Konya'yı susuzluktan yapay zekâ sulama kurtaracak

Konya'yı susuzluktan yapay zekâ sulama kurtaracak

DSİ, son 22 yılda Konya’da inşa ettiği 135 sulama tesisi ile 974 Bin 440 dekar tarımsal arazi sulamaya açıldı.

Konya'da susuzluğun çaresi yapay zekalı sulama yöntemleri mi?

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, su kaynaklarının koruması, tarlalarda su israfının önlenmesi ve tarımsal üretim verimliliğinin artırılması amacıyla yapay zeka destekli sulama otomasyonu çalışmaları yaygınlaştırılıyor.

Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, küresel ısınmaya karşı su yatırımlarını artırarak sürdürürken gelecek 4 yılda su ve sulama amaçlı 1483 tesis yapmayı hedefliyor.

Son 22 yılda Konya’da 135 sulama tesisi ile 974 Bin 440 dekar tarımsal araziyi sulamaya açıldı.

DSİ, bu yıl 7 bölgede 110 bin dekar alanı kapsayan 20 pilot sahada sulama otomasyon sistemini kuracak. Sulamalarda yaklaşık yüzde 40 tasarruf sağlayan otomasyon sistemiyle istenilen zaman ve sürelerde sulama yapılması ve güneş ışınlarının etkisini azalttığı anlarda suyun buharlaşmadan toprağa işlenmesi sağlanıyor.

Otomasyonla su kullanımı optimize edilerek maliyetler azaltılıyor. Gereksiz enerji kullanımı engellenirken sulama sisteminde bulunan ekipmanlar korunuyor.

Konya'da 27 baraj ve 44 gölet

Bereketli topraklarıyla tarımsal üretim potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer Konya’da refah düzeyinin artması için son 22 yılda; 398 adet Tesis ile 110 Milyar 180 Milyon 950 bin TL yatırım yapıldı.

DSİ/nın akıllı tarım uygulamaları çerçevesince Konya’da son 22 yılda 27 baraj ve 44 gölet inşa ettik ve böylece 1 Milyar 845 milyon m³ su depolama hacmine ulaşıldı.

19 baraj ve gölette inşaat çalışmaları sürüyor

Konyalı çiftçilerin tarımsal arazileri için 19 baraj ve gölet yapım çalışmaları devam ediyor.

Konya’da son 22 yılda 4 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 158 milyon KWh enerji üretimi sağlandı.

Konya kurulu gücü 57 MW olan bu tesisler sayesinde Milli Ekonomiye, yalnızca enerji alanında yıllık 410 Milyon TL katkı sunuyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.