2024 bütçe görüşmeleri TBMM'de Başladı. Çalışma, Tarım ve İçişleri Bakanları sunum yaptı
TBMM Genel Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının bütçelerini görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Bakanlığının bütçe sunumu için Genel Kurul'a hitap eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, tüm ülkelerin çalışma hayatında dijitalleşme ve yapay zekanın getirdiği yenilikleri deneyimlediğini ve sosyal güvenlik sistemlerinin de buna uyum sağlama çabası içerisinde olduğunu belirterek, "Birçok ülke; yaşlanan nüfus, artan sağlık maliyetleri ve ekonomik belirsizliklerle mücadele ederken, sosyal güvenlik sistemlerini daha sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirmek için reformlar gerçekleştirmektedir. Bu küresel tablo, Türkiye’nin de çalışma hayatını ve sosyal güvenlik sistemini yeniden tasarlama, geleceğin iş gücünü bu yeni dünyaya hazırlama gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Bakanlık olarak bizler de bu değişimlerin gerisinde kalmadan, bu dönüşümlerin öncüsü olmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
'İSTİHDAM BAZI İLLERİMİZDE DEPREM ÖNCESİNDE SEVİYELERİN ÜZERİNE ÇIKMIŞTIR'
Bakanlığın deprem bölgesine yönelik yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Işıkhan, "Kısaca hatırlatmak gerekirse, toplamda 21 milyar lirayı aşan bir bütçe ile çalışanlarımızın işlerini kaybetmemesi adına 'Kısa Çalışma Ödeneği’ni; kısa çalışmadan veya işsizlik ödeneğinden faydalanamayan vatandaşlarımız için 'Nakdi Ücret Desteği’ni devreye aldık. Bölgede önemli kamu hizmetlerinin, aksamadan sürdürülmesi amacıyla yaklaşık 66 bin kişilik Toplum Yararına Program (TYP) bütçesini tahsis ettik. Deprem öncesinde, 2022 aralık ayında, bu illerde sigortalı çalışan işçi sayısı 1 milyon 889 bin olarak kaydedilmişken; 2024 yılının eylül ayı itibarıyla, bu sayı; 1 milyon 872 bin seviyesine ulaşmıştır. İstihdamımız, bazı illerimizde deprem öncesindeki seviyelerin üzerine çıkmıştır" dedi.
'İŞ GÜCÜMÜZ 36,1 MİLYON SEVİYESİNE ULAŞTI'
Çalışma hayatına yönelik faaliyetlerle ilgili Bakan Işıkhan, "İş gücümüz, son bir yılda 1 milyon 232 bin artış göstererek; 36,1 milyon seviyesine ulaşmıştır. İstihdamımız, aynı dönemde 1 milyon 31 bin artarak; 33 milyon kişiye yükselmiştir. İşsiz sayımız, 3,1 milyon olarak kaydedilmiş ve işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesine gerilemiştir. Son 18 aydır tek hanelerde seyreden işsizlik oranımız, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle tam uyum içinde ilerlemektedir. Önümüzdeki üç yıllık süreçte, istihdamı, yıllık ortalama 758 bin kişi artırmayı ve iş gücüne katılma oranlarında beklenen artışa rağmen işsizlik oranını kalıcı olarak tek haneli seviyelere çekmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
GENÇ İŞSİZLİK VE KADIN İSTİHDAMI
TÜİK verilerine göre genç işsizlik oranının son 5 yılda yüzde 8,6 puan azalarak 2024 yılı ekim ayı itibarıyla yüzde 16,6 seviyesine gerilediğini kaydeden Bakan Işıkhan, "Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı da dikkat çekici bir şekilde azalmaktadır. 2020 yılına kıyasla; 2,1 puanlık bir düşüşle yüzde 26,3 seviyesine gerileyen bu oran, gençlerimizi daha fazla eğitim ve iş imkanıyla buluşturduğumuzun somut bir kanıtıdır" dedi. Işıkhan, kadın istihdamıyla ilgili ise "Kadın İstihdamında Pozitif Ayrımcılık Projesi, Her Meslekte Kadın Eli Projesi ve diğer projelerle; kadınların çalışma hayatındaki yerini güçlendirdik. İş Pozitif Programı ile 2024 yılında 750 bin kadını, istihdama kazandırdık" diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET
Asgari ücretle ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Işıkhan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda, asgari ücreti net 17 bin 2 lira seviyesine yükselttik. 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına bildiğiniz gibi; 10 Aralık 2024 tarihinde başlamış ve ilk toplantısını gerçekleştirmiştir. İkinci toplantı ise 16 Aralık Pazartesi günü yapılacaktır. Ayrıca, işçilerimizin gelirini artırma amacıyla başlattığımız, Asgari Ücret Desteğini gerektiği noktada güçlendirdik. 2024 yılı itibarıyla bu desteği aylık 700 liraya çıkardık. Yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 1,5 milyon iş yerine; toplamda 38 milyar lira asgari ücret desteği sağladık" dedi.
