Vatandaşlar artık konuta erişemiyor! Faizler belleri büktü

Vatandaşlar artık konuta erişemiyor! Faizler belleri büktü
Konut fiyatlarındaki artışa konut kredisi faizlerinin yükselmesi de eklenince gayrimenkule erişim zorlaştı.

Konut fiyatlarındaki artışa konut kredisi faizlerinin yükselmesi de eklenince gayrimenkule erişim zorlaştı. Emlak sektörü temsilcileri pazardaki yavaşlamaya işaret ederken, bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) öne çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Bu rakam, Mayıs 2021'den bu yana en düşük aylık satış oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Mart 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri ise, konut fiyatlarının geçen yıldan bu yana İstanbul'da yüzde 40,4, Ankara'da yüzde 63,9, İzmir'de ise yüzde 49,5 arttığını ortaya koydu. Ancak sektör temsilcileri, konut satışlarındaki düşüşün esas nedeninin konut kredisi faizlerindeki artış nedeniyle vatandaşların krediye erişimlerinin zorlaşmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Gayrimenkul fiyatlarına ek olarak finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapamayan ancak buradaki getiriden de uzak kalmak istemeyen yatırımcı için Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) avantajlı bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.