Konya büyük projeyi üstlendi. Hatay Habib-i Neccar Camii restore ediliyor

Konya büyük projeyi üstlendi. Hatay Habib-i Neccar Camii restore ediliyor

Asrın felaketinde hasar gören Anadolu'nun ilk camisi olan Hatay Habib-i Neccar Camii Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan şiddetli deprem nedeni ile büyük hasar gören Hatay'daki Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.

img-20241122-wa0015.jpg

LADİN AĞACI KULLANILIYOR

Caminin restorasyonda özel Norveç Ladin ağacı kullanılıyor. Tamamı Almanya'dan getirilen bu ağaçlar caminin kubbesinin taşıyıcı sistemini oluşturacak. Binanın enkazında bulunan ve kullanılabilir durumda olan taşlarla birlikte dışarıdan getirilen kesme taşlar inşaat çalışmasında kullanılıyor.Konya Büyükşehir belediyesi restorasyon çalışmalarına 2025 yılının ortasında tamamlamak amacında. Restorasyonu tamamlanan cami yeniden hizmete açılacak.

img-20241122-wa0016.jpg

FETİHTEN SONRA YAPILDI

Ebu Ubeyde Bin Cerrah'ın Antakya'yı fethinden sonra Habib'ün Neccar adına yapılan ilk camiden günümüze bir şey kaldığını söylemek oldukça zordur. Kent, İslam fetihlerinden sonra birçok savaş ve doğal afetle karşılaşmış, defalarca el değiştirmiştir. Kitabelerden ve belgelerden de anlaşıldığı kadarıyla cami ve külliyeyi oluşturan diğer yapılar, zaman içinde çeşitli yapım ve onarım evrelerinden geçerek günümüzdeki durumlarını almışlardır. İslam fethi sonrasına dair tespit edilebilen en eski yapım evresi Memlukler dönemine aittir.

img-20241122-wa0018.jpg

18. ve 19. yüzyıllara ait Osmanlı arşiv kayıtlarından külliyenin çeşitli bölümlerinin değişik tarihlerde onarımlar geçirdiği anlaşılmaktadır. Arşiv kayıtlarından Antakya'da "defin-i hâk-' ıtırnâk (güzel kokulu, toprağa gömülü)” olduğu belirtilen Habib'ün Neccar'a ait cami, zaviye ve türbeden müteşekkil bir vakfın (Habib'ün Neccar Vakfı) bulunduğu görülmektedir. Bu vakfa ait mahsul ve balık gelirlerinin olduğu (buğday, zeytin, dalyan, değirmen) ve vakfa XIX. yüzyıl sonlarına kadar nazır, mütevellî, hatib, çerâğî/çerağdar, bevvab ile cüzhan gibi görevlilerin atandığı ve türbenin de yer aldığı caminin 1858'de tamirat geçirdiği takip edilebilmektedir. Nitekim Harim taçkapısı üzerindeki kitabe, caminin H. 1275 (M. 1858-59) tarihinde yenilendiğini göstermektedir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.