Bu yönetmeliği kim uyguluyor; Çevre Bakanlığı'ndan 268 sayfalık yangın yönetmeliği kılavuzu
Bolu Kartalkaya'daki 76 kişiyi hayattan ve sevdiklerinden koparan otel yangını faciası, bina yangınlarını yeniden gündeme getirdi. Facia ile ilgili soruşturma sürerken otelin kurumsal yangın denetiminden kimin sorumlu olduğu tartışılıyor. Belediye topu kültür ve Turizm Bakanlığına, Klütür ve Turizm Bakanlığı ise sorumluluğun Bolu Belediyesi ve itfaiyesinde olduğunu ifade ediyor.
SORUMLULAR TESPİT EDİLECEK
Araştırmalar ve yargı süreci devam ederken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sorumlunun kısa süre içinde ortaya çıkarılacağını ve en ağır cezaya çarptırılacağını ifade etti.
BİNALARIN YANGIN YÖNETMELİĞİ
İnsanları hayatlarından koparan facia sosyal medya başta olmak üzere kamuoyunda tartışılıyor. Ancak bina yangın yönetmeliğiyle ilgili insanların bilgisi olmaması da dikkat çekici. Oysa bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2024 yılında ilgili yönetmeliğe bağlı "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Kılavuzu" yayımlandı. Kılavuz 268 sayfa.
DEVLETLER, YANGINA KARŞI CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINDAN SORUMLUDURLAR
Genel Müdür Banu Aslan'ın kılavuzun ön sözünde "Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri paralelinde, ülkemizde ve dünyada ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği önceden kestirilemeyen yangın felaketleri nedeniyle ciddi oranlarda can ve mal kaybı yaşanmaktadır" ifadelerine yer veriyor.
"Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde devletler, yangına karşı can ve mal güvenliğinin sağlanmasından sorumludurlar" diyen Aslan, klavuz ile ilgili şu bilgileri veriyor: "Bu nedenle yangına karşı alınması gereken asgari tedbirler mevzuat ile düzenlenmiştir. Bu mevzuat, her ülkenin özelinde değişiklik gösterebildiği gibi, yangının kimyasal doğası nedeniyle değiştirilemez bazı koşulları da içermektedir. Ülkemizde de kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Olası yangınlara güvenli bir şekilde müdahale ederek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemek üzere, meslek odalarının, kamu kurum ve kuruluşlarının ve akademisyenlerin katılımıyla hazırlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” 19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ülkemize özgü olan bu Yönetmelik, günün ihtiyaç ve şartlarına göre bazı değişiklikler geçirerek, öncelikle yangının çıkmamasını; yangın durumunda ise en az can ve mal kaybını hedeflemiştir."
BU YÖNETMELİKTEN VE KLAVUZDAN KİMİN HABERİ VAR?
Yönetmelik kılavuzunda binaların temelinin nasıl atılacağından, duvarlarının, katlarının, katlardaki odaların, binadaki döşemelerin, çatıların, kullanılacak malzemelerin, çıkış, kaçış yolu, yangın merdiveni, kaçış merdivenlerinin mimarisi, güvenlik holü, kaçış rampaları ve benzeri mekânsal yapı ve işleyişin, binaya ulaşım yollarının nasıl olması gerektiğine kadar her şey bütün ayrıntılarıyla işleniyor.
OTELLER MOTELLER, YATAKHANELER
Kılavuzda konut dışında otellerin, motellerin, yatakhanelerin, fabrikaların, imalathanelerin, mağazaların, dükkanların ayakta tedavi merkezlerinin vb. mekânların yangına karşı düzeni de belirlenmiş durumda.
BUNLARA UYGUN DEĞİLSE O OTELDE KALMAYIN
Otellerin, motellerin ve diğer binaların yatakhane olarak kullanılan bölümleri ile ilgili yapılması zorunlu olanlar şöyle sıralanıyor:
a. Yatak odaları, iç koridordan en az 60 dakika yangına karşı dayanıklı bir duvar ile ayrılır. Toplam yatak sayısı 20’den fazla veya kat sayısı ikiden fazla olan otellerde her katta en az 2 çıkış sağlanır. Yatak sayısı 20’den az ve yapı yüksekliği 15,50 m’den az olan bina veya bloklarda ise, merdiven korunumlu yapıldığı veya basınçlandırıldığı takdirde, tek merdiven yeterli kabul edilir.
b. İç koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekler ile donatılması gerekir.
c. İç koridorlar, bir dış duvarda yer alan boşluklar ile doğal yolla havalandırılır veya mekanik duman tahliyesi yapılır.
