Konya'nın beyaz altınına turistler akın ediyor. Tuz Gölü'nün namı dünyaya yayıldı

Konya'nın beyaz altınına turistler akın ediyor. Tuz Gölü'nün namı dünyaya yayıldı

Konya'nın hem doğal güzelliğe sahip hem de yemeklere tat veren beyaz altını dünya sofralarında. Tuz gölünden çıkarılan tuzlar çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. İşte uz hasadına ilişkin o çarpıcı veriler.

Türkiye’deki tuz ürünleri üretiminin ülke genelindeki dağılımı incelendiğinde üretimin yaklaşık üçte birinin (yaklaşık 6 milyon ton tuz/yıl) gerçekleştirildiği fabrikaların Tuz Gölü civarında bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN İHTİYACININ YÜZDE 50'SİNİ KARŞILIYOR

Tuz Gölü Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde ellisine yakınını karşılıyor. Toplam üretim kapasitesi yaklaşık 4,5 milyon ton/yıl. Sadece Cihanbeyli’de yıllık 60 bin ton rafine tuz üretimi yapılıyor.

KONYA'DAN ÇOK SAYIDA ÜLKEYE TUZ İHRACI

Konya'dan dünyaya tuz ihracı her geçen gün artıyor. Kısa süre içinde 60 olan tuz ihraç edilen ülke sayısı 70'in üzerine çıktı. Bu ülkelerin arasında Rusya başı çekiyor. Rusya Konya'dan ihraç ettiği tuzu buzlanmalarda da kullanıyor.

TUZ TÜKETİMİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Tuzu oluşturan sodyum ve klor elementlerinden sodyum elementi, insan vücuduna dışarıdan alınması gereken zorunlu bir madde olup vücuttaki elektrolit dengesinin ayarlanmasında, sinir ve kas fonksiyonlarının düzenlenmesinde, besinlerin sindirilmesi ile emiliminde, kan basıncının ayarlanmasında ve bağışıklık sisteminin idame ettirilmesinde önemli rol oynamakta.

Vücutta sodyum elementinin eksik olması durumunda; bulantı, konfüzyon, kas güçsüzlüğü ve kas spazmları, uyuşukluk, nöbet ve koma hali vb. sendromlar gözlemlenebilmekte.

Vücuda alınan sodyum miktarının fazla olması durumunda ise vücutta su kaybı, aşırı ve sürekli susama, baş ağrısı, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar, hipertansiyon, kalp hastalıkları, hormonal dengesizlikler ve felç riski görülebilmekte.

İYOTLU TUZ

Tuz kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise iyotlu tuz kullanımı. İyotlu tuz, gıdaların pişirilmesi esnasında değil de pişirildikten sonra servis sırasında yemeklere ilave edilmeli. Zira gıdaların pişirilmesi esnasında ilave edilen tuzda bulunan iyot, yüksek sıcaklık sebebiyle işlevini yitirmekte. İyot yetersizliği ve buna bağlı olarak görülen guatr hastalığını önlemenin en kolay yöntemi iyotlu tuz kullanımını tercih etmek. Ayrıca iyotlu tuz kullanımı sayesinde iyot yetersizliği hastalıkları ile bebek ve çocuklarda görülebilen büyüme ve zeka geriliği sendromlarının önlenmesinde başarı sağlanmıştır.

TUZUN KULLANIM ALANLARI

Tuz minerali; karayollarında buzlanmayla mücadelede, gıda endüstrisinde, sanayide, medikal (tıp) ve tarım sektörlerinde yoğun olarak kullanılmakta.

Gıda endüstrisinde; yemeklerde aroma verici olarak kullanılmasına ilaveten gıdaların saklanması ve korunması amacıyla katkı maddesi olarak da değerlendiriliyor.

Tarım sektöründe; hayvan yemleri için katkı maddesi ve hayvan yalama taşı olarak kullanılmakta olup ayrıca yabani otların imhası ve ağaçların bakımında da kullanım alanı mevcut.

Sanayi sektörü ana başlığı altındaki alt sektörlerde de tuz mineralinin yoğun kullanım alanı mevcuttur.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.