KONYA HABER
Konya
Kapalı
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,3799 %0,23
48,8217 %0,44
9.040,81 % -0,39
Ara
BBN Haber Güncel Konya güvenli ve sağlıklı gıdada ilk sırada: Organik tarım yapılıyor doğal üretiyor

Konya güvenli ve sağlıklı gıdada ilk sırada: Organik tarım yapılıyor doğal üretiyor

Gıda zehirlenmeleri gıda güvenliğini yeniden gündeme taşırken gıda üretiminde stratejik bir üs konumunda olan Konya'da üretim modern işletmelerde gerçekleştiriliyor. Ürünler aynı zamanda sağlıklı. İşte detaylar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 5 dk

Modern işletmeler Konya'yı güvenli ve sağlıklı gıdanın merekzi yaptı.

Konya, farklı agroekolojik alt bölgeleri, coğrafi konumu ve toplam tarımsal üretime katkısı ile ülkemizin en önemli tarım merkezi konumunda.

EKMEKLİK BUĞDAY'DA İLK SIRADA

Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminde Konya; toplam buğday üretiminin %11,22’sini (ekmeklik buğday üretiminin %9,77’sini, makarnalık buğday üretiminin %17,96’sını), toplam arpa üretiminin %12,22’sini (maltlık arpa üretiminin %24,00’ünü sağlıyor.

Yanı sıra Konya çavdar üretiminin %14,34’ünü, şeker pancarı üretiminin %29,06’sını, ayçiçeği üretiminin %8,03’ünü (çerezlik ayçiçeği üretiminin %4,99’unu, yağlık ayçiçeği üretiminin %8,45’ini), kuru fasulye üretiminin %29,84’ünü, patates üretiminin %8,03’ünü, yeşil yonca üretiminin %7,73’ünü, dane sorgum üretiminin %36,67’sini, dane mısır üretiminin %3,81’ini, silajlık mısır üretiminin %4,61’ini, haşhaş (tohum) üretiminin %17,01’ini, kimyon üretiminin %31,11’ini, mercimek üretiminin %1,27’sini (yeşil mercimek üretiminin %11,02’sini), aspir üretiminin %16,60’ını, havuç üretiminin %70,94’ünü, kiraz üretiminin %6,14’ünü, vişne üretiminin %14,22’sini, kültür mantarı üretiminin %13,49’unu ve acıbakla üretiminin %97,36’sını sağlıyor.

ORGANİK BAHÇE TARIMI

Konya’da toplam 570.460 dekar alanda bahçe tarımı (bağcılık, meyve ve sebze yetiştiriciliği) yapılıyor.

Üretim miktarları bakımından Konya’da en fazla yumuşak çekirdekli meyveler (76.4 bin ton) ve üzüm/üzümsü meyveler (68.9 bin ton) yetiştirilmekte. Sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği bakımından da önemli bir yere sahip. Meyvesi yenen sebzelerin %1,8’i, baklagil sebzelerin %1,2’si, yaprağı yenen sebzelerin %0,7’si ve soğansı-yumru-kök sebzelerin %38,7’si Konya’da üretilmekte.

TÜRKİYE'NİN HAVUCU KONYA'DAN

Türkiye’nin toplam havuç üretiminin %70,94’ü Konya’da yapılıyor. Türkiye kırmızı havuç üretiminin tamamına yakını Ereğli ve Karapınar ilçelerinde üretilmekte. Bunlar gıda sanayisinde kullanılmakta. Hasat döneminin sona ermesi ile sökülen havuçlar yöredeki en az 7.500 ton kapasiteli soğuk hava depolarında depolanarak daha uzun süre pazarlanmaktadır. Yetiştirilen havucun %40’ı da ihraç edilmekte.

SAĞLIKLI MANTAR ÜRETİMİ

Türkiye’de yetiştirilen (27.058 ton) kültür mantarının %13,5’i Konya’da (3.650 ton) üretilmektedir. Konya ili tarla domatesi, karpuz, kavun ve hıyar yetiştiriciliği bakımından da önemli bir yere sahip. 

TÜRKİYE'NİN KAVUNU KONYA'DAN

Türkiye’de kavun denilince akla Çumra ilçesi gelmektedir. İlçede yetiştirilen ve yüksek şeker içeriğine sahip olan kavunlar “Çumra kavunu” yöresel ismi ile pazarlarda büyük ilgi görmekte. İlçede yıllık yaklaşık 3.500 dekar alanda 20 bin ton civarında kavun üretimi yapılmaktadır. Toplam üretim içerisinde Konya 46.457 ton ile ülke üretiminin %2,82’sini karşılamakta.

