Konya'da akademisyenler arasında dindarlık araştırmasında çıkan sonuçlar şaşırttı
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Din Sosyolojisi Bilim Dalı öğrencisi Cumali Demirbağ ''Akademisyen Dindarlığı: Konya Örneği'' doktora tezinde Konya'daki Üniversitelerde görevli akademisyenlerin dünyaya bakışlarını dinin sosyal yapısı üzerinden inceledi. Doç. Dr. Arif Korkmaz danışmanlığındaki araştırmadan çıkan sonuçlar ise oldukça ilginç. İşte ayrıntılar:
Araştırmaya 431 erkek ve 245 kadın olmak üzere 676 kişi katıldı. Örneklemi 511 kişiyle evliler, 165 kişiyle de evli olmayanların oluşturdu. Örneklem üç farklı yaş grubundan oluştu. 30 yaş ve altı kategorisinde 179 kişi, 31-40 yaş kategorisinde 314 kişi ve 45 yaş ve üzeri kategorisinde 183 kişi yer aldı. Araştırmaya 228 Arş. Gör., 89 Öğr. Gör, 148 Dr. Öğr. Üyesi, 94 Doç. Dr. ve 117 de Prof. Dr. katıldı.
Araştırmaya Selçuk Üniversitesi'nden 360, Necmettin Erbakan Üniversitesinden 229 ve Konya Teknik Üniversitesinden 87 akademisyen katıldı.
2024 yılında saha araştırması olarak gerçekleştirilen bilimsel araştırmanın sonuçları oldukça ilginç ve önemli gördüklerimizi sizin için derledik.
Araştırmadan çıkan sonuçlar ise oldukça ilginç:
Dindarlık aileden geliyor
- Akademisyenler sahip oldukları dini bilgileri daha çok aile içinde, ebeveynlerinden, geleneksel olarak öğrenmişler (yüzde 27). İkinci sırada dini yayınların ve kitaplar (%25,8) üçüncü sırada da ise %19,9 oranıyla öğrencilik yıllarında okumuş oldukları din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri. Tablonun son sıralarında yer alan cami ve Kur’an kurslarının bilgi edinme bakımından %2,8 oranında.
Bir dine aidiyet
- Akademisyenlerin yüzde 1,2'si bir dine aidiyet hissetmiyor, geri kalanları belli bir dine aidiyet hissediyor. Yüzde 1,2'si hariç tamamı Müslüman.
Allah'a inanç
Araştırmaya katılan akademisyenlerin, “Her şeyi yoktan var eden, bilen, her şeye gücü yeten ve yarattığı evrene her an müdahale eden/edebilen tek bir Allah'ın varlığına inanıyorum” diyenlerin oranının %93,5 ile oldukça yüksek ve güçlü olduğu görülmekte. “Allah'ın evreni yarattığına, ancak yarattığı evrene müdahale etmediğine inanıyorum” beyanında bulunanların %2,1, “Allah'ın varlığına ve birliğine inanmakla birlikte anlamakta güçlük çektiğim bazı hususlar var” diyenlerin %3,2 olduğu verileri arasında. “Allah'ın varlığına inanmıyorum” diyenlerin oranı ise %1,2 olarak tabloda yer almakta.
Akademisyenler 5 vakit namaz kılıyor mu?
Namazları kılıma sıklıklarının; her zaman kılınma oranlarının Bayram namazında %54,3, Cuma namazında %52,4, Beş vakit namazıda %45,7, Teravih namazında %20,1, Nafile namazında %4,8 ve son olarak Teheccüd namazında ise %2,1 oranında.
Akademisyenlerin eş seçiminde dindarlığın önemi
Akademisyenler eş seçiminde dindarlık olgusuna veriyorlar. Akademisyenlerin eş seçiminde, dindarlık olgusuna - önem dereceleri değişmekle beraber - %92,3 oranında önem verdiği ortaya çıktı.
Akademisyenlerin arkadaş seçiminde dindarlığa verdikleri önem
Eş seçiminde dindarlığa verilen önemin arkadaş seçiminde dindarlığa verilen önemden oran olarak daha yüksek düzeyde olduğu (önem dereceleri farklı olmakla eş seçiminde %92,3, arkadaşlık seçiminde ise % 67,3) görülmekte.
İmam nikahı
Yüzde 95,6’sının hem resmi hem de dini nikâh ile %4,4’ünün ise sadece resmi nikâh akdi ile evliliklerini ihdas ettikleri görülmekte.
“Din Bilim Karşısında Önemini Gittikçe Yitirmektedir”
Dinin bilim karşısında önemini yitirdiğine katılmayanlar (%74,9) bir başka deyişle inanmayanlar, söz konusu ifadeye katılanların (%11,8) yaklaşık 6,5 katı kadar.
Dindar akademisyenler dindar eş mi seçiyor
Birinci sırada yer alan kişilik vasfı için çok önemli diyenlerin oranı %81,4, bu vasfı önemli bulanların oranı %18,4. Çok önemli ve önemli seçenekleri birlikte değerlendirildiğinde; kişilik neredeyse %100 (%99,8), soy aile durumu %75,6, dindarlık %72,6, eğitim düzeyi %77,7, güzellik %75,6 ve sosyoekonomik düzey %46,3 oranında tablo verileri arasında yer almakta.
Hastanede dindar hekim seçimi
Hekim tercihinde, hekimin cinsiyetinin %16,0 ve dindar olmasının ise % 13,9 oranında etkili olduğu anlaşılmakta. Bu bakımdan hekim tercihindeki asıl belirleyici faktörün hekimin, dindarlığının veya cinsiyetinin aksine, liyakatinin önemli.
Çocuklarının dini eğitimi için tercih ettikleri yöntem
Çocuklarının dini eğitimi konusunda en çok tercih ettikleri üç yöntemin belirgin bir biçimde öne çıkıyor. “Özellikle yaz aylarında Diyanete bağlı Kur'an kurslarına gönderiyorum” diyenler %31,4, “Gittikleri okullardan öğrenmelerini istiyorum” tercihinde bulunanlar %27,9 ve son olarak da “Dini eğitimlerini kendim veriyorum” şıkkını işaretleyenlerin %25,8 oranında. Dikkat çekilmesi gereken bir diğer husus ise örneklem grubundan hiç kimsenin, dini grup ve cemaatlerin açtıkları Kur’an kurslarını ve internet ortamlarını tercih etmemiş olması realitesidir.
Bilimsel çalışmalarına ayırdıkları zaman kadar ibadetlerine de zaman ayırma sıklığı
Akademisyenler bilimsel çalışmalarına ayırdıkları zaman kadar ibadetlerine de zaman ayırma sıklıklarına bakıldığında her zaman diyenlerin %9,6, çoğu zaman diyenlerin %26,3, bazen zaman ayırabildiklerini ifade edenlerin %29,8, nadiren beyanında bulunanların %23,5 ve bahse konu durum için hiçbir zaman vakit ayıramadıklarını söyleyenlerin ise %10,8 oranında tablo bulguları arasında yer aldıkları görülmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.