'KAMU GÖREVLİLERİMİZİN MALİ VE SOSYAL HAKLARINI MASAYA YATIRACAĞIZ'
2025 yılı için; kamu görevlileri ve emeklilere yüzde 6 artı yüzde 5 oranında zam yapılmasının karara bağlandığını söyleyen Bakan Işıkhan, "Enflasyon farklarının yüksek olması durumunda, farkın maaşlara eklenmesiyle kamu görevlilerimizin alım gücünü koruma yönündeki kararlılığımız sürecektir. 2025 yılında gerçekleştireceğimiz toplu sözleşme görüşmeleriyle, 2026 ve 2027 yıllarını kapsayacak şekilde; kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarını yeniden masaya yatıracağız. İnşallah, 2025 yılında da tüm tarafların mutabık kalacağı sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
'EMEKLİLERİMİZİN AYLIKLARINDA GEREKEN ARTIŞLAR YAPILACAKTIR'
Sosyal güvenlik kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:
"Sosyal devlet anlayışıyla, sosyal güvenlik sistemimizi daha kapsayıcı, erişilebilir, mali sürdürülebilirliği güçlü ve yeni çalışma modellerine uyumlu bir yapıya kavuşturmak için çalışmalarımız devam etmektedir. SGK gelirlerinin giderleri karşılama oranı, 2002'de yüzde 71,5 iken; 2024 sonunda yüzde 95,7 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranı, 2002'de yüzde 60,9 iken 2024 sonunda yüzde 74,8 olarak tahmin edilmektedir. 2023- 2024 döneminde; 2 milyon iş yeri ve 13 milyon sigortalı için toplam 471 milyar lira destek sağlanmıştır. Sosyal güvenlik kapsamı yüzde 99 seviyesine ulaşmıştır. Aktif sigortalı sayısı 2002'de 12 milyon iken, 2024’te 26 milyona yükselmiştir. Kayıt dışı istihdam oranı 2002'de yüzde 52 iken; 2024’te yüzde 27,75’e düşmüştür. 2024 Yılı Emekliler Yılı ‘Türkiye Yüzyılının Emektarları Projemizde; kamu kurumlarımız başta olmak üzere sosyal paydaşlarımızın iş birliğinde emeklilerimize sosyal, kültürel, akademik refah alanlarında çok sayıda faaliyet gerçekleştirdik. Yıl başında emeklilerimizin aylıklarında, kanuni düzenlemeler uyarınca gereken artışlar yapılacaktır."
