. Dolayısıyla, swap işlemleri de; bu sözleşmeden doğar.

Swap ne demek sorusuna cevap olarak; "Swap" kelimesi, TDK'ya göre; "değiştirmek" veya "takas etmek" anlamlarına gelir. Swap kelimesi de çoğunlukla, finansal açıdan; değiştirmek ve takas etmek anlamlarında kullanılır. Finans dünyasında, iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşme olarak nitelendirilebilir.

Swap, nakit akışını değiştirmek için yapılacak tüm finansal anlaşmalar olarak da açıklanabilir. Çünkü iki tarafın arasında sabit veya değişken faiz oranlı ödemeler söz konusudur. Bu ödemeler, belirli bir süre boyunca; döviz swap işlemlerince değiştirilir ve de taraflar arasında sözleşme ile işlemler gerçekleştirilir.

Swaplar; döviz kurlarına, faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine ve emtia fiyatlarına göre işlem görebilmektedir. Çoğu opsiyonlardan ve vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak swap, borsada işlem gören bir enstrüman değildir. Bunun yerine swap, tezgah üstü piyasalarda işlem görmekte olan bir sözleşmedir. Döviz swapı veya faiz swapı işlemleri, piyasada en yaygın karşılaşılan swap türleridir.

SWAP İŞLEMİ NEDİR?

Piyasalardaki swap işlemleri, farklı faiz türlerine sahip olan borçların birbirleriyle değişimi olarak tanımlanabilir. Swap; genelde faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine veya döviz kurlarına bağlı olarak işlem görür. Swap işlemleri, kısa zaman içerisinde; en çok kullanımda olan finans işlemlerinden birisi haline gelmiştir.

Swap oranları, bir kişinin; kısa vadeli piyasalar karşısında talep ettiği sabit oranlardır. Swap oranları, piyasada birbirinden farklı swap türlerine uygulanmaktadır. Bir para takası, başka bir para biriminde olanlar için; bir nevi faiz ödemelerinin takasıdır.

İşlem yapılacak paritede, farklı iki para biriminin faiz oranları arasında hesaplanan fark; swap oranını belirlemektedir. Bir swap oranı işlemindeki takasın sabit oranlı kısmının nakit akışı, işlem yapıldığında belirlenebilir. Değişken oranlı kısmının nakit akışı ise, sıfırlama tarihlerinde periyodik olarak belirlenmektedir.

Forex piyasalarında yapılan işlemler, genellikle iki gün valörlü olduğu için; farklı bir sistem söz konusudur. Bu sistemde; genellikle Çarşamba günleri, ilgili swaplar, x3 olarak yansıtmaktadır. Böylece, hafta sonuna denk gelecek işlemlerin swapı, hafta içi günlerde uygulanmış olmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.