Ege Denizi'nde neden deprem oluyor? Levhalar kuzeye doğru yöneliyor açıklaması
Türkiye'nin gündemi Ege Denizi oldu. Bölgede sıkça meydana gelen depremler akıllara soru işareti getirdi. Peki Ege Denizi'nde neden deprem oluyor?
BÖLGEDE ÇOK SAYIDA FAY HATTI VAR
Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Üyesi ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Arda Özacar, sarsıntıların Santorini-Anafi Fayı üzerinde gerçekleştiğini belirten Özacar, bölgede çok fazla aktif fay ve volkanizmanın olduğunu bildirdi.
LEVHA KUZEYE DOĞRU HAREKET EDİYOR
Ege Denizi'nde depremlerin oluşmasının temel nedeni, tektonik hareketlilik ve fay hatlarının aktif olmasıdır. Bölge, Afrika levhasının kuzeye doğru hareket etmesi ve Anadolu levhasının batıya kayması sonucu sürekli gerilim altındadır.
Yunanistan'da Ulusal Gözlemevi'nde araştırma direktörü olan Athanassios Ganas, kamu yayıncısı ERT kanalına, "Böyle bir şey ilk kez oluyor, daha önce böyle bir şey görmemiştik" değerlendirmesinde bulundu.
AFAD ise Ege'de meydana gelen depremler ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 km mesafede gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verdi. Bülent Özmen ise, "Eğer daha büyük deprem olur ve Tsunami dalgalarına neden olursa hem depremin sarsıntısı Muğla ilindeki yerleşim birimlerinde hem de tsunami dalgaları nedeniyle Türkiye kıyılarında hasara neden olma ihtimali var."
Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerin çoğu küçük şiddetli. Bu sebepten dolayı İzmir ve Muğla gibi illerde deprem hissedilmiyor. Orta büyüklükteki depremler ise konumuna göre İzmir, Muğla, Denizli, Aydın ve Manisa'da hissedilebilir.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.