Girişimcilik sınır tanımıyor: Demirci ustalarının kelle paça mesaisi
Niğde’nin Bor ilçesinde metal ustaları; Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşların getirdiği kelle ve paçaları ütme geleneğini bu bayramda da sürdürdü. Kurbanını kesen vatandaşlar, kelle ve paçaların ütülmesi için atölyelerin yolunu tuttu. Bayram boyunca Bor Sanayisi’nde kelle ütüleme hizmeti veren Veysel Everdi, normalde metal işi yaptıklarını ancak son beş yıldır Kurban Bayramı dönemlerinde kelle ütme işiyle de ilgilendiklerini belirtti.
Everdi; "İlk olarak kurbanın kelle ve bacaklarındaki tüyleri yüksek dereceli ateşte yakıyoruz. Ardından ocakta ısıtılmış demirlerle ütme işlemini gerçekleştiriyoruz. Günlük ortalama 100 kelle ütülüyoruz ve bu hizmeti 200 TL karşılığında sunuyoruz" dedi. Yeni neslin kelle ve paça değerlendirme konusunda bilgi sahibi olmadığını ifade eden Everdi, bu geleneği sürdürerek hem gelir sağladıklarını hem de kurbanın hiçbir parçasının israf olmamasını amaçladıklarını dile getirdi. Everdi, ütme işlemi yapılan kelle ve paçaların evlerde kelle söğüş ya da çorba olarak değerlendirildiğini söyledi.
Kurban kellesinin ziyan olmaması için kelle ve paçaları ütme işlemi için getirdiğini söyleyen Sultan Tan ise, "Genelde bu işlemi kendim yaparım ama böyle bir hizmet olduğunu duyunca getirdim. Kurbanın hiçbir parçası ziyan olmamalı. Kelle ve paçadan çorba yapacağım" dedi.
ADANA SICAĞINDA "KELLE PAÇA" ÜTÜCÜLERİN ZORLU MESAİSİ
Yurt genelinde olduğu gibi Adana'da da Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen kurbanlıkların kelle ve paçaları, kışın şifa niyetine tüketilmek üzere ocak başında işleniyor. Kozan'da aralarında demirci ustaları bulunan 14 kişilik ekip bayramda kelle-paça ütüleme ustası oldu. Ustalar, sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar devam eden yoğun tempoda kelle ütme mesaisine başladı. Hava sıcaklığının 35'leri geçtiği, ocak sıcaklığının ise 100 dereceye yaklaştığı alanda günlük yaklaşık 200 kelle ve paçanın temizlendiği belirten ustalar, sıcak havaya rağmen mesleklerini sürdürmenin hem zor hem de meşakkatli olduğunu söyledi. Ortalama 500 TL'ye kelle-paça ütümü yapılan ocak başlarında ustaların günlük yevmiyelerinin ise 3 bin 500 ile 4 bin TL arasında olduğu öğrenildi
"100 DERECEYİ HİSSEDİYORUZ"
Kelle ütme ustası Ramazan Altuntaş, bayramın ilk gününden itibaren yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirterek, "Senede sadece 3 gün bu işi yapıyoruz ama çok zorlu geçiyor. Bu odada sıcaklık 100 dereceyi buluyor. Sabah 7'de başlıyoruz, gece 1'e kadar devam ediyoruz" dedi.
''YEVMİYEMİZ 3 BİN 500 İLE 4 BİN TL''
Bir diğer kelle paça ustası Mustafa Bolat ise mesainin Kurban Bayramı boyunca sürdüğünü kaydetti. Bolay," Bayram boyunca kelle ve paçalarını bize getiren vatandaşlara hizmet veriyoruz. 14 kişilik bir ekibiz. Sıcakta, odun ateşinde kelleleri ütüp dağlıyoruz. Bu zorlu mesai 3 gün boyunca sürüyor. Yevmiyemiz 3 bin 500 ile 4 bin TL ama bu sıcağa dayanmak kolay değil" ifadelerini kullandı.
Kurbanlığının kelle ve paçasını getiren vatandaşlardan Şemşettin Balkız da "Kışın kelle paça çorbası olarak tüketiyoruz. Şifa niyetine saklıyoruz" diye konuştu.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.