Çocuk işçilik yaz aylarında artıyor: Dikkat! Hapis cezası var

Çocuk işçilik yaz aylarında artıyor: Dikkat! Hapis cezası var

Dünyada 138 milyon çocuk işçi bulunuyor. Çocuk işçilik genelde düşerken ekonomik kriz dönemlerinde ve yaz aylarında artıyor. Peki çocuk işçi çalıştırmanın cezası var mı? İşte ayrıntılar...

Yeni rapor, yüzyılın başından bu yana çocuk işçiliğinde neredeyse %50’lik bir azalma olduğunu ortaya koyuyor; ancak çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırma hedeflerine hala ulaşılmış değil.

ILO ve UNICEF verilerine göre 2024 yılında yaklaşık 138 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bunların yaklaşık 54 milyonu, sağlıklarını, güvenliklerini veya gelişimlerini tehlikeye atabilecek tehlikeli işlerde çalışıyor.

En son veriler, 2020’den bu yana 22 milyondan fazla çocuğun çocuk işçiliğinden el çektirildiğini gösteriyor; bu da 2016-2020 arasında yaşanan endişe verici artışın tersine döndüğünü ortaya koyuyor. Ancak olumlu eğilime rağmen, dünya 2025 yılına kadar çocuk işçiliğini ortadan kaldırma hedefine ulaşılmış değil.

YAZ AYLARINDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ARTIYOR

Türkiye’de 2015-2024 yılları arasında yani son on yılda en yüksek çocuk işçilik oranı %22,3 ile 2024 yılına ait. Sadece 15-17 yaş aralığındaki çocuk işçi oranlarını veren TÜİK’e göre 2020 yılından 2024 yılına kadar geçen süreçte oran her yıl artış gösterdi.

Açıklanan istatistiklerde çocuklara neden çalıştıklarına dair yöneltilen soruya en fazla “hanehalkının ekonomik faaliyetlerine yardımcı olmak” cevabı verildi.. Sonuçta sürekli yoksullaşan ailelerin çocuklarının eğitimini, beslenmesini, giyimini karşılayamayacak duruma gelmesi çocukların eğitim hayatından koparılmasına ve ucuz işçi olarak sömürü düzenine dahil olmasına neden olmakta. Özellikle yaz aylarında okulların kapanmasıyla birlikte çocuklar j-kısıtlı aile bütçesine katkı yapmak için farklı sektörlerde çalışıyor.

Ülkede açıklanan ve MESEM’e kayıtlı olan çocuk işçi sayısı (15-17 yaş) 869 bin MESEM’deki çocuk sayısı 503 bin 962, toplam çocuk işçi sayısı (en az) 1 milyon 372 bin).

HAPİS CEZASI

Türk Ceza Kanunu'nun 117. maddesi uyarınca, bir kimsenin çalıştırılmaya zorlanması veya yaşına aykırı şekilde çalıştırılması, “çalışma özgürlüğünün ihlali” kapsamında değerlendirilerek 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına yol açabilir.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK İŞÇİ ÇALIŞTIRMA NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

ALO 170: Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi olan ALO 170, işçiler için pratik bir şikayet kanalını oluşturuyor.

Kaynak: TÜİK ve Milli Eğitim Bakanlığı verileri kullanılarak oluşturulmuştur.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.