TÜRK-İŞ raporu: Açlık sınırı 21 bin TL

TÜRK-İŞ raporu: Açlık sınırı 21 bin TL

TÜRK-İŞ’in Aralık 2024 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 21.083 TL, yoksulluk sınırı ise 68.675 TL oldu. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti 27.365 TL’ye yükselirken, mutfak enflasyonu yıllık yüzde 46,09 olarak kaydedildi.

TÜRK-İŞ’in her ay yayınladığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasının Aralık 2024 sonuçları, çalışanların geçim şartlarındaki zorluğu bir kez daha ortaya koydu. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gerekli minimum harcama tutarı (açlık sınırı) 21.083 TL olurken, temel ihtiyaçların tamamını kapsayan yoksulluk sınırı 68.675 TL’ye ulaştı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise 27.365 TL olarak belirlendi.

AÇLIK VE YOSULLUK SINIRI YÜKSELİYOR

Raporda, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken gıda harcamasının bir önceki aya göre %2,54 oranında arttığı belirtildi. Yıllık gıda enflasyonu %46,09, yıllık ortalama artış ise %62,35 olarak hesaplandı.

ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

TÜRK-İŞ raporunda, anayasanın 55. maddesine dikkat çekilerek, asgari ücret tespitinde çalışanların geçim şartlarının temel alınması gerektiği vurgulandı. Ancak mevcut asgari ücretin, milyonlarca ailenin onurlu bir yaşam sürmesi için yeterli olmadığı ifade edildi.

EKONOMİK KRİZ FATURAYI DAR GELİRLİYE KESİYOR

Raporda, enflasyonun asgari ücretle ilişkilendirilmesinin yanlış olduğu belirtilirken, "Ücretler enflasyonun nedeni değil, sonucudur. Gelir ve servet eşitsizliğini dengelemek için adil bir vergi sistemi ve sosyal politikalar hayata geçirilmelidir" denildi.

MUTFAKTA YANGIN VAR

TÜRK-İŞ verilerine göre, gıda fiyatlarındaki artış Aralık 2024 itibarıyla bir önceki aya göre %2,54, yıllık bazda ise %46,09 olarak gerçekleşti. Bu durum, dar gelirli ailelerin temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ortaya koydu.

Araştırmada, çalışanların insanca yaşayabileceği bir gelir düzeyine erişmesi için önemli bir veri olduğunu belirtirken, “Ekonomik büyümeden adil pay alınmalı ve toplumun çoğunluğunu oluşturan ücretli çalışanlar insan onuruna yaraşır bir gelire kavuşmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.