KONYA HABER
Konya
Az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
BBN Haber Güncel Gıda terörü: Esmer değil boyalı ekmek hileyi anlamak mümkün değil

Gıda terörü: Esmer değil boyalı ekmek hileyi anlamak mümkün değil

Ekmeğimizle de oynuyorlar... Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe, ekmekte belirlenen sınırların çok üzerinde katkı maddesi kullanıldığına dikkat çekerek “Beyaz ekmeklerde katkı maddesi, tam buğdayda renklendirici kullanılıyor. Esmer ekmekmiş gibi göstermek için renklendirici ve aroma vericilerle hile yapılıyor” dedi

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Sofraların baş tacı ekmek de tağşişçilerin kurbanı oldu…

GIDA TERÖRÜ

Sofraların vazgeçilmezi ekmekte gıda terörü bitmek bilmiyor. Katkı maddesi, beyazlatıcı ve renklendirici kullanımıyla ekmekte yapılan hileler vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe, Türkiye’nin en çok tükettiği gıdaların başında gelen ekmek üretimi ile ilgili uyarıda bulunurken, katkı maddeleri kullanımında belirlenen sınırların üzerine çıkıldığını ve küflenmeyi geciktiren maddelerin kullanıldığını ileri sürdü. Efe “Ekmek sektöründe çok katkı maddesi kullanılıyor. Belki de katkı maddesinin en fazla olduğu alan ekmek sektörüdür.

KATKISIZ EKMEK YOK

Beyaz ekmeklerde daha fazla katkı maddesi kullanılıyor. Tam buğday ekmeklerinde ise renklendirici katılıyor. Esmer ekmekmiş gibi göstermek için renklendirici ve aroma vericilerle hile yapılıyor. Tam buğday ekmeği diye satıyorlar ama aslında öyle değil. Ekmekte yapılan en büyük hile, bu katkı maddelerinin yasaklanan veya limitlerin üzerindeki miktarlarda kullanılmasıdır. Bu da insan sağlığını olumsuz etkiler. Bunlar başlıca söyleyebileceğimiz en önemli hileler. Bunu anlamak uzmanlık gerektirir; tekstüründen fark edilebilir ama tüketicilerin bunu ayırt etmesi zor. Laboratuvar ortamında test edildiğinde katkılar net olarak ortaya çıkar” dedi.

VATANDAŞLAR ALO 174’Ü ARAMALI

Efe, vatandaşlara ekmekteki hileler konusunda önerilerde de bulundu.

Efe şöyle konuştu:

"Bir buğday un hâline dönüştürüldüğünde aslında iki hafta içerisinde un kendi doğal beyaz rengine ulaşır. Ancak bu katkı maddesini kullandığınız zaman bu süre kısalıyor. Potasyum bromat ise unlu mamullerde çok geniş yelpazede kullanılan bir ürün. Özellikle mayalı, fermente olan ürünlerin fermantasyon kabiliyetini artırıcı, ürünün hacminin verimli bir şekilde artmasını sağlayıcı bir katkı maddesi. Dolayısıyla güvenilir, tanıdık yerlerden ürün almakta fayda var.

Tüketici basit bir yöntemle test yapabilir. Ekmeği alır, ikiye böler ve bir kısmını bekletir. Eğer 5 gün içinde küfleniyorsa bu sağlıklı sayılabilir. Küflenmezse, fazla katkı maddesi kullanılmış demektir. Böyle bir durumda o ekmekten uzak dursunlar. Eskiden fırınlar gıda mühendisi tarafından denetlenirdi. Her gün başka bir firma denetlenirdi. Bizim önerimiz, bu denetimlerin gıda mühendisleri tarafından bağımsız yapılması yönünde. Ayrıca vatandaşlar şüpheli durumlarda mutlaka Alo 174 hattını aramalı."

DENETİMLER SIKI, CEZALAR AĞIR ama

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise “Devletin müsaade etmediği hiçbir katkı maddesi ne değirmenlerde ne de fırınlarda kullanılabilir. Denetimler sıkı, cezalar ağır. Katkı maddesi hem maliyetli hem de ekmeğin lezzetini bozar” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *