İş güvenliğinde yeni dönem başladı. İş yerlerinde 50 personel sayısına bakılmayacak

İş güvenliğinde yeni dönem başladı. İş yerlerinde 50 personel sayısına bakılmayacak

50’den az çalışanı bulunan işyerleri ile kamu kurumlarında “iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme” zorunluluğu başladı. Kanuna uymayarak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerlerinde ise cezalar cep yakacak

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre 50’den az çalışanı bulunan işyerleri ile kamu kurumlarında “iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme” zorunluluğu 1 Ocak itibariyle başladı. Eski kanun, belirli bir tehlike sınıfına ve belirlenen çalışan sayısı üzerinde olan işletmeleri kapsıyordu. 1 Ocak 2025’ten itibaren ise; tehlike sınıfında “az tehlikeli”, “tehlikeli”, “çok tehlikeli” olan tüm işyerlerinde, çalışan sayısı 1 kişi ve üzerindeki tüm işletmeleri kapsayacak. En küçük işletmeler bir kişi dahi çalışanı olsa iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorunda olacak.
Muhasebe, avukatlık büroları, danışmanlık hizmetleri, bilgisayar yazılım bilişim şirketleri, kreşler, anaokulları, ilkokullar ve özel eğitim merkezleri, üniversitelerin idari birimleri, kitapçılar, giyim mağazaları, teknoloji mağazaları, marketler, sanat ve kültür kurumları, tiyatro, kütüphane, müze çalışmaları, sanat galerileri, yemek hizmetleri, küçük cafeler ve restoranlar, banka ve finans kurumları, kuyumcular, küçük otel ve pansiyonlar, tatil evleri ve konuk evleri, kuaför ve güzellik merkezleri, kuru temizleme hizmetleri, eczaneler, poliklinikler…
BULDURMAYANIN CEZASI BÜYÜK!
Kanuna uymayarak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerlerinde ise cezalar cep yakacak. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için ayrı ayrı ceza yazılırken, temel ceza miktarı 92 bin 403 TL olurken, az tehlikeli işyerlerinde 50’den az çalışanı olanlara 92 bin 403 TL, 50’den fazla çalışanı olan işyerlerine ise yine ayrı ayrı 138 bin 604 TL ceza yazılacak.
ÇÖZÜM ORTAĞI OSGB’LER
Konuya ilişkin BBN Haber’e değerlendirmelerde bulunan Selçuklu Teknik OSGB yetkilileri, süreçte en önemli çözüm ortağının OSGB’ler olduğunu vurgulayarak, “Selçuklu Teknik OSGB olarak İSG Kanununun çıktığı 2013 yılından bugüne iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleyerek işyerlerinizin daha sağlıklı ve güvenli olması için çalışıyoruz. Kanunla yeni dönem resmin başlamış oldu. Özellikle esnaf-tüccar ve sanayicilerimiz bu hizmeti Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) aracılığıyla kolaylıkla temin edebilir. İş Sağlığı ve Güvenlik konusunda yılların getirdiği tecrübe ile müşterilerine maliyet, uzmanlık, zaman kaybının önüne geçmek, esneklik, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı avantajlarını sağlayan OSGB’ler yeni dönem için tüm hazırlıklarını tamamladı.
OSGB’ler, işverenlerin İSG uzmanlarını ve işyeri hekimlerini tam zamanlı istihdam etme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. OSGB’ler, işverenlere İSG hizmetlerini daha uygun fiyatlarla sunarken işverenlerin İSG ile ilgili yasal yaptırımlardan korunmasına da yardımcı olur.
İşyerinin risk değerlendirmesini yapan ve gerekli İSG tedbirlerini alıp kurumlara eğitimleri eksiksiz veren OSGB’ler, işverenlere İSG mevzuatına uyması için danışmanlık hizmeti da sağlıyor. Yine süreçte
ortaya çıkan zaman alıcı bürokratik işlemler de OSGB’ler aracılığıyla sorunsuz çözülüyor.
OSGB’ler, işyerinde güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturulmasına katkıda bulunarak
olası iş kazaları risklerini minimuma indirger” ifadelerini kullandılar.

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.