Türkiye'nin et açığını kapatacak olan koyun türü. France verimi artırıyor

Türkiye'nin et açığını kapatacak olan koyun türü. France verimi artırıyor
Türkiye'nin et açığını kapatacak olan France türü artık üreticiler tarafından yaygınlaşmaya başladı. Fransa'dan İthal olarak getirilen koyunlar ağırlıklı olarak 45 günde sirkülasyonu yakalayıp ete dönüşüyor.

Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta uğraşları hayat bulmaya devam ediyor. Bir çok tarım ürünün yetiştiği bereketli topraklarda, hayvancılık karşılık bulamıyor. Hali hazırda yapılan et ithalatı piyasayı baskılasa da kırmızı etteki yükselişe çare bulunmuyor. Hayvanlarla ilgili arayış içerisinde giren üreticiler ise en verimli türü bulmak için ulaşmadığı bilgi kalmıyor.

VERİMLİ TÜR FRANCE

Günümüzde çok sayıda koyun türü bulunmaktadır. Bu türlerin her birinin kendine has olan özellikleri bulunurken Anadolu'da en çok yaygın olan türler ise merinos, bafra ve akkaraman oluyor. Son olarak büyük yankı uyandıran France türü koyun, üreticileri memnun etmeye devam ediyor.

459068241-985865810218115-168067072960196313-n.jpg

Zamanında Fransa'dan ithal edilen ve dünyada bir çok ülkenin tercih ettiği France türü koyun; Etçi koyun ırkları arasında sayılmakla birlikte, ABD'de sütçü yönde de geliştirilmiş ve sütçü koyun ırkları arasında yer almıştır. Kuzularının doğum ağırlığı ortalama 4 kg (3-5 kg)dır. Güç doğum olmadan ikiz ve üçüz doğum yapabilir. Bu ırkın koçları 100–150 kg, koyunları ise 70–95 kg arasındadır.

ANNESİNİ ÇOK KISA BİR SÜREDE YAKALIYOR

France türü koyunlar ortalama 85 kilo geliyor. Kuzular ise 45 gün sonra annesinin ağırlığına yaklaşır ve 60 kiloya kadar ulaşıyor. Süt verimliliği yüksek olan France koyun bir çok üretici tarafından tercih ediliyor.

KOYUN ETİ KOKUYOR İDDİASI

Koyun etinin koktuğunu ve bu yüzden bir çok kişinin yemediği dönem dönem karşımıza çıkıyor. Konuyla ilgili BBN Haber'den Cihad Alpan'a bilgiler veren üreticiler, "Koyun eti tercih etmeyenler koktuğunu iddia ederler ki bu bir gerçektir. Besi sistemi ile beslenen hayvanların eti kokar.

459422600-985865720218124-1795538098452093148-n.jpg

Hayvanları meralarda otlatmak genelde satın alınan yem değil de kendi tarlanızdan kaldırdığınız ürünlerle beslemek kokuyu yok eder. Dağda ve merada yayılan koyunun etinin koktuğunu hiç görmedik. Kokan koyun eti ise beside olanlardır" dedi.

EN KIYMETLİ IRKLAR

Koyunlar sürekli ve dikkatli bir şekilde bakım istemektedir. Seçkin koyun ırklarının yetiştirilmesine dikkat edilmektedir. Bu şekilde daha yüksek özellikte ve bol yün verebilen koyun cinsleri elde edilmektedir. İngiliz, (Merinos) veya Karakul (Astragan) cinsi olan koyunlar bakımından dünyanın en kıymetli ırklarıdır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum