Türkiye tropikal iklime mi geçiyor? "Tropikal geceler" başladı, ülkenin iklimi değişiyor
İkim değişikliği Türkiye'yi zorluyor. Temmuz ayındaki sıcaklıklar ülkenin yeni bir iklim coğrafyasına mı girip girmediği sorularını beraberinde getirdi.
SUBTROPİKAL İKLİM
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, daha önce yaptığı açıklamada "İklim değişikliğinin etkileriyle Türkiye, subtropikal iklimden tropikal iklime doğru geçiyor. Bugünkü sıcaklık rejimi neredeyse tropikal iklim koşullarına yaklaşmış durumda." ifadelerine yer vermişti.
YAZ VE KIŞ FARKI AZALDI
Uzmanlara göre iklim değişikliğine bağlı olarak yaz ve kış arasındaki farkın azaldığını, bahar aylarının etkisi uzadı.
KIŞIN ETKİSİ AZALIYOR
İklim değişikliğinin etkileriyle Türkiye, subtropikal iklimden tropikal iklime doğru geçiyor. Bugünkü sıcaklık rejimi neredeyse tropikal iklim koşullarına yaklaşmış durumda. Özellikle kışın etkisi azalıyor. Bahar mevsimleri daha ılık geçebiliyor. Tüm bunlar daha ılıman bir döneme gidildiğini gösteriyor. Bütün bunlar, bugün için değil ancak dört mevsimden, yılın bir serin ve soğuk bir de sıcak ve ılık döneminin olduğu iki mevsiminin oluşabileceği bir tropikal iklime doğru gidildiğini gösteriyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Uzmanlara göre iklim değişikliği, bölgesel hava dolaşımıyla basınç ve rüzgar sistemlerini değiştiriyor.
Yoğun sera gazı salınımı olduğuna işaret ediliyor. Enerjide, ulaşımda, tarımda ve konutta daha az fosil yakıt kullanılması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği ilkelerini tüm sektörlerde ve hayata geçirilmesi gerektiği ifade edilirken, "Yeni ve yenilenebilir enerjinin birincil kaynaklar içindeki oranının artırılması lazım. Yaşam tarzımızın ve tüketim alışkanlıklarımızın değiştirilmesi gerekli. Toplu taşımanın geliştirilerek bireysel araç kullanımının azaltılması gerekli. Baştan aşağıya yapılacak değişikliklerle damla damla geliştirerek sera gazı salınımını azaltmalıyız." deniliyor.
TÜRKİYE'DE "TROPİKAL GECE" SAYISI ARTIYOR
Gece saatlerinde ise sıcaklığın 20 derecenin altına düşmemesi anlamına gelen "tropikal gece" etkisinin yaşanıyor.
"Ülkemizde tropikal gece sayısı her geçen yıl artıyor" diyen uzmanlara göre, tropikal geceler daha önce sadece Güneydoğu'da görülüyordu. Artık Güney, Batı ve İç Anadolu'da da sıkça karşılaşılıyor.
2024'te Batı Anadolu'da yaklaşık 40 tropikal gece yaşanmıştı. Bu yaz da özellikle içinde bulunduğumuz haftalarda tropikal geceleri yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz günlerde gece sıcaklıkları yer yer 25 derecenin üzerinde seyrediyor. Bu tür tropikal gece sayısındaki artışlar iklim değişikliğinin bir göstergesi ve bazı bölgelerin ikliminin tropik özelliklere doğru kayıyor.
İKLİM HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK
Gece sıcaklıklarının 20 derecenin altına düşmemesi, uyku kalitesini düşürmenin yanı sıra tarım ve enerji talebi gibi birçok alanda yaygın etkilere yol açıyor. Isı stresi ve tropikal gecelerin artması iklim değişikliğinin günlük yaşamımıza ne kadar yayıldığını açıkça ortaya koyuyor.
TROPİKAL İKLİMİN ÖZELLİKLERİ NELER?
Tropikal iklimin en belirgin özelliği bol yağışlı olmasıdır. Yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağında yer almaktadır. Tropikal iklimlerde, Köppen iklim sınıflandırılmasına göre senenin 12 ayı boyunca 18 derecenin altında bir sıcaklık gerçekleşmez. Tropikal iklimde günlerce yağış yağması olasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.