Kuraklığın ardından seller olur mu? Uzmanlardan uyarı
Türkiye'de uzun süre soğuklar devam etti ardından ise sıcaklar bastırdı. Bu yaz iki sıcak hava dalgası etkili oluyor hatta sıcaklıklar rekor kırıyor. Zirai dondan sonra kuraklık da had safhada. Ülkenin önemli bir bölümüne düşen yağış mevsim normallerinin oldukça altında seyrediyor.
TOPRAK PİŞİYOR
Uzmanlara göre bu durum toprağı pişiriyor. Çok düşük nem seviyelerinin toprağı kurutarak sertleşmesine neden oluyor.
Dolaysıyla bir anda ve yoğun yağan yağmur, gök gürültülü fırtınalarda olduğu gibi çok miktarda ve yüksek hızda olduğundaysa, toprak tarafından emilemiyor. Yüzeyde birikiyor. Dolayısıyla eğimli yüzeylerde bu su hızla akıyor ve ani seller ortaya çıkıyor.
TOPRAK ASFALT GİBİ DAVRANIR
Uzmanlara göre asfalt olmayan bir çok bölgede de toprağın asfalt gibi davranabileceğine işaret ediyorlar. Dolayısıyla yoğun sağanak yağışlar betonun üzerine yüksek hızda su dökmeye benzetiliyor.
TOPRAK HER YERDE KURUYOR
Bahçelerde, parklarda ve tarım arazilerinde toprak eskisine göre kuru hatta beton etkisinde olabiliyor. Artık asfalt olmayan alanlar da yağmur yağdığında asfalt gibi davranabiliyor. Toprak adeta su geçirmezlik özelliği kazanıyor. Uzmanlar şu örneği veriyor: Su, su geçirmez bir monta çarptığında emilmez; montun üstünde damlacıklar oluşur ve su, akar gider. Aynı şekilde topraktaki organik madde kuruduğunda üzeri suyu geçirmeyen yapıya dönüşüyor. Toprak suyu ememiyor ve su toprağın yüzeyinde akacağı yere akıyor. ABD'de ve Tayvan'da son günlerde yaşanan hava olayları ve ardından yaşanan sel felaketleri örnek gösteriliyor.
VATANDAŞA VE YETKİLİLERE UYARI
Bilim insanları yöneticileri bu konuda uyarıyor. Özellikle kuraklık sonrası yağmur ve ardından oluşabilecek sel felaketlerine hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.