Türkiye'de enflasyon bilmecesi. Faiz indirimi sistemi bozacak mı?

Türkiye'de enflasyon bilmecesi. Faiz indirimi sistemi bozacak mı?

Enflasyon ve hayat pahalılığının her geçen gün sıradan maaşlı çalışanın hayatını zorlaştırdığı bugünlerde faturalar ve alışveriş masrafları her geçen gün katlanarak artıyor. Peki Türkiye'deki bu enflasyon bilmecesi nasıl çözülecek?

Her ay enflasyon rakamlarını Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporuyla duyuran TÜİK, eylül ayına ilişkin raporunu yayınladı. Buna göre Eylülde tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,38 oldu. Peki enflasyon bilmecesi nasıl çözülecek? Uzman isim bilgiler verdi.

FAİZ İNDİRİMİ SİSTEMİ ALT ÜST EDER

Enflasyon yönetimi ile ilgili bilgiler veren Ekonomist Erdal Özel, BBN Haber'den Cihad Alpan'a bilgiler verdi. Ekonomi yönetimleri orta vadeli programlar açıklarken dışına dikkat ederler diyen Ekonomist Özel, "Sayın Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte uygulamaya da geçen süreçte şunu gördük. Artık mevcut ekonomi yönetimi mevcut hükümet enflasyon hedefiyle hareket ediyor. Enflasyon hedefiyle hareket bir hükümetin büyümeyle ilgili verilerin üzerine düşmesini kimse bekleyemez. Burada hedef tamamen enflasyonu belli bir seviyeye çekmek. Üzerine kurulu olduğu için burada fahiş politikalarıyla dövizin düşük tutulması yöntemini uyguluyorlar. Bu yüzden ben kısa süre içerisinde Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle TL'ye yapılacak bir müdahale ile mevcut altını çizerek tekrar söylüyorum. Teorik olarak bir faiz indirimi yapılmasının tüm sistemi bozacağını düşünüyorum. O yüzden kısa süre içerisinde böyle bir beklentim yok" dedi.

erdal-ozel-ekonomist.webp

HÜKÜMETİN STRATEJİ İÇERİSİNE GİRMESİ LAZIM

Bizim hedefimiz büyüme diyen Özel, "Ancak şu söylemleri duymaya başlarsak Türkiye'de artık bizim hedefimiz büyüme. İşsizlik rakamlarının artmasını engelleyici önlemler alacağız. Veya buna benzer söylemler gelir ve enflasyonu duymayı bırakırsak o zaman tabii ki bir yükseliş trenine geçecektir. Hedefler konulurken hükümetler kendi hedeflerini koyar ama Merkez Bankası sadece bir hedefe odaklanıp kararlar alır. Buna göre para politikalarına yönelik hedefler lazım. O yüzden ben şu an için böyle bir beklentim yok. Olmamalı ya da olmamalı demem için. Burada hükümetin daha strateji içerisine girmek lazım" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.