BELEDİYELERİN PRİM BORÇLARI İÇİN 11 MİLYAR 750 MİLYONLUK TAHSİLAT
Belediyelerin SGK borçlarına da değinen Bakan Işıkhan, "SGK’nın alacakları ve prim borçları hakkında da bazı önemli hususları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yılın ilk aylarında açıkladığımda, belediyelerin toplam 96 milyar liralık prim borcu vardı. Maalesef, bazı belediyeler ısrarla prim borçlarını ödemedikleri için bugün itibariyle; Belediyelerin prim borcu, yaklaşık 160 milyara yükselmiştir. SGK’nın 2024’ün ilk dokuz ayındaki prim geliri ise; 2 trilyon 15 milyar liradır. Süresinde ödenmeyip icraya intikal ettirilmek suretiyle çoğunluğu özel sektör işverenlerinden olmak üzere, 11 aylık sürede yaklaşık 46.6 milyar lira tahsilat gerçekleştirilmiştir. Bu tahsilatın 11 milyar 750 milyonluk kısmı belediye prim borçlarıdır. İşçi ve memur sigorta kolunda toplam SGK alacağının yüzde 24,3’ü belediyelerin borcudur. SGK olarak prim tahsilat oranımız yüzde 88’dir. Aslında çok daha yüksek olması gereken bu oran; deprem bölgesi için prim borçlarını isteğe bağlı olarak ertelememiz nedeniyle yüzde 88’e düşmüştür. Belediyelerin borcu ise yüzde 24 paya sahipken; belediyelerin borçlarını ödeme oranı yüzde 44’tür. Yani genel tahsilat oranının yarısı kadar" diye konuştu. (DHA)
BAKAN YUMAKLI: GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATINDA, SON 22 YILDA 107 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİK
Bakanlığının bütçe sunumu için Genel Kurul'a hitap eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son 22 yılda çiftçilere sektörde önemli destekler sağlandığını belirterek, "Tarımsal hasılamız 2023 yılında 68,5 milyar dolara ulaştı. Böylece Avrupa'da 1’inci, dünyada ise 9’uncu sırada yer almayı başardık. Tarım ve orman sektörü, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,6 oranında büyüdü. Son 5 çeyrekte kesintisiz büyüme performansı göstererek, ülkemizin kalkınmasına önemli katkıda bulundu. 2023 yılında 31 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ihracatımızın geçen seneyi geçmesini bekliyoruz. Gıda ve tarım ürünleri ihracatında, son 22 yılda 107 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. Buğday unu, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, kabuksuz Antep fıstığı, ayva ve incir ihracatında dünyada birinci sıradayız" dedi.
'CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDIK'
Türkiye'de 206 çeşit ürünün üretildiğini kaydeden Bakan Yumaklı, "Bu zenginliğe sahip nadir ülkelerden biriyiz. Sebze üretiminde 4'üncü, meyve üretiminde 6’ncı sıradayız. Bitkisel üretimimizi, 2002 yılına göre yüzde 41 artışla, 2023 yılında 138,6 milyon tona ulaştırdık ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Tarımsal üretimimizin geleceğini korumak için, tohumculuğa yönelik politikaları hep ön planda tutuyoruz. Sektöre, hibelerden düşük faizli kredilere ve yatırım projelerine kadar birçok alanda destek sağlıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda, son 22 yılda tohumluk üretimimizi, 9 kat artışla 1,3 milyon tona çıkardık. Öylece bitkisel üretimde kullandığımız sertifikalı tohumların yüzde 97’sini yurt içinde üretir hale geldik. Ayrıca ürettiğimiz tohumları 117 ülkeye ihraç ediyoruz. Şu an tüm dünya ile bağlantımız kesilse bile, hiçbir ülkeden hiçbir tohum almadan tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.
Son 22 yılda; 2,2 milyon hektar alanda Çayır Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulandığını da aktaran Bakan Yumaklı, "Yem bitkileri ekiliş alanını ise 760 bin hektardan 2,7 milyon hektara çıkardık. Böylece 2002 yılında yüzde 69 olan kaba yem karşılama oranını, 2023 yılında yüzde 93’e yükselttik" diye konuştu.
