Aydın'daki Yörük Çalıştayı'na Çumra katkısı
5 Aralık 2024 günü Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliğinde Aydın Efeler Belediyesi, BENGİ Dünya Yörük Türkmen Araştırmaları Dergisi, TÜRKAY Dergi, Dünya Turan Yardımlaşma Derneği, Germencik Şehit Cafer Efe Yörük ve Zeybekler Derneği, Aydın Yörük Efe Kültür Derneği, İzmir Yerel Gündem Medya paydaşlığında hazırlıkları tamamlanan ve geri sayımı başlayan Aydın Yörük Çalıştayı akademi ekibine Konya’dan da katkı sağlandı.
Onursal Başkanlığını ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Başkanlığını Prof. Dr. Turan Akkoyun’un, salon başkanlıklarını Prof. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu, Prof. Dr. Pınar Altıok Gürel ve Prof. Dr. Şevkiye Kazan Nas’ın, sunumlarını Prof. Dr. Ferit Çobanoğlu, Doç. Dr. Mustafa Karazeybek, Doç. Dr. Devrim Alkaya, Dr. Bircan Kayacan Cangul, Öğr. Grv. Hanife Gül Bozkurt, Bilim Uzmanı Duygu Çokgezer Görgülü, Bilim Uzmanı Cüneyt Akkuş, Bilim Uzmanı Şeyma Hamidî, Bilim Uzmanı Hüsniye Kozan, Bilim Uzmanı Salih Kopuz, Mehmet Zeki Türker, Bekir Aygül, Şahin Efe Yılmaz, Sedanur Yağız’ın üstlendiği Yörük Çalıştayı’nda Çumra Belediye Eski Başkanı, mahalli araştırmacı ve Çumra Yörük Köyleri kitabının yazarı Mehmet Zeki Türker “Yörük-Türkmen Derneklerinin Yapacakları Sosyo-Ekonomik Sosyo-Kültürel Çalışma ve Etkinliklerde Mahalli İdarelerin Rolü” başlıklı sunumu ve sonuç raporlamasına katılımla katkı sağlayacağı öğrenildi.
Bildiride şu hususlara işaret edildi; "Türkiye genelinde son yıllarda sayıları artan Yörük Türkmen dernekleri birçok faaliyet şölen ve etkinlikler yapmaktadır. Bu etkinliklerin yapılmasında yardım aldıkları kurum ve kuruluşlar vardır. Bu kurumlar içerisinde Yörük Türkmen derneklerinin sosyoekonomik ve sosyo kültürel faaliyet ve etkinliklerinde işbirliği için başvuracakları en yakın kurum belediyelerdir. Türkiye’de son yıllarda belediyelerin sosyal politika uygulamalarıyla önemli bir aktör durumuna geldiği görülmektedir. Çalışmada Türkiye’deki sosyal belediyecilik faaliyetleri değerlendirilmektedir.
Adnan Menderes döneminde başlayan yoğun kentleşme sonraki dönemlerde artarak devam etmiş sosyal belediyeciliği kaçınılmaz hale getirmiştir. Sivil toplum kuruluşlarını özellikle Yörük Türkmen derneklerinin sosyoekonomik ve sosyokültürel etkinliklerinde yardım ve destek almak için başvuracakları üç kuruluş vardır. Belediyeler, Üniversiteler ve Devlet Organları (Kültür Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı)
Türkiye’mizde Sivil Toplum Kuruluşlarının özellikle de Yörük Türkmen derneklerinin özelde amacı bölgesinin maddi ve manevi çıkarlarını, örf ve adetlerini yaşatmak genelde ise ülkesinin birliğini ve bütünlüğünü sağlamak ve Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak olmalıdır.
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.