Yıkıcı etkisi var
MADDİ VE PSİKOLOJİK TRAVMA
Konya Ticaret Odası ve MEVKA işbirliğiyle “Covid-19 Salgınının Konya İş Âlemine Ekonomik ve Sosyal Etkileri” konulu anket çalışması yapılırken anketin değerlendirme raporu da yayımlandı. Raporda virüsle birlikte ortaya çıkan belirsiz durumun tüm dünyada maddi ve psikolojik travmaları beraberinde getirdiği vurgulanırken, “Covid-19 pandemisinin gerek ülkemiz gerekse dünya ekonomisine etkilerinin yıkıcı olacağı bir gerçekliktir” denildi.
SÜRECİ İYİ ATLATAN YAPILAR
Bazı sektörlerin bu etkileri en başından hissetmeye başladığını bazılarının ise ilerleyen süreçlerde bu etkilerden nasibini aldığı vurgulandı. “Bir süreç olarak değerlendirilen Covid-19 pandemisine hazırlıklı giren ve doğru kararlar alarak yeni normale uyum sağlayan yapıların, süreci en iyi şekilde atlatabileceği düşünülmektedir” ifadelerine yer verilen çalışmada iş dünyasına yönelik sorulan sorulara alınan cevaplar açıklandı.
ENFLASYON VE DÖVİZ ARTACAK
354 ayrı firma ile yapılan anket çalışmasından derlenen bilgilere göre firmalar yeni dönemde özellikle döviz kuru, işsizlik ve enflasyonun artacağını ön görüyor. Süreçte hammadde maliyeti ve temizlik malzemesi gideri ve lojistik masraflarının arttığına dikkat çeken firmaların yüzde 11’i pandemi sürecinde evden çalışma yoluna gittiği, yüzde 13’ü ise çalışanlarını ücretsiz izne çıkardıklarını açıkladı.
DESTEKLERDEN YARARLANDILAR
Ankete katılan firmaların yüzde 36’sı kısa çalışma ödeneğinden, yüzde 35’i KDV ve SGK ötelemesinden, yüzde 20’si işe devam kredi desteğinden, yüzde 14’ü cansuyu kredisinden, yüzde 12’si ekonomik istikrar ve kalkınma desteğinden, yüzde 9’u da TOBB nefes kredisinden faydalandı. Anket katılımcılarının en az faydalandığı destek ise yerel belediye su vb. fatura desteği oldu.
ÖDEME VE SAĞLIK ENDİŞELENDİRİYOR
“Firmanızı koronavirüs sürecinde en çok endişelendiren husus nedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 24’ü ödeme dengesi, yüzde 21’i ise çalışanların sağlığı olarak cevaplarken, her 5 katılımcıdan biri ise “müşteri kaybı” cevabını verdi. Ankete katılan firmaların en fazla azalış beklediği konu ise satış miktarı oldu. 2020 yılı ile ilgili genel beklentisi “küçülme” olan firmalardan yüzde 41’i ihracat rakamlarının düştüğünü açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.