'BESİLİK VARLIĞIMIZI ARTIRMAK İÇİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN REZERVİ OLUŞTURMAYA BAŞLADIK'
Bakan Yumaklı, son 22 yılda hayvan varlığını; büyükbaşta yüzde 67,7, küçükbaşta yüzde 64,3, kanatlıda yüzde 48,9, arılı kovanda yüzde 119 artırdıklarını kaydetti. Yumaklı, "Islah ve geliştirme çalışmalarımızla, üstün vasıflı hayvan varlığımızı artırmayı sürdürüyoruz. Nitelikli damızlık ve besilik varlığımızı artırmak için TİGEM işletmelerimizde büyükbaş hayvan rezervi oluşturmaya başladık. Proje kapsamında üretilecek hayvanları önümüzdeki yıldan itibaren uygun koşullarla küçük aile işletmelerimize vereceğiz" diye konuştu.
GÜVENİLİR GIDAYA ERİŞİM
Yumaklı, tarım sigortaları kapsamında, 2023 yılında üreticilere 8 milyar lira, bu yıl kasım ayı itibarıyla 12 milyar lira hasar tazminatı ödediklerini söyledi. Gençlere, kadınlara, gazi ve şehit yakınlarına, engellilere ve sözleşmeli tarım yapan üreticilerine de prim indirimi sağladıklarını aktaran Yumaklı, "2025 yılında tarım sigortaları kapsamını genişletiyoruz. Bu çerçevede, üretim planlaması ve sözleşmeli üretimde yüzde 10 ila 15 oranlarında prim indirimi yaptık. Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimini temin için, 8 bin kontrol görevlimizle, gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri olan 726 bin işletmeyi denetliyoruz. Yıl sonu itibarıyla 1,4 milyon denetime ulaşacağız. Uygunsuzluk tespitinde idari para cezası, ürün toplatma ve imha etme gibi çeşitli yaptırımlar uyguluyor, niteliğine göre Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca, uygunsuzlukları firma ismi ve markası ile anlık olarak, ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ internet sitemizde paylaşıyoruz. Vatandaşlarımız tarafından memnuniyetle karşılanan bu uygulamaya ilave olarak, işletme denetimlerinin takip edildiği Karekod Uygulamasını hayata geçirdik. 2025 yılında bu uygulamayı zorunlu hale getireceğiz. Biz; bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya erişim hakkını korumaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.
Üst üste iki yıl işlenmeyen arazilerin, kiralanmasına imkan veren yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Yumaklı, "Ekim ayı itibarıyla ilk yıl tespitlerinin ilanı yapıldı. 2025 üretim yılında yapılacak nihai tespitlerin ardından kiralamalara başlayacağız. Tarımsal örgütlerin kapasitelerini geliştirecek ve etkinliklerini artıracak derecelendirme uygulamasını başlattık. İki aşamalı olacak genel tarım sayımının ilk aşaması, bu ay sonunda tamamlanmış olacak. 2026 yılı haziran ayında ilk sonuçlar TÜİK tarafından kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.
