Konya'nın genç mimarları tarihi mirasa sahip çıkıyor

Konya'nın genç mimarları tarihi mirasa sahip çıkıyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri Giresun Şebinkarahisar’da bulunan tarihi yapıların restorasyonuna destek verdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü, Şebinkarahisar Belediyesi ve İstanbul Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği iş birliğiyle Giresun Şebinkarahisar’da bulunan tarihi yapıların restorasyonu ile ilgili esas rölöve çalışmaları başlatıldı.

NEÜ, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü öğrencileri ve akademisyenlerden oluşan ekip, ilçedeki çeşme, konak, han ve hamam gibi tarihi yapıların esas rölöve çalışmalarını gerçekleştirdi. Esas Rölöve çalışmaları sayesinde Şebinkarahisar’ın zengin tarihi mirası ortaya çıkarılacak ve yapılar işlevsellik kazanarak kültür turizmine katkı sağlayacak.

Esas Rölöve Nedir?

Esas rölöve, bir yapının mevcut durumunun detaylı bir şekilde belgelenmesi amacıyla yapılan ölçüm ve çizim çalışmalarını ifade eder. Bu çalışmalar, özellikle restitüsyon ve restorasyon projeleri için altlık oluşturmak ya da yıkılması planlanan taşınmazlara dair arşiv oluşturmak amacıyla gerçekleştirilir.

Esas rölöve çalışmaları, bir yapının mimari, yapısal ve sanatsal özelliklerinin kaydedilmesini hedefler. Bu süreçte yapıların tüm ölçüleri, malzeme bilgileri, yapısal detayları ve mevcut durumu dikkatlice incelenir ve belgelendirilir. Böylece, yapının orijinal haliyle ilgili önemli bilgiler korunarak, gelecekte yapılacak olan müdahalelerde doğru kararlar alınması sağlanır.

Özellikle tarihi ve kültürel değeri olan yapıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için esas rölöve çalışmaları büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle, restorasyon ve restitüsyon projelerinin temelini oluşturan bu çalışmalar, alanında uzman ekipler tarafından titizlikle yürütülmelidir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.