Konya'da düğünlerin vazgeçilmez lezzeti AB tescil yolunda

Konya'da düğünlerin vazgeçilmez lezzeti AB tescil yolunda

Yaş ve kuru olarak yurdun dört bir yanına pazarlanan bamya, hazırlanan çorbasıyla başta Konya olmak üzere çeşitli illerde düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olarak biliniyor. Çiçek bamyasına AB coğrafi işaret tescili alınması için başvuru yapıldı

2 bin yılı aşkın zamandır yetiştirildiği arkeolojik kazılarda belirlenen bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil görünümdeki Amasya misket elması ile çiçeğinin sarı rengi ve ekonomik değerini hiç yitirmediği için yöre halkının 'çeyrek altın' olarak adlandırdığı çiçek bamyasının ünü sınırları aşıyor.
Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, "Amasya çiçek bamyasının ardından Amasya misket elması için de Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusunu yaptık. 2026 yılı içinde ikisinin de tescilinin geleceğini düşünüyoruz" dedi.
Amasya'da 5 bin 500 dekarlık alanda ekilip 2 bin 500 ton üretimi gerçekleştirilen çiçek bamyası ekonomiye yıllık 367 milyon TL, 3 bin 500 dekar alanda yetiştirilen misket elması ise 2 bin 500 tona yakın üretimiyle 150 milyon TL civarında katkı sağlıyor.

aw403904-01.jpg

"AMASYA MİSKET ELMASININ SİNDİRİMDEN, CİLT GÜZELLİĞİNE BİRÇOK FAYDASI VAR"

AB coğrafi işaret tescilinin alınmasıyla iki ürünün daha çok tanınıp pazarlanmasına olumlu etkilerinin olacağını belirten Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, "Birçok yerde satılan elmalar farklı olmalarına rağmen ‘Amasya misket elması' denilerek satılıyor. Amasya misket elmasının sindirimden tutun da cilt güzelliğine kadar birçok faydası var. Bu elmayı bir defa yiyen diğer elmalarla olan farkını çok net anlayabilir" diye konuştu.
Çiçek bamyası, yaz boyunca sabah erken saatlerde üreticiler tarafından çiçeğiyle birlikte toplanıyor. Minik bamyalar daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Yaş ve kuru olarak yurdun dört bir yanına pazarlanan bamya, hazırlanan çorbasıyla başta Konya olmak üzere çeşitli illerde düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olarak biliniyor.
Çiçek bamyasının gıda olarak çok değerli olduğuna dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin, "Besleme değeri olarak neredeyse etten daha yüksek. Türkiye'nin Çiçek bamyası ihtiyacını büyük oranda Amasya'mız karşılıyor" şeklinde konuştu.

BAMYANIN FİYATI GRAM ALTINLA YARIŞIYOR

İş yerinde misket elmanın kilosunu 60 TL'den, çiçek bamyasının kurusunun kilosunu ise 3 bin TL'den satan Ömer Balkar ise, "Bamyanın fiyatı çok yükseldi. Gram altınla yarışıyor. Taşova bamya pazarında toptan kilosu 2 bin 800 TL'den satılıyor. Perakende fiyatı ise 3 bin TL'nin üzerinde" ifadelerini kullandı.

BAMYA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Orta Anadolu'da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav (düğün ve davet yemekleri) ve kara yemek takımında (geleneğinde olduğu gibi) ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar. Kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile hazırlanır.
Tarifi (4 kişiden fazla). Bamyanın Pişirme Süresi: Ortalama 1 saat.

Bamyaları haşlamak için 3 su bardağı su, yarım su bardağı kuru çiçek bamya, yarım limon (dilimlenmiş), yarım su bardağı kuyruk yağı (bamyaların büyüklüğünde doğranmış), 1 su bardağı koyun eti (bamyaların büyüklüğünde doğranmış), 1 yemek kaşığı sadeyağ (tereyağı), 2 soğan (çok ince kıyılmış), 1 yemek kaşığı domates salçası (mevsim yaz ise ve istenirse 3 kırmızı domates), 5 su bardağı et suyu veya su, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı limon suyu.

bamya-corbasi2.jpg

Bamyaların tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında yıkanır. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar) yarı haşlanır, ipleri çıkarılır. Tencereye et ve kuyruk yağı konularak kapağı kapatılır. Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavurulur. Sadeyağı ve soğanları ilave edilir, soğanlar sararıncaya kadar kavurulur. Salça (yazsa ince doğranmış domatesleri) koyulur, çevirilir. Suyu ilave edilir, kapak örtülür, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynatılır, bu arada tuzu atılır. Suyu azalmışsa 5 su bardağına tamamlanır. Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave edilir, kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişirilir.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.