'MAZOT MALİYETİNİN ORTALAMA YÜZDE 50’SİNİ, ÜRETİCİLERİMİZE TEMEL DESTEK OLARAK VERECEĞİZ'
Yumaklı, mazot ve gübre maliyetlerindeki değişime göre, her yıl destek tutarlarının güncelleneceğini söyledi. Bitkisel üretimde yeni destek modelini; temel destek, planlama desteği ve üretimi geliştirme desteği olarak belirledikleri kaydeden Yumaklı, "Mazot maliyetinin ortalama yüzde 50’sini, gübre maliyetinin ise ortalama yüzde 25’ini üreticilerimize temel destek olarak vereceğiz. Planlama kapsamına alınan ürünlerin, belirlenen ilçelerde üretilmesiyle birlikte, mazot maliyetinin tamamını, gübre maliyetinin ise yarısını karşılamış olacağız. Yeraltı su kısıtı bulunan 52 ilçede, az su tüketen belirli ürünlere, ilave olarak su kısıtı desteği vereceğiz. Bu ilçelerde belirlenen ürünleri üreten çiftçilerimizin hem gübre hem de mazot maliyetinin tamamını karşılamış olacağız. Hayvancılıkta ise temel desteklerin yanında ilk defa; aile işletmelerine, genç ve kadın yetiştiricilere, birinci derece tarımsal birlik ve kooperatif üyelerine ve gezginci arıcılara ilave destekler vereceğiz. Planlama bölgesindeki aile işletmelerimize, yönlendirici ve verimlilik kriterlerini sağlamaları şartıyla, buzağı başına verdiğimiz destek miktarını 2,5 katına çıkardık" ifadelerini kullandı.
'AĞAÇLANDIRMA YAPAN ÜLKELER SIRALAMASINDA AVRUPA’DA İLK SIRADAYIZ'
Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"En çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa’da ilk, dünyada 4’üncü sıradayız. Bugüne kadar 288 bin aileye ve 237 kooperatif projesine, günümüz fiyatlarıyla 30,3 milyar lira kredi verdik. Orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini artırarak, yangınlara çok daha kısa sürede müdahale ediyoruz. Rezerv güçler dahil 27 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 5 binden fazla kara aracı, 184’ü akıllı olmak üzere 776 kule, 4 bin 796 yangın havuzu ve göleti, 25 bin orman kahramanımız, 127 bin gönüllümüzle yangınlarla mücadele ediyoruz. Zarar görmüş orman alanlarının tamamını ağaçlandırıyoruz. Ülkemizin doğal güzelliklerini koruma altına alıyor, halkımızın istifadesine sunuyoruz. 2024 yılında 24 ekoturizm rotası, 87 orman parkı oluşturduk."
CHP'Lİ BARUT KÜRSÜYE TABUTLA ÇIKTI
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilere ilişkin konuşması sırasında kürsüye 'AKP tarımı ve çiftçiyi öldürdü' yazan küçük bir tabutla çıktı. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ise "Meclis kürsüsüne böyle bir maddeyi getiremezsiniz. Bu kürsüde bu maddeyle konuşamazsınız. İç tüzük 65 çok açık, artı 160'ıncı maddeye göre de kınama cezasını gerektiren bir fiildir. Onu indirmezseniz size disiplin cezası uygulamak zorundayım" dedi. Ardından, tabut CHP Grup sıralarına konuldu. Barut, konuşmasında, "Milletin efendisi olan çiftçilerimiz sizin sayenizde öldü. Çiftçiyi öldürdünüz. O tabuta diri diri koydunuz. Buyurun cenaze törenine. Çiftçinin ocağına incir ağacı diktiniz. Çiftçi ekmezse üretmezse aç kalırız. Bunu bilin" ifadelerini kullandı.
Genel Kurul’da bütçe görüşmeleri devam ediyor.
BAKAN YERLİKAYA: HER 100 OLAYDAN 98'İNİ AYDINLATTIK
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının bütçe sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye'nin suçla mücadelesine yönelik bilgi veren Yerlikaya, "Türkiye olarak organize suç örgütleri, zehir tacirleri ve tüm suç yapılanmalarına karşı canla, başla, gece- gündüz demeden mücadele ediyoruz. Bizler asayişi, huzurun anahtarı olarak görüyoruz. Bu konuda hem dinamik hem de son derece şeffaf bir süreç yönetiyoruz. İl il ülkemizdeki asayiş kurumunu oluşturan olayları aydınlatma oranlarını, hepsini açık, şeffaf kamuoyuyla paylaşıyoruz. Asayiş vizyonumuz; önleyiciliği esas alan bir güvenlik yaklaşımıdır. Zira önemli olan suçun oluşmasını önlemektir. Bu bizim birinci önceliğimizdir. İkinci önceliğimiz ise eğer suç oluşmuşsa suçluları yakalamak ve adalete teslim etmektir. Ülkemiz genelinde geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyasla bu yılın ilk on bir ayında kişilere karşı işlenen suçlarda olay sayısını yirmi 28 bin 446 azalttık. Bu suçlarda aydınlatma oranımızı yüzde 98’e çıkardık. Ne demek bu? Yani her 100 olaydan 98’ini aydınlattık. Götürüp adalete teslim ettik" diye konuştu.