AKŞEHİR VE KONYA'NIN “TÜRK KİRAZI”

Akşehir Napolyonu gibi yerli kiraz çeşitleri, iriliği ve aroması sayesinde Akşehir ilçesinde oldukça tutulmakta ve son yıllarda Hadim ve Taşkent gibi ilçelerde de kiraz yetiştiriciliği artış göstermekte. 

Yurt dışında “Türk kirazı” adı ile büyük ilgi gören kirazlar Konya’nın Atakent, Gölçayır, Değirmenköy, Yeniköy, Saray, Ulupınar, Engili, Gedil, Ilıcak, Çakıllar gibi yörelerinde yetiştirilmekte. 

Dünya kiraz üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biri. Kirazda olduğu gibi vişne üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Ereğli’de yaygın olan beyaz kirazın büyük bir çoğunluğu yurt dışına ihraç edilmekte. Türkiye vişne üretiminin %14,2’sini, kiraz üretiminin %6,2’sini ve elma üretiminin %2,7’sini Konya gerçekleştirmekte.

ÜZÜMÜN HASADI

Orta Anadolu Bölgesi’nde bölgenin en önemli bağcılık yapılan illeri arasında Konya yer almak. Hadim, Bozkır, Beyşehir, Meram (merkez ilçe), Hüyük, Ilgın, Ereğli, Çumra ilçelerinde geniş ölçüde bağcılık yapılmakta.

İLK ORGANİK ÇİLEK ÜRETEMİ

Yıllık 9.478 ton çilek üretimi ile Konya, Türkiye’deki çilek üretiminin %3,6’sını üretmekte olup, ülkede en fazla çilek yetiştiriciliği yapılan beşinci ili. İlk organik çilek yetiştiriciliği de Konya’da başladı. 

Son turfanda olarak hasat edilen çilekleri ile Akşehir, Doğanhisar, Seydişehir, Hüyük ilçeleri ilin tarımsal potansiyeline önemli katkı sağlamakta. Kasım ayı ortalarına kadar devam eden ve geç turfanda ürün olarak piyasaya sunulan çileğin büyük bir çoğunluğu Rusya, ABD, Norveç başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmekte. 

ORGANİK TARIM

Organik tarım alanı Türkiye’de 249.722 ha, Konya’da ise 1.297 hektar. Konya, organik kiraz ve çilek yetiştiriciliğinde de öne çıkmakta. İlin; Beyşehir, Seydişehir, Doğanhisar, Hüyük, Bozkır, Hadim ve Taşkent gibi dağlık ilçelerinin yanında geniş tarım alanlarına sahip diğer ilçelerinde de organik tarım yapılmasına çok uygun alanlar var ve bu potansiyel kısmen değerlendirilmekte.

Birim araziden daha çok verim elde etme ve yüksek katma değer sağlama yeteneği ile seracılık (örtü altı üretimi) son yıllarda Konya’da hızla gelişen bir üretim sektörü hâline geldi. Binlerce hektar alanda artık seracılık yapılıyor.

ORGANİK HAYVANCILIK

Konya'da ihtiyacının çok üzerinde kapasiteye sahip 100'ün üzerinde süt ve ye fabrikası ile şeker fabrikaları, kombinalar, mezbahalar, et işleme tesisleri yanı sıra çok sayıdaki gıda sanayi işletmesi bulunuyor ve Türkiye için üretiyor.

KONYA'DA ORGANİK VE GEZEN TAVUK YUMURTASI

Konya en az 15 milyona yakın yumurta tavuğu ile Türkiye yumurta tavukçuluğunda %13,55’lik bir paya sahip ve ülkede ilk sırayı almakta.

Türkiye’de yumurta tavuğu başına yılda ortalama 165 adet yumurta üretilirken, bu değer Konya için 250 adet civarında. Yumurta fiyatının belirlenmesinde Konya etkin rol oynamakta.

ET TAVUKÇULUĞUNDA SAĞLIKLI ÜRETİM

Et tavukçuluğu bakımından Konya, ülke üretiminde önemli bir kapasiteye sahip. İlde kanatlı hayvanlar için önemli kapasiteye sahip kesimhaneler bulunmamakta. Diğer kanatlı hayvan türleri bakımından Konya’nın Türkiye üretimindeki payları yaklaşık olarak %2’ler seviyesinde Beyşehir ilçesinde bulunan Hindicilik Üretme İstasyonu kanatlı üretimine katkı sağlıyor. 

Konya’da; tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, çevreye, insan ve diğer canlıların sağlığına zarar vermeden verimi, kaliteyi ve tarım ürünlerinde standardı yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, bitkisel üretim ve hayvancılığı teşvik etmek, ilerletmek ve uğraşanların gelir seviyelerini yükseltmek gibi amaçlarla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği ve diğer bazı kurumlar tarafından tarıma çeşitli destekler sağlanmakta.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *