KONYA HABER
Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Güncel Konya'nın beyaz altınına turistler akın ediyor. Tuz Gölü'nün namı dünyaya yayıldı

Konya'nın beyaz altınına turistler akın ediyor. Tuz Gölü'nün namı dünyaya yayıldı

Konya'nın hem doğal güzelliğe sahip hem de yemeklere tat veren beyaz altını dünya sofralarında. Tuz gölünden çıkarılan tuzlar çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. İşte uz hasadına ilişkin o çarpıcı veriler.

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Türkiye’deki tuz ürünleri üretiminin ülke genelindeki dağılımı incelendiğinde üretimin yaklaşık üçte birinin (yaklaşık 6 milyon ton tuz/yıl) gerçekleştirildiği fabrikaların Tuz Gölü civarında bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN İHTİYACININ YÜZDE 50'SİNİ KARŞILIYOR

Tuz Gölü Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde ellisine yakınını karşılıyor. Toplam üretim kapasitesi yaklaşık 4,5 milyon ton/yıl. Sadece Cihanbeyli’de yıllık 60 bin ton rafine tuz üretimi yapılıyor.

KONYA'DAN ÇOK SAYIDA ÜLKEYE TUZ İHRACI

Konya'dan dünyaya tuz ihracı her geçen gün artıyor. Kısa süre içinde 60 olan tuz ihraç edilen ülke sayısı 70'in üzerine çıktı. Bu ülkelerin arasında Rusya başı çekiyor. Rusya Konya'dan ihraç ettiği tuzu buzlanmalarda da kullanıyor.

TUZ TÜKETİMİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Tuzu oluşturan sodyum ve klor elementlerinden sodyum elementi, insan vücuduna dışarıdan alınması gereken zorunlu bir madde olup vücuttaki elektrolit dengesinin ayarlanmasında, sinir ve kas fonksiyonlarının düzenlenmesinde, besinlerin sindirilmesi ile emiliminde, kan basıncının ayarlanmasında ve bağışıklık sisteminin idame ettirilmesinde önemli rol oynamakta.

Vücutta sodyum elementinin eksik olması durumunda; bulantı, konfüzyon, kas güçsüzlüğü ve kas spazmları, uyuşukluk, nöbet ve koma hali vb. sendromlar gözlemlenebilmekte.

Vücuda alınan sodyum miktarının fazla olması durumunda ise vücutta su kaybı, aşırı ve sürekli susama, baş ağrısı, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar, hipertansiyon, kalp hastalıkları, hormonal dengesizlikler ve felç riski görülebilmekte.

İYOTLU TUZ

Tuz kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise iyotlu tuz kullanımı. İyotlu tuz, gıdaların pişirilmesi esnasında değil de pişirildikten sonra servis sırasında yemeklere ilave edilmeli. Zira gıdaların pişirilmesi esnasında ilave edilen tuzda bulunan iyot, yüksek sıcaklık sebebiyle işlevini yitirmekte. İyot yetersizliği ve buna bağlı olarak görülen guatr hastalığını önlemenin en kolay yöntemi iyotlu tuz kullanımını tercih etmek. Ayrıca iyotlu tuz kullanımı sayesinde iyot yetersizliği hastalıkları ile bebek ve çocuklarda görülebilen büyüme ve zeka geriliği sendromlarının önlenmesinde başarı sağlanmıştır.

TUZUN KULLANIM ALANLARI

Tuz minerali; karayollarında buzlanmayla mücadelede, gıda endüstrisinde, sanayide, medikal (tıp) ve tarım sektörlerinde yoğun olarak kullanılmakta.

Gıda endüstrisinde; yemeklerde aroma verici olarak kullanılmasına ilaveten gıdaların saklanması ve korunması amacıyla katkı maddesi olarak da değerlendiriliyor.

Tarım sektöründe; hayvan yemleri için katkı maddesi ve hayvan yalama taşı olarak kullanılmakta olup ayrıca yabani otların imhası ve ağaçların bakımında da kullanım alanı mevcut.

Sanayi sektörü ana başlığı altındaki alt sektörlerde de tuz mineralinin yoğun kullanım alanı mevcuttur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *