Kar yağdı, arabaşı ve arabaşı çorbası gündem oldu… Arabaşı ya da arabaşı çorbası, Türk mutfağının İç Anadolu'ya özgü çorbası. Tarihi Selçuklu'ya dayanmakta. Diğer beylikler de bu yemeği Karamanoğulları'ndan öğrenmiş ve İç Anadolu Bölgesi'nde yaygınlaştı.
Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesi. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı çoğu yörede bir ritüel. Peki çorba nasıl yapılıyor:
Arabaşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Çorbası için:
Tavuğun herhangi bir parçası (ben kalçalı butla yaptım)
1 yemek kaşığı salça
Pul biber
1,5 yemek kaşığı tereyağı
2 kaşık un
6 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su
Haşladığımız tavuk etini didikleyelim.
Ayrı bir tencerede tereyağında unu kavuruyoruz.
Yağsız unu kavurup daha sonrada yağ ekleyebilirsiniz.
Unun kokusu çıktıktan sonra salçayı ve pul biberi ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
Daha sonra tavuk suyumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Devamlı karıştırıyoruz ki topaklanmasın. Eğer topaklanırsa tavuk etini eklemeden önce blenderden geçirebilirsiniz.
Çorbamız kaynadıktan sonra didiklediğimiz tavuk etlerini ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
Biraz kaynadıktan kıvam bulduktan sonra ocağımızı kapatıyoruz.
Hamuruyla birlikte tüketiyoruz.
Hamuru dilimler halinde kesiyoruz ve kaşığımıza hamurdan alıp çorbadan alıyoruz ve çiğnemeden yutuyoruz. Afiyet olsun…
Not: Koyu sevenler için çorbayı yaparken 2 tahta kaşık un kullanın, eğer daha az kıvamlı seviyorsanız un miktarını biraz azaltabilirsiniz.