Türkiye'de su fiyatları süt rakamlarını aştı! Üretici zararına satıyor

Türkiye'de su fiyatları süt rakamlarını aştı! Üretici zararına satıyor
Ağustos ayında çiğ süt üretim maliyeti artmayarak 12,36 TL olarak belirlenirken, fiyatlara sitem eden bir üretici yarım litre suyun parası 10 lira iken, bir litre sütün parasının ise 14 lira olduğunu belirtti.

Ulusal Süt Konseyi, Ağustos ayı çiğ süt üretim maliyetlerini açıkladı. Ağustos ayında çiğ süt üretim maliyeti artmayarak 12,36 TL olarak belirlendi. Çiğ süt üretim maliyeti bir önceki ay da 12,36 TL olarak açıklanmıştı.

MALİYET 7 AYDIR DEĞİŞMİYOR

Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt üretim maliyetleri aylık olarak incelendiğinde, süt üretim maliyetinin 7 aydır artmayarak aynı seviyede kaldığı görülüyor. Tarımdan Haber'den alınan bilgilere göre; Şubat 2024’de 12,33 TL olarak açıklanan çiğ süt üretim maliyeti, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında aynı seviyede kaldı. Yüksek enflasyonun olduğu bir ortamda çiğ süt üretim maliyetinin 7 ay boyunca artmaması dikkat çekerken, üreticinin bu dönemde kar edemediğini ve zararına süt sattığını beyan etmesi yaşanan çelişkiyi ortaya koyuyor.

14,65 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİ

Ulusal Süt Konseyi, Mayıs ayında çiğ süt referans fiyatını 14,65 TL olarak açıklamıştı. Geçtiğimiz ay yapılan toplantıda referans fiyatta bir artış yapılmaması yönünde karar alınmıştı.

YARIM LİTRE SU 10 LİRAYA SATILIYOR

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin çeşitli ilçelerinde hayvancılıkla uğraşan besiciler ile görüştü. Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerin sorunlar artığını belirten Gürer, maliyet artışlarının hayvancılığı sıkıntıya soktuğuna dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer, “1 ila 10 hayvanı olan ve çiftçilik yapmayanların artık ahırı boşaldı. Orta ölçekli işletme dediğimiz yerlerde de yem fiyatlarından dolayı hayvancılık yapanlar, bu işin sürdürülebilir olmadığını söylüyorlar. Özellikle de yem ve faizdeki artış, hayvancılığı doğrudan etkilemiş durumda.” diye konuştu. Besici Süleyman Demirtaş’ta çiftçilik yapmadan hayvancılık yapan ayakta kalamaz “ diye konuştu. Yarım litre ambalajlı su 10 liradan satılırken 1 litre çiğ süt 12 liradan alınması besiciyi bitirip bu işi yapma demektir” dedi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.