Türkiye piyasası bu kararı bekliyor! Gözler altın ve dolara çevrildi

Türkiye piyasası bu kararı bekliyor! Gözler altın ve dolara çevrildi
ABD Merkez Bankası (FED), merakla beklenen faiz kararını bugün duyuracak.

ABD Merkez Bankası (FED), merakla beklenen faiz kararını bugün Türkiye saati ile 21.00’da açıklayacak. Küresel ekonomiler için büyük önem taşıyan bu karar, Türkiye piyasaları üzerinde de doğrudan etkilere sahip olabilir. Özellikle enflasyon ve kur istikrarı konularında hassas bir dönemden geçen Türkiye ekonomisi, FED’in atacağı adımları yakından takip ediyor.

Küresel Piyasalar da Gözünü FED'e Çevirdi
Son dönemde ABD'de enflasyonun hedefin üzerinde seyretmesi, faiz artırım ihtimalini masada tutuyor. Analistler, FED’in faiz oranlarını sabit tutması veya küçük bir artış yapması yönünde iki farklı beklentiye odaklanmış durumda. Karar, sadece ABD ekonomisini değil, küresel finansal dengeleri de etkileyecek.

1322551-001.jpg

Türkiye İçin Etkileri Neler Olabilir?
FED’in faiz artırma kararı alması durumunda, dolardaki güçlenme eğilimi devam edebilir. Bu da Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda doların TL karşısında değer kazanması anlamına gelebilir. Böyle bir senaryoda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) atacağı adımlar daha kritik hale gelecek.

Ekonomistler, FED’in faiz oranlarını sabit tutması durumunda, gelişmekte olan ülkeler için daha rahat bir nefes alınabileceğini ifade ediyor. Ancak uzun vadede FED’in enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasına devam etmesi bekleniyor.

4834484.jpg

Merakla bekleniyor
Türkiye piyasalarında özellikle döviz kuru ve Borsa İstanbul endekslerinin, FED kararı sonrası volatiliteye açık olduğu ifade ediliyor. Yatırımcılar ve piyasa uzmanları, açıklamanın hemen ardından gelebilecek yönlendirmeleri de dikkatle izleyecek.

FED faiz kararı ve Başkan Jerome Powell'ın yapacağı basın toplantısı, önümüzdeki dönemde küresel ve yerel piyasaların seyrini belirleyebilecek kilit unsurlar arasında yer alıyor.

1728103-001.jpg

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.