KONYA HABER
Konya
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9802 %0,50
47,5065 %0,57
4.391,36 % -0,08
Ara
BBN Haber Güncel Konya'da hayvanların eti sütü yerli ve milli ama otu İtalyan çimi

Konya'da hayvanların eti sütü yerli ve milli ama otu İtalyan çimi

İtalyan Çimi özellikle süt verimini arttırdığından Konyalı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılıyor. Peki İtalyan Çimi ne zaman ekiliyor verim nasıl? İşte detaylar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Reygras olarak da bilinen İtalyan Çimi geniş yapraklı, çok lezzetli ve
kolay sindirilebilen tek yıllık bazen yüksek rakımlarda iki yıllık buğdaygil yem bitkisi olarak biliniyor.

SÜT VERİMİNİ ARTIRIYOR

Özellikle süt verimini arttırdığından dolayı Konyalı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılıyor.

Enerji ve protein değeri yüksek olan İtalyan Çimi yeşil ot olarak yedirildiği gibi hem silajlık hem de kuru ot olarak değerlendirilen, iki yıllık diye tanımlanan bir kaba yem kaynağı.

KONYANIN İKLİMİ İTALYAN ÇİMİNİN YETİŞMESİNE UYGUN

İtalyan Çimi iklimi Ilıman olan bölgelerde sonbaharda, kışı sert geçen bölgelerde ilkbaharda ekiliyor.

Ekim zamanı Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Eylül-Ekim ayları, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde Ağustos sonu Eylül başı ya da Mart-Nisan ayları.

Buğday ekimi için yapılan toprak hazırlığı reygras yani İtalyan Çimi için de uygun.

Uzmanlara göre: Ekim öncesi toprak çok iyi işlenmeli ve ekime hazırlanmalı. Tarla çok iyi tesviye edilmelidir. Ekimden önce ve sonra toprak merdane veya silindir ile iyice sıkıştırılmalı ve düz olmalı. Tohum yatağı düz tesviye edilmiş ve sıkıştırılmış olmalı. Tohum miktarı dekara 4-5 kg. dır. Sıra aralığı 15-20 cm., ekim derinliği ise 2 cm. civarında olması gerekir.

SULAMA

Çimlenme, ilk çıkış ve fide aşamalarında topraktaki nemin korunması için ekimi takip eden 2-3 hafta içerisinde az miktarda ancak sık sık sulanır. Genellikle tohumlar ekimden bir hafta sonra çimlenirler. Bitkinin kökünü geliştirmesinden sonra sulamaya toprağın ve bitkinin ihtiyacına göre ve buharlaşma oranına bağlı olarak karar verilir. Özellikle yağmur
yağmayan dönemlerde ve yaz aylarında her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır. Yağmurlama sulama veya salma sulama yapılabilir.

İTALYAN ÇİMİ HASADI

Yine uzmanlara göre: İdeal biçim zamanı çiçeklenme başlangıcıdır. Başaktaki tanelerin süt olum dönemine kadar biçilebilir. Yüksek kaliteli kuru ot elde etmek için genellikle tozlanma devresinde yapılacak biçim en uygundur. 6-7 cm yükseklikten biçilmelidir. İdeal sıcaklık aralığında ekildiğinde 25-35 günde ilk biçime ulaşmaktadır. İlk biçimden sonra yetişme şartlarına.

HAYVANLAR İTALYAN ÇİMİNİ ÇOK ESVİOR

İtalyan Çimi (eygras) bir hayvanın yaşam payı için ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin ve mineralleri bünyesinde bulunduruyor. Bu da sütlük hayvanın sütünü, etlik hayvanın da etine olumlu etki yapıyor. Diğer besin değeri yüksek hayvan yemlerine göre İtalyan Çimi, daha üstün olarak nitelendiriliyor. Bu yüzden de Konyalı çiftçiler bu çimi tercih ediyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *