Tüm vatandaşları ilgilendiriyor! Fatura sistemi yeniden değişiyor

Tüm vatandaşları ilgilendiriyor! Fatura sistemi yeniden değişiyor
Elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarında yapılması zorunlu olan ve periyodik muayene süresi dolan sayaçlar için ceza uygulanacağının da belirtildiği yönetmelikte değişiklik yapıldığı bildirildi

Elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarında yapılan periyodik muayenelerle ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldığı bildirildi. Yapılan değişiklikle birlikte, muayene süresi dolan ve zorunlu muayene yapılmayan sayaçlar için ceza uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, sayaçlarda tip onayının olmaması veya tip onayını etkileyecek değişikliklerin tespit edilmesi durumunda, sayacın muayenesine devam edilemeyeceği duyuruldu.

23 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle birlikte, sayaçların zorunlu bakımlarının yapılması için kayıtlı kişilere de bazı yükümlülükler getirildi. Sayaçların muayene sürelerinin dolması durumunda, ilgili kişilerin sayacı yerinden sökerek yetkili servislere götürerek zorunlu bakımlarını yaptırmaları gerektiği belirtildi.

SU SAYAÇLARI LİSTE BİLDİRİM SÜRESİ UZATILDI


6 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bu sayaçlar içinde su sayaçlarını ilgilendiren bölümde değişikliğe gidildi. Liste bildirim zorunluluğu su sayaçları için 1 Temmuz 2025'e kadar uzatıldı. Doğal gaz ve elektrik sayaçlarındaki liste bildirim şartı ise aynen devam ettirildi.

DOĞAL GAZ SAYAÇLARI İÇİN SON TARİH ŞUBAT SONU


23 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete'de 1 Ocak 2014- 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya en son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış gaz iletim şebekesinde veya iletim şebekesine doğrudan bağlı olan gaz sayaçları listesinin, kullanan kişiler tarafından ilgili il müdürlüğüne 2024 yılının Şubat ayının son gününe kadar iletilmesi gerektiği tebliğ edilmişti.

Listeyi doğru zamanda iletmeyenlere ya da eksik veya hatalı bildiren kullanıcılar hakkında 1705 sayılı Kanun uyarınca idari yaptırım uygulanacağı açıkta belirtilmişti.

2025 yıl sonuna kadar da tüketicilerin sayaçlarını sökerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç taktırmaları zorunlu kılındı.

Bunların yapılmaması halinde ise sayacın kullanıcısı hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı Kanunda belirtilen idari işlemler uygulanacak.

Kaynak: Kamu Son Haber

Kaynak:BBN