Ekici’den İklim Kanunu eleştirisi. Çok eksik var!

Ekici’den İklim Kanunu eleştirisi. Çok eksik var!

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, AK Parti tarafından hazırlanan İklim Kanunu teklifi üzerine TBMM’de konuştu. Teklifin gündeme alelacele getirildiğini ifade eden Ekici, maddelerde pek çok eksiklikler olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti grubunun hazırladığı İklim Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi.

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici de kanun teklifi üzerine söz aldı. İklim Kanunu teklifinin gündeme alelacele getirildiğini ifade eden Hasan Ekici, “140 kuruluşla irtibat halinde yapılmış bir çalışma dense de komisyona bile henüz taşınmış, önümüze ziplenmiş halde getirilmiş torba yasaları andıran bir süreç izlenmekte. Sanki geniş çaplı bir iklim yasası çabasından ziyade, “sınırda karbon emisyonunun düşürülmesi” konusuyla sınırlı bir ticari sözleşme intibası yaratmakta” dedi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI GÖRÜŞLERİNE YER VERİLMEMESİNE TEPKİ

Hasan Ekici, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşlerine yer verilmemesine de tepki gösterdi. Ekici, başta Konya olmak üzere ülkemizdeki kuraklık sorunu ve doğa katliamlarını anımsatarak şunları söyledi:

“Mesela su sorunuyla ilgili hangi adımların atılacağına ilişkin bir çözüm önerileri silsilesini de beklerdik. Malum, Konya Ovamız çölleşiyor. KOP tüm aşamalarıyla ne zaman bitirilecek belli değil. Mesela Kaz Dağları gibi bölgelerdeki hukuksuz çevre katliamlarıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu çerçevede hangi çözümlere bağlı kalacağını da dinlemek isterdik. Mesela kar hırsıyla doğayı katleden şirketlerin bu süreçte nasıl dizginleneceği, bu yeni döneme uyumu nasıl sağlayacakları; ağaç katliamlarının, oksijen cenneti olan bölgelerin tahribatının bu noktadaki çelişkilerini nasıl çözümleyeceksiniz? Ne Mecliste, ne kamuoyuna ilişkin açıklamalarda bunlara ilişkin en ufak bir söz söylemediniz. Mesela İngiltere gibi ülkelerden ülkemize gemilerle taşınan çöp dağlarıyla, ülkemizin Avrupa’nın çöplüğü haline getirilmesinin nasıl önleneceği, bu konularda hangi tedbirlerin alındığını bilmek isterdik. Mesela Adana ahalisi bu konuyu ziyadesiyle merak ediyordur. Mesela Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kömür üretim politikalarıyla bu yeni çerçevelerin çelişki oluşturup oluşturmayacağını da bu millet bilmek zorunda.Mesela yenilenebilir enerji konusundaki tahribatlar, sanayi üretiminin yarattığı sorunlar, RES’ler, HES’ler… Bunları ne yapacağız?”

“MADDELERDE PEKÇOK EKSİKLİK VAR”

“Önümüze getirdiğiniz maddelerde de pek çok eksiklik var” diyerek iktidara seslenen Hasan Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan “acaba kervan yolda mı düzülecek?” diye sormadan edemiyor. Deneme yanılma ile mi gideceğiz? Sistem malum. Bakanlıklar arası irtibatsızlıklar ve politik çelişkiler de. E peki bu durumda boşlukta kalan her bir adım için KHK’lar çıkarıp, bilahare düzeltme KHK’larına mı maruz kalacağız? Mesela, daha bismillah madde 1. Sürecin nasıl yönetileceğine dair kapsamlı bir çerçeve sunmamaktadır.“Yeşil büyüme vizyonu” belirsiz bırakılmış. Sanayi ve karbon emisyonları odak noktasına alınırken tarım, su yönetimi, enerji ve kırsal kalkınma gibi hayati sektörler göz ardı edilmiş. İklim değişikliğiyle etkili bir mücadele için yalnızca karbon piyasalarını düzenlemek yeterli değildir; ülkenin doğal kaynaklarını koruyacak, fosil yakıtlardan kademeli çıkışı planlayacak ve kırılgan sektörleri destekleyecek somut politikalar oluşturulmalıdır.”

“DENETİM VE ŞEFFAFLIK MEKANİZMALARI AÇIK DEĞİL”

Ekici, teklifin 3’üncü maddesinin iklim değişikliğiyle mücadelede somut ve bağlayıcı bir çerçeve sunmadığını da ifade etti. Milletvekili Ekici, “Eşitlik, iklim adaleti, sürdürülebilirlik, şeffaflık ve adil geçiş gibi kavramlar belirtilmiş ancak bunların nasıl sağlanacağına dair herhangi bir mekanizma tanımlanmamıştır. “Net sıfır emisyon” hedefi doğrultusunda kalkınma önceliklerinin dikkate alınacağı belirtilse de, fosil yakıtlardan çıkış stratejisi, sanayi ve tarımın dönüşümü veya enerji politikasına dair somut bir yol haritası belirlenmemiştir.Denetim, şeffaflık, hesap verebilirlik mekanizmaları açık değildir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.