Türkiye'de her yıl 23 milyon ton gıda çöpe gidiyor
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) hazırladığı “2025 Yılı İsraf Raporu”na göre Türkiye’de her yıl ortalama 23 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu durum ülke ekonomisine milyarlarca liralık kayıp olarak yansıyor.
Kişi başına 102 kilogram gıda çöpe gidiyor
TİSVA raporu, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık gıda israfı miktarını yaklaşık 102 kilogram olarak tahmin ediyor.
İSRAFIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU MEYVE SEBZE
İsrafın büyük çoğunluğunu meyve ve sebzeler oluşturuyor; üretilen meyve ve sebzelerin yaklaşık yüzde 35'i sofralara ulaşamadan ya kayboluyor ya da çöpe gidiyor.
İSRAFIN EN ÇOK YAŞANDIĞI YERLER
İsrafın en çok evlerde, hizmet sektöründe, perakende satış noktalarında ve dağıtım zincirlerinde yaşandığına dikkat çekiliyor.
İSRAF NASIL ÖNLENECEK
Raporda, israfı önlemek için pratik öneriler sunuluyor: İhtiyaçtan fazla ürün alınmaması, gıdaların doğru saklanması, ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi ve bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi gibi adımlar dikkat çekiyor.
Bu önlemlerin alınması halinde, çöpe giden gıda miktarının sadece yüzde 5 azaltılmasıyla on milyarlarca liralık tasarruf sağlanabileceği ve bu miktarla 900 bin ailenin bir yıllık geçiminin karşılanabileceği ifade ediliyor.
Fotoğraf: Ekonomim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.