Konya'nın su hayali gerçek oluyor. Binlerce kişiye istihdam sağlayacak

Konya'nın su hayali gerçek oluyor. Binlerce kişiye istihdam sağlayacak

Konya Ovası Projesi 2030 yılına kadar Konya'da dev bir istihdam kapısını açacak. Tarımdan teknolojiye, kültürden turizme, yeşil enerjiden sanayiye birçok alanda gerçekleştirilecek yatırımlarla kentten köye göç amaçlanıyor. İşte ayrıntılar...

Konya Ovası Projesinin en önemli ayaklarından biri istihdam sağlamak. Bilimsel olarak KOP başladığından bu yana Konya'da, Konya'nın ilçelerinde ve komşu illerde özellikle tarım sektöründe hissedilir şekilde artışlar gözlendi.

Konya'da dev istihdam projeleri devrede

Özellikle tarım sektöründeki sürekli istihdam için elde edilen bulgular tarımda çalışan bireylerin istihdam düzeyini KOP sayesinde koruduğunu gösterdi.

2025-2030 yıllarında Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı'ndan sadece 170 milyon metreküp suyun bölgeye ilave olarak getirilmesi hedeflenmiyor. Yanı sıra 173 bin hektar alan sulama alanında rehabilitasyon yapılması, sulanan alan miktarının 64 bin 472 hektar alan artırılması ve yer altı su seviyesindeki düşüşün durdurulması da amaçlanmıyor.

Sulu ve susuz tarım

KOP projesi yer altı sularının üzerindeki baskının azaltılması için kuru tarımdan sulu tarıma geçilecek, gelir artırıcı bitki deseni modelinden yararlanılacak. Ancak Konya'da KOP ile birlikte susuz tarım da geliştirilebilecek.

KOP projesi su kayıplarının önlenmesi, sulu ve susuz tarımın teşviki, tarımın çeşitlendirilmesi, bölgedeki barajların ve göllerin canlandırılması, hayvancılık altyapısının modernleştirilmesi, modern hayvan pazarı/borsası, hayvan parkı ve panayırı ile kesimhane tesislerinin kurulmasını da öngörüyor.

Yatırım, istihdam, rekabet, ticaret

KOP ile birlikte Konya'nın rekabet gücünün artırılması planlanıyor. KOP Bölgesi'nin sahip olduğu potansiyelin bölgeye ve ulusal refaha katbekat fazla katkı sunabileceğini gösteren bilimsel araştırma raporlarına ve araştırmalara dayanılarak verimlilik artışına ve katma değerli üretim merkeze alınacak.

Bölgenin ekonomik açıdan rekabet gücünü artırmak amacıyla tarımdan sanayiye, turizmden üniversitelerin ihtisaslaşmasına kadar yatırımlara odaklanılacak. Bu kapsamda kırsalda yaşayan vatandaşlar için örgütlenme, ürün dağıtım kanallarının iyileştirilmesi, markalaşma ve pazarlama gibi konularda proje destekleri sağlanacak, tarımsal değer zincirleri sadece güçlendirilmeyecek aynı zamanda pazarlarda temsil kabiliyetleri de sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirilecek.

Yeni turizm destinasyonları yeni istihdamlar

KOP Eylem Planı'yla, bölgenin soyut ve somut kültürel mirası ön plana çıkarılacak. Kadim topraklardaki doğa ve tarih araştırılarak envanteri çıkarılıyor. Bütün bunların uluslararası değer kazanmasına yönelik çalışmalara ise hız verildi. Bu çerçevede daha önce başlatılan kültür projelerinin sürdürülecek. Aynı zamanda Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü Projesi gibi projelerle ilçelerin mizahtan yemek kültürüne kadar özellikleri ön plana çıkarılacak.

Yine Mustafapaşa Turizm Uygulamaları Projesi ile "Manastır Vadisi"nde yeni bir destinasyon merkezi oluşturulama çalışmaları sürüyor. Böylece KOP bölge, turizm sektörü için ana güzergahlardan biri haline dönüştürülecek.

Buharlı trenle "nostaljik tur"lar

Aynı şekilde dünyada gelişmiş ülkelerin turistik seyahat turlarında aktif olarak kullandıkları buharlı lokomotiften tren turizminde faydalanılacak. Bu çalışmaları KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi yürütüyor. Konya'da Çumra-Akşehir hattının bir bölümünde buharlı vagonlarla "nostaljik tur" gerçekleştirilmesi gündemde.

Konya bölgenin kalkınmasında lokomotif güç olacak

Konya merkezli KOP birçok önemli projeyle bölgenin kalkınmasına da katkı sağlanacak. Başta savunma sanayisinde yerli ve milli üretimin desteklenmesi amacıyla Huğlu ve Üzümlü silah sanayisinde katma değerin artırılmasına yönelik çalışmalar ilerletilecek.

Konya YHT ile artık bir liman kenti olacak

Sanayi ve ticaret ortamının geliştirilerek ihracatın artırılması amacıyla Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru oluşturuluyor. Konya'nın gelişmiş sanayiinde silisyum saflaştırılma araştırma projesiyle, 5N saflıkta güneş pilleri başta olmak üzere saf silisyum üretimi yapılacak. Yine KOP Bölgesi'nin jeotermal, rüzgâr ve güneş potansiyelini değerlendirmeye yönelik adımlar da ön planda yer alacak.

Kentten köye göçler yaşanacak

Bütün bu projeler aynı zamanda istihdam ve işsizliğin önemli ölçüde düşürülmesi anlamına geliyor. Bu bağlamda günümüzde tarım işçiliğini bırakarak kırsal kesimden kente göçlerin artmasına KOP gibi politikalarla engel olunabileceği belirtiliyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum