Virüs, ithalatçıyı vurdu, ihracatçıyı güldürdü!

Virüs, ithalatçıyı vurdu, ihracatçıyı güldürdü!

Yeni tip koronavirüs özellikle ticari partneri Çin olan ithalatçıyı olumsuz etkilerken, yeni iş kapıları açmasından dolayı ise ihracata olumlu katkılar sağladı

İTHALATÇI SIKINTILI
Çin'in Vuhan kentinde başlayıp birçok ülkeye yayılan Kovid-19,  ticareti ciddi biçimde etkiledi. Yeni tip koronavirüs nedeniyle Çin'de üretim yaptıran birçok şirket ya fabrikasını durdurdu ya da faaliyetlerini kademeli sürdürüyor. Çin’den yapılan ithalatların sıkıntılı bir sürece girmesi ve sipariş edilen malların zamanında teslim edilmemesi ithalatçıları sıkıntıya sokuyor. 
İHRACATÇIYA FIRSAT 
Buna karşın Çin'de üretim kapasitesinin azalmasıyla Türk ihracatçısına önemli fırsatlar doğuruyor. Kovid-19 salgınıyla yaşanan sıkıntının ticari açıdan fırsata da dönüştürmekte olan Türkiye özellikle otomotiv, tekstil, sebze-meyve gibi sektörlerde koronavirüs krizini fırsata çevirmiş durumda.
ARA MAL SIKINTISI
Dünyanın en büyük iki ekonomisinden biri olan Çin'de üretim çarklarının salgından korunma önlemleri nedeniyle yavaşladığını, hatta durma noktasına geldiğini ifade eden sanayiciler, özellikle sanayide kullanılan ara malların temini noktasında Çin’in önemli bir üs olduğunu ve virüs tehdidi nedeniyle ithalatta ciddi sıkıntıların yaşandığını ifade ediyor. 
ÇİN BİRİNCİ SIRADA
Konya sanayisi en fazla ithalatı Çin’den yapıyor. Konya’nın Çin’den yaptığı ithalat, yaklaşık aylık 16-20 milyon dolar seviyesinde ve yapılan toplam ithalatın yüzde 20-25’i Çin’den gerçekleşiyor. Konya’nın Çin’den sonra en fazla ithalat yaptığı ülke ise Rusya. Bu ülkeden de aylık ortalama 12-15 milyon dolar seviyesinde ithalat gerçekleşiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.