ç. Yatak odası koridoruna açılan diğer odaların veya koridorun bir parçasını oluşturup kaçışları tehlikeye sokabilecek diğer mekânlar için, yatak odalarıyla aynı düzeyde bir kompartıman özelliğinin sağlanması şarttır.
2. Bir dış koridor ile erişilen otel yatak odalarının aşağıda belirtilen şartlara uygun olması gerekir.
a. Yatak odalarının, yangına en az 60 dakika dayanıklı bir duvar ile dış koridordan ayrılması gerekir. Ancak, parapet üst kotu koridor bitmiş döşeme üst kotundan 1,1 m veya daha yukarda konumlandırılan yanmaz malzemeden yapılmış havalandırma boşlukları için bu şart aranmaz.
b. Dış koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekler ile donatılması gerekir.
c. Dış koridorlarda dış kaçış geçitlerine ilişkin en az genişlik, döşemede kot değişimleri, çatı korunumu koridor dış kenarı boyunca korkuluk yapılması ve benzeri şartlara uyulması gerekir.
3. Otel yatak odasında veya süit odada en uzak bir noktadan çıkış kapısına kadar ölçülen uzaklığın 15 m’yi aşmaması hâlinde, tek kaçış kapısı bulunması yeterli kabul edilir.
Ancak:
a. Otel yatak odasında veya süit odada en uzak bir noktadan çıkış kapısına kadar ölçülen uzaklığın 15 m’yi aşması hâlinde, birbirinden uzakta konuşlandırılmış en az 2 çıkış kapısı bulunması gerekir.
b. Tamamı yağmurlama sistemi ile donatılmış otellerin yatak odalarında veya süit odalarında, en uzak bir noktadan kapıya kadar ölçülen uzaklığın 20 m’yi aşmaması gerekir.
4. Kaçış uzaklığı, yatak odası veya süit odanın çıkış kapısından başlayarak bir kaçış merdivenine, dış kaçış geçidine veya dış açık alana açılan çıkış kapısına kadar olan ölçüdür.
5. Koridor boyunca yalnızca tek yönde kaçış imkânı var ise, kaçış uzaklığı en uzaktaki yatak odası çıkış kapısından itibaren ölçülür. İki yönde kaçış sağlanabiliyor ise, kaçış uzaklığı her bir yatak odasının çıkış kapılarından ölçülür.
6. Doğal veya mekanik yolla havalandırılmayan iç koridorlar; yağmurlama sistemi olan binalarda 45 m ve yağmurlama sistemi bulunmayan binalarda 30 m aralıklarla duman kesicileri ile bölümlendirilir ve buralarda aşağıdaki şartlara uyulur:
a. Duman kesicileri yangına en az 60 dakika dayanıklı olur. Bölme içinde yer alan kaçış kapılarının yangına en az 60 dakika dayanıklı ve duman sızdırmaz nitelikte olması şarttır. Duman kesicilerin, koridoru kuşatan duvar da dâhil olmak üzere, bütün kat yüksekliğince tavana veya çatı örtüsünün altına kadar devam etmesi ve ara kesitleri sıkıca kapatması gerekir.
b. Duman kesicileri ile oluşturulan bölmelerin her birinden bir çıkışa, kaçış merdivenine, dış kaçış geçidine veya kaçış rampasına doğrudan engelsiz erişim imkânı sağlanması gerekir.
c. Duman sızdırmaz kapılara, camlı kapılar hariç olmak üzere, alanı her bir kanat yüzey alanının en az % 25’i değerinde net görüş sağlayan cam paneller konulur.
ç. Duman sızdırmaz kapılar tek veya çift kanatlı olabilir. Ancak, kendiliğinden kapatan düzenekler ile donatılması ve kanatların, içinde yer aldığı boşluğu bütünüyle kapatması şarttır. Kasaların duvar boşluğuna sıkıca yerleştirilmesi ve kanat ile döşeme arasındaki aralığın 4 mm’yi aşmaması gerekir.
d. Duman sızdırmaz kapıların normal olarak kapalı durumda tutulması gerekir. Ancak, bu kapılar algılama sistemi yolu ile çalışan elektro-manyetik veya elektro-mekanik düzenekler ile otomatik olarak kapatılabiliyor ise açık durumda tutulabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.