Başkan Konya'dan uyardı. Yapı denetim ile deprem öncesi tanışın

Başkan Konya'dan uyardı. Yapı denetim ile deprem öncesi tanışın

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Dernek Başkanı Nazmi Şahin, Konya'dan vatandaşları uyardı. Başkan Şahin, "Yapılarda yapı denetimin önemi büyük ve yüzde 99.8 başarı sağlanıyor. Yapı denetimle depremden sonra değil depremden önce tanışın" dedi.

Konya Yapı Denetim Kuruluşları Derneği programda bir araya geldi. Programa, Yapı Denetim & Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Genel Başkanı Nazmi Şahin, Konya Yapı Denetim & Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Ali Öz ve Konya Yapı Denetim firmaları temsilcileri katıldı.

yapi-denetim-firmalari-bulustu-3-copy.jpg

TÜRKİYE 6 BÜYÜK DEPREM YAŞADI

Başkan Şahin, "Biz yapı denetim sistemi ile ülke olarak 1999 yılında tanıştık. 2001 yılında ise yapı denetim işlevini kazandı. Türkiye 6 büyük deprem yaşadı. Depremde yapı denetim ile yapılan binalar yapısal hasar bile almadı.

img-20241217-wa0017.jpg

5 depremde yüzde yüz başarı sağladık. 6 Şubat depreminde 11 il etkilendi. Deprem öncesinde 3 şehir Hatay, Adana ve Gaziantep pilot il olmuştu. Yapı denetim pilot illerde yüzde 99.8 başarılı oldu. 6 Şubat depreminde 11 il etkilendi. Yapı denetim Yüz elli bir bin dokuzyüz doksan binanın yapı denetimini kontrol etmişti. Kontrol ettiğimiz binalarda yıkılan yapı sayısı 185 oldu. Bu 185 binanın yüzde 69'u ikinci depremde yıkıldı. İlk depremde yapı denetim almış binalar yıkılmadı. Yıkılan binaların yüzde 22'si imar barışından yararlanmış binalar. Malatya'da denetim yaptığımız binalardan 3'ü yıkıldı bu da zeminden dolayı kaynaklandı" dedi.

SİSTEMİN ÇÖZÜLMESİ LAZIM

Başkan Şahin, "Yapı denetim olarak bir çok binada en etkili verimi aldık ve Türkiye geneli başarımız yüzde 99.8'e ulaştı. Şantiye şeflerine değinmek istiyorum. Şantiye şefleri oturup orayı burayı kontrol etmek yerine sahalara inip bizlere yardımcısı olması gerekiyor. Çünkü inşaatın en önemli kilit ismi şantiye şefidir. Bir binanın en önemli unsurları Yapı Denetim Kuruluşu, Proje Mimarı ve Mühendisi, Yapı sahibi, yapı müteahhidi, ilgili idareler, şantiye şefi ve ustalardır. Deprem zamanında en çok yapı denetim eleştirildi, kimse binayı yapana bakmıyor. Deprem zamanında herkes korkuyor ama kimse ustaya ve yapana bakmıyor. Bir çok noktada eksik malzeme kullandıkları için sellerde bile can kaybı yaşadık. Bu sistemi çözemedik bir türlü Erzincan depreminde bu sistem yüzünden 32 bin insanımızı kaybettik" ifadelerine yer verdi.

yapi-denetim-firmalari-bulustu-10-copy.jpg

YAPI DENETİM BÜTÇESİ DÜŞÜK

En çok denetlenen yapı denetim işleri oluyor diyen Başkan Şahin, "Müteahhitler neden yapı denetimleri seçiyor? Müteahhit gidip biz Belediye ile anlaştık sana ne oluyor yapı denetim diyor. 8 ülkeye verdiğimiz bu sistemi neden deldik? Bu süreçte en çok denetlenen yapı denetim işleri oluyor. Yapı denetimin ardından binada kolonlar kesildiğini duyduk. Bu sistemin çözülmesi lazım. Yapı birim maliyeti 14 bin 400 lira bakanlık bize 8 bin lira tanımlıyor. 5 milyon liralık bir daire için tapu maliyeti 200 bin lira. Yapı denetim ise 100 metrekarelik bir dairenin maliyeti 14 bin 386 lira. Bu rakamı tapu 5 dakikada alıyor biz ise sağlıklı bina için günlerce uğraşıyoruz. Yapı denetimle depremden sonda değil depremden önce tanışın" şeklinde görüş belirtti.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum