PKK'lı teröristler silah bırakmaya başladı
Kurulduğu 1984 yılından bu yana on binlerce asker, sivil ve devlet görevlisini katleden eli kanlı bölücü terör örgütü PKK, Irak'ın Kuzey bölgesinde yer alan Süleymaniye eyaletinde silah bırakmaya başladı. Örgüt mensubu militanların yanlarında getirdiği ekipmanları ve tüfekleri kurulan merkezlerde teslim edecek.
Süleymaniye il sınırları içindeki Casene Mağarası'nda gerçekleştirilen temsili silah bırakma töreninde alanda bir ateş yakıldığı ve silahların ateşe verildiği öğrenilirken, sembolik olarak gerçekleştirilecek silah bırakmadan ilk görüntüler törenin ardından kamuoyuna aktarılacak.
Örgüt, İmralı'dan gelen çağrı doğrultusunda 12 Mayıs'ta "pratikleşme süreci Abdullah Öcalan tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere" örgütsel yapısını feshettiğini, silahlı mücadele yöntemini ve PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdığını açıklamıştı. Sürecin seyrinin nereye olacağı merak konusu olurken, sürecin bundan sonraki kısmı merak ediliyor.
Türkiye'nin daha önceki barış süreci denemeleri hüsranla bitmişti: İşte kısa bir şekilde PKK ile daha önceki barış süreçleri:
Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Kürt sorununa daha yumuşak yaklaşması sonrası, PKK 17 Mart 1993’te ateşkes ilan etti. Ancak Özal’ın Nisan 1993’te ölümü sonrası süreç sona erdi; 24 Mayıs 1993’te 33 erin şehit edilmesiyle çatışmalar yeniden başladı.
1999 İMRALI SÜRECİ
Abdullah Öcalan’ın 1999’da yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinden sonra PKK silahlı unsurlarını Türkiye dışına çekti. Öcalan mahkemede devlete hizmet etmek istediğini söyledi. Ancak sonraki yıllarda örgüt yeniden eylemlere başladı.
2009 KÜRT AÇILIMI
AK Parti hükümeti Kürt sorununun çözümü için bir adım attı. TRT Kurdî kuruldu, bazı yasaklar kaldırıldı. Ancak Habur sınır kapısında karşılanan PKK’lıların serbest bırakılması kamuoyunda tepki çekince süreç tıkandı.
2012-2015 ÇÖZÜM SÜRECİ
Devlet ile Öcalan arasında İmralı’da görüşmeler yapıldı. 2013’te Öcalan’ın mektubu Diyarbakır Nevruz’unda okundu. PKK Türkiye'den çekileceğini açıkladı. Ancak silah bırakma gerçekleşmedi. 2015’te Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklanması sonrası siyasi kriz çıktı. Aynı yıl 7 Haziran seçimlerinden sonra artan çatışmalarla süreç sona erdi.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.