Küresel tehlike büyüyor! Tarih verildi, sıcaklıklarda kritik eşik aşılabilir
Avrupa Birliğine (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, geçen ay küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 0,60 derece üzerine çıkarak 14,96 derece ile kayıtlara geçen en sıcak ikinci nisan ayı oldu.
Sıcaklık rekorunu elinde bulunduran Nisan 2024'ten 0,07 daha serin, en sıcak üçüncü nisanın yaşandığı 2016'dan ise 0,07 derece daha sıcak olan geçen nisan ayı, 1850-1900 sanayi öncesi ortalamanın 1,51 derece üzerinde seyretti.
Böylece son 22 ayın 21'inde küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi seviyenin 1,5 derece üzerinde ölçülmüş oldu. Mayıs 2024-Nisan 2025 dönemi ise 1991-2020 ortalamasının 0,70, sanayi öncesi ortalamanın ise 1,58 derece üzerinde ölçüldü.
Avrupa genelinde geçen ay karasal alanlardaki ortalama sıcaklık 9,38 derece ölçülürken, bu 1991-2020 nisan ayı ortalamasının 1,01 derece üzerinde gerçekleşti ve Avrupa'da en sıcak 6. nisan ayı yaşandı. Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın doğu kesimlerinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.
En sıcak ikinci Nisanda Türkiye don felaketi
Küresel sıcaklık artışındaki eğilime dair soruları cevaplandıran Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, geçen ayın kayıtlara geçen en sıcak ikinci nisan ayı olmasının küresel ortalama hava sıcaklıklarındaki yükselişin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Türkeş, bu yılın ilk 4 ayının, 2023'ün aynı dönemine kıyasla daha sıcak, geçen yıla göre ise daha soğuk seyrettiğini, küresel ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artış eğiliminin 2025'te de devam ettiğini belirtti.
Geçen ayın, 1,5 derece küresel ısınma eşinin üzerinde olduğunu kaydeden Türkeş, "Nisan ayı, önümüzdeki aylardaki sıcaklık artış oranlarına da bağlı olmakla birlikte küresel ısınma eğiliminin sürdüğünü ve hala 2025 yılı için 1,5 derece küresel ısınma eşiğini yıllık olarak aşma olasılığının bulunduğunu bize gösteriyor" dedi.
Doğa uyanırken
Nisan ayını doğanın uyandığı, bitkilerin yapraklandığı, çiçeklerin, ağaçların, böceklerin canlandığı bir dönem şeklinde nitelendiren Türkeş, geçen ayın, Türkiye'nin büyük bölümünde normallerinden daha soğuk geçtiğini ve ülkede çok ciddi bir zirai don olayı yaşandığını hatırlattı.
En sıcak ikinci nisan ayında Kuzey Amerika ve Türkiye'de soğuk hava koşullarının etkili olmasına rağmen, iç batı ve güneybatı Asya'da normallerinden 4-5 derece daha sıcak koşullar yaşandığına dikkati çeken Türkeş, bu durumun küresel ısınmanın bugün olduğu gibi gelecekte de alansal ve zamansal olarak farklılık gösterebileceğinin bir kanıtı olduğunu vurguladı. Türkiye Gazetesi
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.