KONYA HABER
Konya
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
BBN Haber Güncel Karınca ile yoğurt mu mayalanır? Anadolu geleneği Michelin'de menüde

Karınca ile yoğurt mu mayalanır? Anadolu geleneği Michelin'de menüde

Balkanlar ve Anadolu’da yaklaşık 9 bin yıl önce yapılan bir tarifi yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Araştırmacıların uygun koşullarda karınca ile mayaladığı yoğurt, Michelin yıldızlı restoranda menüye girerek müşterilere sunuldu.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Yabancı bilim insanları 9 bin yıllık Anadolu geleneğini günümüze getirdi…

LİTERATÜRE GİRDİ

Danimarkalı bilim insanlarının yürüttüğü bir çalışmada binlerce yıllık geleneksel bir yöntem yeniden denemeye alındı. 2025 yılında iScience dergisinde yayımlanan çalışmada, bir ekip ılık süte bir avuç canlı karınca ekleyerek yoğurt elde etti. Bu ilginç tarifin kökeni ise Anadolu ve Balkanlar’a dayanıyor.

9 bin yıllık Anadolu geleneği... Görenler şaşkına döndü: Bu yoğurt 'karınca' ile mayalandı - 1. Resim

BİR AVUÇ KARINCAYI SÜTÜN İÇİNE ATTILAR

Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Veronica Sinotte liderliğindeki araştırma ekibi, geleneksel yöntemi test etmek üzere antropolog Sevgi Mutlu Sirakova’nın Bulgaristan’daki köyünü ziyaret etti. Bulgaristan halkının tarifine sadık kalan ekip,4 canlı karıncayı ılık süte ekleyip kavanozu yuvanın içine yerleştirdi. Süt, gece boyunca fermente olarak yoğurda dönüştü.

9 bin yıllık Anadolu gelenek

Mikroskobik incelemeler, karıncaların taşıdığı bir bakterinin sütü fermente etmede aktif rol oynadığını gösterdi.

Araştırma ekibinden Dr. Leonie Jahn “Endüstriyel yoğurtlarda sadece birkaç bakteri kullanılırken, bu geleneksel tarifin çok daha zengin mikrobiyal çeşitlilik içerdiğini görüyoruz” dedi.

9 bin yıllık Anadolu geleneği... Görenler şaşkına döndü: Bu yoğurt 'karınca' ile mayalandı - 2. Resim

MİCHELİN YILDIZLI RESTORANIN MENÜSÜNE GİRDİ

Bilimsel deneyin ardından elde edilen yoğurt, dondurma sandviçi ve ekşimsi peynir gibi ürünler Kopenhag’daki Alchemist restoranında özel tabaklarda müşterilere sunuldu. Restoran şefleri, karınca yoğurdunun geleneksel süt ürünlerinden oldukça farklı olduğunu belirtirken binlerce yıllık geleneklerin yoğun ilgi gördüğünü ekledi. 

9 bin yıllık Anadolu geleneği... Görenler şaşkına döndü: Bu yoğurt 'karınca' ile mayalandı - 3. Resim
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *