Türkiye modern kölelikte zirveye yerleşti

Türkiye modern kölelikte zirveye yerleşti
İnsan hakları örgütü Walk Free, Modern Kölelik raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye çalışanlarına sunduğu düşük imkanlarla Avrupa'da birinci, dünyada ise beşinci sırada yer aldı.

Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, Türkiye'de maaşlı çalışanların belini iyice büktü. Her geçen gün, maaşlar enflasyon karşısında erirken, çalışanlar ay sonunu getirmekte zorlanıyor. Ev alışverişlerinde dahi sıkça kullanılan kredi kartlarının yoğun kullanımı, borç ekstrelerinin kabarmasına yol açıyor. Türkiye genelinde 6 milyon kişi, kredi kartı borçları yüzünden haciz takibi ile karşı karşıya. Tüm bu etkenlerin yanı sıra, geçtiğimiz yıllarda asgari ücrete yapılan ara zam bu yıl gerçekleşmeyince, çalışanların alım gücü iyice düştü.

30-milyon-kisi-modern-kole-05d6b.webp

Avrupa’da 1’inci, Dünya’da 5’inci

Türkiye, 2’inci olarak yer aldığı 2018 yılında yayınlanan rapordan 43 seviye düşerek 5’nci sırada yer aldı. Yıllar içinde sıralamada çok sayıda ülkenin gerisinde kalan Türkiye’nin gerisinde Kuzey Kore, Eritre, Moritanya ve Suudi Arabistan yer aldı. Rapora göre Türkiye’de 1,3 milyon modern köle var. Kişi başına düşen modern köle açısından dünyada 5. sırada yer alan Türkiye, toplam modern köle sayısında da ilk 10’da yer alıyor.

bir-alt-baslik-ekleyin-kopyasi.jpg

Modern Köleliğin sebepleri enflasyon, düşük istihdam ve ekonomik belirsizlik

2011 yılında kurulan ve o tarihten bu yana belirli aralıklarla modern kölelik raporları yayınlayan Walk Free, modern köleliği; bir kişinin tehdit, şiddet, zorlama, aldatma veya gücün kötüye kullanılması nedeniyle reddedemeyeceği ya da terk edemeyeceği bir sömürü durumu olarak tanımlıyor. Türkiye’de ise çalışanların karşı karşıya kaldığı enflasyon, düşük istihdam ve ekonomik belirsizlik ortamı, modern köleliğin ülkemizdeki zeminini daha da sağlamlaştırıyor.

turkiye-kuresel-kolelik-endeksi-nde-dunyada-besinci-sirada.jpg

Dünya Genelinde 50 Milyon Modern Köle Var

Endekse göre, dünya genelinde herhangi bir günde tahmini olarak 50 milyon insan modern köleliğe maruz kalıyor. Bu 50 milyon kişiden yaklaşık 27,6 milyonu zorla çalıştırılıyor. Bu da dünya genelinde her 150 kişiden birinin modern köleliğe tabi olduğu anlamına geliyor. Modern köleliğin en yaygın olduğu beş ülke ise sırasıyla Kuzey Kore, Eritre, Moritanya, Suudi Arabistan ve Türkiye. Kuzey Kore, Eritre, Moritanya ve Afganistan, 2018 Küresel Kölelik Endeksi'nde de modern köleliğin en yaygın olduğu on ülke arasında yer almıştı.

66e97e7660309.jpg

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum