Konya’da havaların soğumasıyla birlikte deniz ürünlerine ilgi arttı. Kırmızı ette günden güne artan fiyatların da etkisiyle protein ihtiyacını karşılamak ve mevsiminde taze balık tüketmek amacıyla balık halinin yolunu tutan vatandaşlar bol bol alışveriş yapıyor.
Kış sofralarının vazgeçilmezi balıkları kilo kilo alan vatandaşların bu sene farklı lezzetler peşinde koştuğu da gözlemlendi. Hamsi, istavrit, sazan ve çipura Konya’da en çok satılan balık olmalarına rağmen vatandaşların farklı tatlar peşinde koştuğu da gözlemlendi.
Vatandaşlar mevsiminde farklı balıkları da tadabilsin diye çeşitleri çoğaltmaya çalıştıklarını ifade eden balıkçılar, “Konya’da hamsi ve istavrit en çok tüketilen balıklar. Bunu Beyşehir ve bölgedeki diğer göllerde avlanan sazan balığı takip ediyor. Çiftlik balıkları çipura ve levreğin her daim müşterisi hazır. Ama biz farklı balıkları da tezgahlarımıza getiriyoruz. Fosfor deposu zargana balığı olsun, kalkan balığı olsun, fener balığı olsun, karides olsun lezzet açısından oldukça tercih edilen balıkları da Konyalı hemşehrilerimizin beğenisine sunuyoruz” ifadelerini kullandılar.
ORKİNOS SÜRPRİZİ: KONYA’DA ÇOK TÜKETLİYOR
Konya Balık haline giden vatandaşları orkinos sürprizi de karşıladı. Balıkçılar ortalama 50-60 kilogram gelen orkinos balıklarını tezgahlarına çıkarırken sevenleri kilo kilo kestirip götürüyor. Ton balığı olarak da bilinen ve yoğun kırmızı eti, yüksek protein değeri ve karakteristik aromasıyla tanınan bu balığa ilginin oldukça fazla olduğunu belirten balıkçı esnafı, “Konya’da orkinos tüketimi son yıllarda oldukça arttı. Kan basıncını düzenleyen aynı zamanda omega 3 ve proteinler bakımından zengin olan bu balık damar ve kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Özellikle de çocuklarda beyin gelişimini desteklemeye yardımcı olan ton balığının ilerleyen yaşlarda alzheimer riskini de azalttığı biliniyor” diye konuştu.
KONYA’DA GÜNCEL BALIK FİYATLARI
Konya Balık Hali’nde güncel balık fiyatları ise şöyle sıralandı: Hamsi (300 TL), İstavrit (250 TL), sarı kanat istavrit (500 TL), Paşa barbun (400 TL), uskumru (250 TL), deniz levreği (500 TL), çipura (400-450 TL), kaya levreği-Halili (450 TL), alabalık (300 TL), melanur (350 TL), iri küpez-süt levreği (350 TL), deniz kefali (200 TL), kırlangıç (350 TL), mezgit (500 TL), Karadeniz barbun (500 TL), sazan (200 TL), orkinos (400 TL), kalkan (1500 TL).