'HIRSIZLIK 65 BİN 713 AZALDI'
Mal varlığına karşı işlenen suçlarda olay sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre 78 bin 824 azaldığını kaydeden Bakan Yerlikaya: "Mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımızı yüzde 83’e çıkarttık. Böylelikle son on bir ayda kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda olay sayısını toplam 107 bin azalttık. Ülkemiz genelinde 2023 yılının ilk 11 ayında toplam 136 bin 41 hırsızlık olayı yaşanmıştı. Bu yılın aynı döneminde ise hırsızlık, 65 bin 713 azaldı. Bir taraftan hep azaltmak için çalışıyor ve azaltıyoruz. Diğer taraftan da bu olaylardaki aydınlatma oranlarımızı da hep artırıyoruz" dedi.
'BU YIL İÇERİSİNDE 99 BİN 277 SİLAH ELE GEÇİRDİK'
Türkiye'de ruhsatsız silah kullanımıyla mücadeleye de değinen Bakan Yerlikaya, bu konunun üzerinde hassasiyetle durulduğunu vurgulayarak, "Aziz milletimiz bu konuda düzenlediğimiz Mercek operasyonlarıyla ne denli tavizsiz bir duruş sergilediğimizi biliyor. İşte bu operasyonlar kapsamında bu yıl içerisinde 99 bin 277 silah ele geçirdik. 110 bin 361 şahsa işlem yaptık. Özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu yılın 11 ayında silahla işlenen kasten öldürme ve yargılama olaylarına ilişkin her 10 suçun 8’i ruhsatsız silahla işlendi. Gazi Meclisimiz tarafından iç güvenlik alanına düzenlenen kanun teklifimiz 21 Kasım'da kabul edildi. Böylece ruhsatsız silahlarla ilgili caydırıcılık arttırıldı. Ruhsatsız silah bulunduran kişiler artık 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar. Bu yasal düzenlemeler milletimizin huzuru ve güvenliği için atılmış çok önemli adımlar oldu" diye konuştu.
'541 ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜNÜ ÇÖKERTTİK'
Her türlü organize suç örgütlerine karşı etkin bir mücadele yürütüldüğüne işaret eden Bakan Yerlikaya, "Gelişmiş risk analizleri, profilleme yöntemleri, stratejik çalışmalar ve planlı operasyonlarla organize suç örgütlerini bir bir çökertiyor, adalete teslim ediyoruz. Uluslararası, ulusal, bölgesel ya da yerel; büyük ya da küçük hangi boyutta, hangi düzeyde olursa olsun şehir eşkıyalarına nefes aldırmıyoruz. Bu amaçla bu yıl 541 organize suç örgütünü çökerttik" ifadelerini kullandı.
'UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYİ BİR VATAN GÖREVİ OLARAK GÖRÜYORUZ'
Bakan Yerlikaya, insanlığı tehdit eden küresel bir sorun olan uyuşturucuyla mücadelenin sadece bir güvenlik değil, yarınların da meselesi olduğunu belirterek, "Türkiye Yüzyılında en önemli hedeflerimizden biri; ülkemizi uyuşturucuya karşı erişilemez bir yer haline getirmektir. Aile birliğini derinden sarsan, geleceğimiz olan gençlerimize musallat olan uyuşturucuya yönelik hem arzı hem de talebi bitirmek için topyekun mücadele içerisindeyiz. Yaptığımız her bir operasyon geleceğimize sahip çıkma mücadelesidir. Uyuşturucuyla mücadeleyi bir vatan görevi görüyoruz. Bu vatani görevi ifa ederken öyle güçlü mücadele veriyoruz ki sadece bu kabine dönemimizde 51 bin 877 şahıs uyuşturucu suçundan dolayı tutuklandı" dedi.
