78 Kişiye mezar olan Grand Kartal Otel'e Konya'dan sert tepki

78 Kişiye mezar olan Grand Kartal Otel'e Konya'dan sert tepki

Bolu Kartalkaya'da gerçekleşen ve 78 kişinin feci bir şekilde can verdiği Grand Kartal Otel'ine Konya'dan tepkiler gelmeye devam ediyor. Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, otelin yönetimine ağır yüklendi.

Bolu'daki Kartalkaya Kayak Merkezi'nde yer alan Grand Kartal Otel'de gerçekleşen ve 78 kişinin feci bir şekilde hayatını kaybettiği yangına ilişin tepkiler Konya'dan gelmeye devam ediyor. Yangının çıkışında otel yönetiminin ihmali olduğuna dikkat çeken KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Yangın yönetmeliğindeki mevzuatlar tam yapılmış olsaydı yangın 1 katla sınırlı kalırdı. Toplum olarak bir şey olmazlarla gidiyoruz” dedi.

adem-bulut.jpg

"Mevzuatlar Tam Yapılmış Olsa..."

Yangındaki ihmaller hakkında açıklamalarda bulunan Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, “Yağmurlama sisteminin çalışmaması, yangın merdivenindeki kapıların yangın ve ısıya dayanıklı olmaması gibi ihmallerle karşı karşıya kaldık. Burada eksikleri ve denetimlerin olmadığını görüyoruz. Otelde 2 adet yangın merdiveni vardı ancak merdivenlerin yangına dayanıklı kapıları olması gerekiyordu. Bu merdivenlerin içeride mi yoksa dışarıda mı olacağı, kapılarının mukavemet noktasında izolasyonlarının iyi sağlanması gerekiyordu. Yangın yönetmeliğindeki mevzuatlar tam yapılmış olsa, şu anda yangın bir katla sınırlı kalır yukarı doğru çıkmazdı” diye konuştu.

Picture background

"Eski Yapılarda Tamirat ve Tadilat Mevzuatı Bulunmuyor"

Eski yapılarda tamirat ve tadilat mevzuatının da bulunmadığına dikkat çeken Başkan Bulut, “Bu tamirat ve tadilat mevzuatının ivedilikle çıkartılıp uygulanması gerekiliyor. İtfaiye daire başkanı, ilgili belediyeler, mimarlar ve mühendislerin ne yapması gerekiyorsa ister sanayi alanında ister konut alanında hiç kimsenin canının yanmaması için elimizden gelen tedbiri almamız gerekiyor. Baktığımızda 10 saat süren yangın sonucunda otelin dış cephesindeki ahşapların yanmamasının sebebi doğru bir uygulama olması yani binada uzun süre ısıya dayanıklı ahşaplarda var. Ancak otel içinde bu uygulamalar doğru yapılmamış” ifadelerini kullandı.

Picture background

"Denetimler ve Kontroller Yetersiz"

Denetim ve kontrollerin yetersizliğinin felaketlere davetiye çıkardığının altını çizen Bulut, “Öncelikle müteahhitler olarak bizler sorumluluğu üzerimize almamız gerekiyor. Mevzuat ve projeye uygun ne varsa hakkıyla yapmak zorundayız. Bunun içinde doğru yönetmelik neyse; otopark yönetmeliği, yangın sprinklerinin, hidroforların ve pompaların çalışması, yangın su depolarının mevzuata göre yapılması ve gün sonunda bu sistemin işler halde yöneticilere teslim edilmesi. Tabi bununla da bitmiyor. Belirli bir süre sonra bunların denetlenmesi kullanılır ve hazır halde olması lazım. Bu anlamda denetim ve kontroller yetersiz. Bu tarz felaketleri tekrar yaşamamak adına mutlaka sıkı bir denetim yapılmalı ve tedbirler en üst seviyede tutulmalı” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.