16 bin köy radara girdi. Emlak vergisi geliyor

16 bin köy radara girdi. Emlak vergisi geliyor

Cumhurbaşkanlığı Kanun Hükmünde Kararnamesi ile 16 binden fazla köy emlak vergisiyle karşı karşıya gelecek. Statüsü köyden kırsal mahalle seviyesine çekilen köyler 2026 yılında emlak vergisi ödeyecekler.

Kasım 2012'de yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlüğe girecek yeni yasa ile Türkiye genelinde 16 binden fazla köy, kırsal mahalle statüsünde değerlendirilecek. Vergiye tabi tutulacak 16 bin kırsal mahalle daha öncesinde 2012 yılında bu vergileri ödemeleri gerekiyordu ancak bu süre bu yılın sonuna ertelenmişti.

Yeniden ertelenen yasa 2026 yılında ödenmeye başlanacak.

Picture background

Emlak vergisi iki kat uygulanacak

6360 sayılı kanun ile köylerin ve beldelerin mahalle statüsüne geçirilmesinin emlak vergisi üzerindeki etkileri ortaya çıkıyor. Kanunla birlikte, daha önce "köy" statüsünde olan ve belediye sınırları dışında kalan taşınmazlar emlak vergisine tabi değilken, artık mahalle statüsüne geçtikleri için emlak vergisi ödemeleri gerekecek. Ayrıca, büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalan bu yeni mahallelerde emlak vergisinin iki kat olarak uygulanacağı belirtiliyor. Yani, bu değişiklik vergi yükünü artıran bir etki yaratmış oluyor.

Picture background

Emlak vergisi çıkacak lokasyonlar arasında Konya'da var

Söz konusu düzenleme yalnızca Anadolu'daki şehirleri değil, İstanbul ve Kocaeli’deki bazı köyleri de kapsadığını belirtiyor. Buna göre, 2026 yılından itibaren belirli büyükşehir belediyesi olan illerde köy statüsünden mahalle statüsüne geçiş yapan yerleşim birimlerinde emlak vergisi uygulanacak. Bu kapsamda, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van gibi illerde ve İstanbul, Kocaeli gibi büyükşehirlerde yer alan köylerden dönüşen mahallelerde, orman köyleri de dahil olmak üzere, emlak vergisi düzenlemeleri devreye girecek. Ayrıca, kanun öncesinde büyükşehir belediyesi olan diğer 14 ilde de (Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Mersin, Samsun, Sakarya) il mülki sınırları ile büyükşehir belediye sınırları arasında kalan ve mahalleye dönüşen yerlerde de emlak vergisi düzenlemeleri uygulanacak.

Picture background

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.