'ZULÜMLE ABAT OLUNMAZ'
Göç konusunu düzenli- düzensiz göç, uluslararası koruma, yeniden yerleştirme, gönüllü geri dönüş, göçmen kaçakçılığıyla mücadele ve sınır yönetimini içeren tüm boyutlarıyla ele aldıklarını da kaydeden Bakan Yerlikaya, "Göç yönetiminde temel ilkemiz, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, medeniyet değerlerimize bağlı, kamu düzenine güvenliğinden asla taviz vermeyen bir anlayıştır. Şu an ülkemizde 2 milyon 938 bin 261 Suriyeli, 1 milyon 31 bin 536'sı ikamet izinli, 201 bin 618'i uluslararası koruma altındakiler olmak üzere toplam 4 milyon 171 bin 415 yasal olarak kalan yabancı bulunmaktadır" dedi.
Bakan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
Hiç şüphesiz ki komşumuz Suriye'deki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Milyonlarca insanı sığınmacı yapan Esad, ülkesinden kaçarak bir sığınmacı durumuna düşmesini tarih elbette ki yazacaktır. Çünkü biliyoruz ki değişmez kural; zulümle, abat olunmaz. Peki bu gelişmelerden önce biz neler yaptık? Ülkemizde bulunan tüm Suriyelilerin adres tahkikatlarını tek tek gerçekleştirdik. Hepsinin adres güncellemelerini tamamladık. 1 milyon 247 bin Halepli, 189 bin İdlibli, 107 bin Deyrazorlu, 104 bin Hamalı, 98 bin Hasekeli, 89 bin Şamlı, 84 bin Rakkalı, 70 bin Humuslu, 31 bin Laskiyeli, 39 bin diğer illerden ve 87 bin 216 Türkiye'de doğan Suriyeli olmak üzere toplamda 2 milyon 938 bin 261 Suriyeli bulunmaktadır. Uluslararası hukuka ve insani değerlere uygun bir şekilde yürütülen gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşlerde ülkesine dönen Suriyeli sayısı 8 Aralık'ta Şam rejimi düştüğünde 240'tı. Suriye'nin özgürlüğüne kavuşmasından sonra bu sayı dün 1847 oldu.”
'TERÖRLE ANCAK VE ANCAK MÜCADELE EDİLİR'
2024 yılında bölücü terör örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlarda 770 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyleyen Bakan Yerlikaya, "Türk’ün de Kürt'ün de hakkını, hukukunu, huzurunu ve güvenliğini sağlamak bizim görevimizdir. Defaatle belirttiğimiz gibi belediyeler, yerel yönetimlerin temelidir. Onlara bu yetki halka, yani hemşehrilerine hizmet için verilmiştir. Ancak hiç kimse ama hiç kimse halkın verdiği bu yetkiyi istismar edemez. Belediyeler, hemşehrilerine hizmet için vardır. Belediye başkanları teröristle yandaş olamaz, terörle yandaş olamaz. Çünkü terörün siyaseti olmaz. Terörle ancak ve ancak mücadele edilir. Biz de onu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
BAKANLIKLARIN BÜTÇELERİ GENEL KURUL'DA KABUL EDİLDİ
3 bakanın bütçe sunumlarının ardından, Genel Kurul'da soru- cevaba geçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçeleri, yapılan oylama ile kabul edildi. Genel Kurul'da saat 11.00’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçeleri görüşülecek.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.