Türkiye’de ev sahibi olmak için 631 maaş gerekiyor

Türkiye’de ev sahibi olmak için 631 maaş gerekiyor

Dünya genelinde ev satın almanın maliyeti üzerine yapılan bir araştırma, Türkiye’de ev sahibi olmanın zorluğunu gözler önüne serdi. Türkiye’de bir ailenin ortalama bir konut alabilmesi için 52 yıldan fazla süre maaşını biriktirmesi gerekir.

Dünya genelinde ev satın almanın maliyeti üzerine yapılan bir araştırma, Türkiye’de ev sahibi olmanın zorluğunu bir kez daha gözler önüne serdi. BestBrokers.com’un raporuna Euronews'te yer alan habere göre Türkiye’de bir ailenin ortalama bir konut alabilmesi için 52 yıldan fazla bir süre maaşını harcamadan biriktirmesi gerekiyor. Bu durum Türkiye’yi, 62 ülke arasında ev almanın en zor olduğu ikinci ülke konumuna yerleştiriyor.

TÜRKİYE'DE EV SAHİBİ OLMAK HAYAL BİLE EDİLEMİYOR

Rapora göre, Türkiye’de bir ev satın almak için 631 maaşı biriktirmek gerekiyor. Bu süre, Nepal’in ardından dünya genelinde en yüksek rakam olarak dikkat çekiyor. Nepal’de bir ev satın almak için 684 maaş gerekiyor.

EV SAHİBİ OLMANIN EN KOLAY OLDUĞU ÜLKE GÜNEY AFRİKA

Ev sahibi olmanın en kolay olduğu ülke ise Güney Afrika. Burada insanlar ortalama maaşlarının sadece 71 katı kadar birikim yaparak 100 metrekarelik bir mülk alabiliyor. ABD ise 76 maaş ile ikinci sırada yer alıyor. Ancak, ABD’de emlak fiyatlarının eyaletlere göre büyük farklılıklar gösterdiği belirtiliyor.

AVRUPA'DA EV ALMAK KOLAY MI?

Avrupa’da bir ev satın almak için en az maaşa ihtiyaç duyulan ülke Danimarka. Burada 100 metrekarelik bir evin maliyeti 114 maaşa denk geliyor. Danimarka’yı, 123 maaşla İrlanda ve 129 maaşla İsveç takip ediyor. Bu ülkelerde ev sahibi olma süresi yaklaşık 10 yıl olarak hesaplanıyor.

ORTA AVRUPADA EV ALMAK OLDUKÇA ZOR

Avrupa’da bir ev sahibi olmanın en uzun sürdüğü ülkelerden biri Çek Cumhuriyeti. Burada bir evin maliyeti ortalama maaşın 297 katına denk geliyor. Bu, bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 50 yıl boyunca düzenli birikim yapmasını gerektiriyor.

Raporda dikkat çeken detaylardan biri de ülkeler arasındaki gelir farklılıklarının konut piyasasındaki eşitsizlikleri daha da belirgin hale getirdiği oldu. Türkiye’de artan emlak fiyatları ve düşen alım gücü, ev sahibi olmayı daha da zorlaştırıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.