KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9587 %0,61
47,9564 %0,68
4.382,69 % -0,02
Ara
BBN Haber Güncel Kafe ve restoranların iftar fırsatçılığı yaptığı ortaya çıktı

Kafe ve restoranların iftar fırsatçılığı yaptığı ortaya çıktı

Areda Piar’ın Ramazan araştırmasına göre, dışarıda iftar yapmayanların oranı %70’e yaklaştı. Restoranlar ise yüksek fiyatlar nedeniyle fırsatçılıkla eleştiriliyor. Yüzde 100'e yakın vatandaş iftar fırsatçılığı yapıldığından şikayetçi

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Ekonomik sorunlar Ramazan ayındaki bazı alışkanlıkları da değiştirdi. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftar alışkanlıklarında da değişimler gözlendi.

Areda Piar’ın araştırmasına göre Türkiye’de vatandaşların dışarıda iftar yapma oranlarını, tercih ettikleri mekanları ve iftar menüleri hakkındaki bazı önemli gerçekleri su yüzüne çıkardı.

Sonuçlar, artan fiyatların iftar tercihleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor. Daha önemlisi ise kafe ve lokanta esnafının iftar fırsatçılığı.

Ramazan boyunca dışarıda iftar yapma oranları düştü

Araştırma sonuçlarına göre, vatandaşların %45,8’i iftarlarını tamamen evde yapmayı tercih ediyor.

Aynı araştırmaya öre %37,5’lik bir kesim ise yalnızca özel günlerde, arkadaş veya akraba buluşmalarında kafe ve restoranlara gidiyor.

Ramazan boyunca dışarıda iftar yapma oranları oldukça düşük seviyede seyrediyor: %14,2 yalnızca iki veya üç kez iftarını dışarıda yaparken, %1,7’lik bir grup haftada birkaç kez restoran veya kafelerde orucunu açıyor.

Tercihler orta sınıf lokanta

Dışarıda iftar yapanlar en çok tercihi orta sınıf restoranlar.

Araştırma sonuçlarına göre:

Yüzde 67,8 orta segment restoranları, yüzde 17,8 belediye sosyal tesislerini tercih ediyor. Yüzde 14,4'nün tercihi ise lüks restoranlar.

Araştırmaya göre, yüzde 68’lik kesim fiyatların artışı nedeniyle dışarıda iftar yapmayı düşünmüyor.

Yanı sıra yüzde 20,6 önceki yıllara kıyasla daha az dışarıda iftar yaptığını açıkladı. Yüzde 52,5, kişi başı 500 TL ve altı menüleri tercih ediyor. Yüzde 30,7, kişi başı 500-1000 TL arası menüleri seçiyor. Yüzde 10,3, 1000-1500 TL arası iftar menülerine yöneliyor.

Kafe ve restoranlar fırsatçılık yapıyor

Araştırmada katılımcılara “Sizce iftar menülerinde kafe ve restoranlar fırsatçılık yapıyor mu?” sorusu yöneltildi. Cevap verenlerin yüzde 96,1’i bu soruya “Evet” yanıtını verdi.

Ayrıca, yüzde 76,4 menü fiyatlarının yükselmesini fırsatçılıkla ilişkilendirildi. Yüzde 34 ise fiyat artışlarının maliyetlerden kaynaklandığını kanısında.

Restoran seçimi uygun fiyata göre

Araştırmaya katılanların restoran seçiminde öncelik verdiği faktörler ise şöyle: Yüzde 73,7 fiyat uygunluğunu en önemli kriter olarak görüyor. Yüzde 58 lezzet ve kaliteye öncelik veriyor. Yüzde 30,7, iftar menülerinde daha ekonomik seçenekler görmek istiyor. Yüzde 78,6, popüler restoranların Ramazan menülerini gereğinden fazla gösterişli buluyor. Ekonomim

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *