KONYA HABER
Konya
Açık
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
BBN Haber Güncel Konya'da kadınlar mı Master Şef, erkekler mi? BBN'nin araştırması tartışmaya neden oldu

Konya'da kadınlar mı Master Şef, erkekler mi? BBN'nin araştırması tartışmaya neden oldu

Yemekleriyle de dünyada haklı bir yeri olan Konya'da 'kadınlar mı daha iyi yemek yapıyor, erkekler mi?' sorusuna cevap aradık. Sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiğimiz araştırmaya yüzlerce kişi katıldı ve tartışmaya neden oldu. Sonuç ise oldukça ilginç, İşte detaylar...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 5 dk

BBN Haber takipçileri tarihe noıt düştü…

Kadim bir şehir olan Konya, yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük şehri. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya, zengin bir mutfağa sahip. 

Konya mutfağı başta Osmanlı olmak üzere, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi farklı kültürleri de içinde barındırıyor. 

BBN HABERİn SOSYAL MEDYA ANKETİ

Konya'nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen etli ekmek olsa da, çebiç, fırın kebabı, düğün pilavı, sac arası gibi yemekleri de ön plana çıkar. 

KADINLAR MI DAHA GÜZEL YAPIYOR ERKEKLER Mİ?

Peki, Konya'nın en meşhur yemeklerini en iyi pişirenler kimler, kadınlar mı erkekler mi? 

Konya’nın Meşhur Yemekleri ve Master Şefleri

'Konya'nın en meşhur yemeklerini en iyi pişirenler kimler, kadınlar mı erkekler mi?' sorusuna son derece ilginç cevaplar geldi. Katılım çok yüksek oldu. Peki Konya'nın meşhur yemeklerinin Master Şef'i kadınlar mı erkekler mi?  İşte o meşhur yemekler ve kimin yaptığı:

Etliekmek (Erkekler)

Konya denilince ilk akla gelen yemek nedir sorusunun cevabı kesinlikle” Etliekmek. Pideye benze de kendine has pişirme yöntemi ve tadıyla pideden çok farklı. Hemen her zaman mahalle se sokak aralarındaki fırınlarda erkek ustalarca yapılıyor.

Furun (Fırın) Kebabı (Erkekler)

Furun Kebabı Selçuklu zamanına kadar dayanmaktadır. Eskiden Konya’nın ara mahallerinde bulunan küçük fırınlar bakır leğenler de et pişirmekteymiş şartların değişmesi ile yapılan büyük fırınlar bu lezzeti unutmamış ve geleneksel olarak devam ettirmiş. 
Ülkemizde bulanan kebap çeşitlerinden kendini ayıran en önemli özelliği sadece kuzu veya koyun etinden yapılmasının yanı sıra kuzu ve koyun karkaslarının yani et üzerinde sadece yağ bulunması, kas, deri, kan damarı, sinir kısımlarının bulunmadığı etlerden oluşan, doğal odun ateşi ile fırında pişirilmesi ve tuz dışında hiçbir katkı maddesinin kullanılmamasıdır. Konya'nu-ın bazı bölgelerinde fırınlarda erkeklerce yapılıyor.

Tirit (Kadın-Erkekler)

Kuşbaşı doğranmış etler tencereye alınarak ve etler tencerede bıraktığı suyu çekene kadar kavrulmaktadır. Etler suyunu çektikten sonra üzerini çok az aşacak kadar sıcak su ve kimyon ilave edilmektedir. Etler yumuşayıncaya kadar basınçlı tencerede pişirildikten sonra, bayat ekmekler dilimlenir ve fırında hafif sertleşmesi sağlanır , ekmekler  2 santim olacak şekilde kare olarak kesilerek servis tabağına aktarılmaktadır. Haşlanmış olan etlere ateşten alınmadan 10 dakika önce tereyağı, tuz ve karabiber eklenmektedir. Suları ile birlikte etleri ekmeklerin üzerine dökülüp ve  üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Kadınlar ve erkeklerce yapılıyor. Ancak daha çok kadınlar kendi mutfaklarında yapıp servis ediyorlar.

Kuru Bamya Çorbası (Kadınlar)

Çok eski zamanlardan beri yapılmakta olan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak büyük önem taşımakta. Konya'da önem arz eden düğün, davet yemeklerinde geleneğinde olduğu gibi , ekşi olmasından dolayı tatlıdan sonra ikram edilerek ikinci bir yemek sunumunda yemeklerin yenmesi için iştah açması sağlanmaktadır. Kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile hazırlanmakta. Kadınlar yapıyor.

Arabaşı Çorbası (Kadınlar)

Konya ‘da soğuk kış günlerinin vazgeçilmez çorbası olan Arabaşı çorbası aslında acılı tavuk çorbasıdır fakat acılı tavuk çorbasından ayıran bir özelliği bulunmaktadır, bu özellik sunum aşamasında verilen su, tuz ve unun bulamaç hale getirilip şekil verilen hamuru. Yenilme şekli ise kaşığa baklava şeklinde kesilen hamurdan bir parça alıp, ardından çorba kasesine batırılıp hamuru çiğnemeden yutulmasıdır. Kadınlar hem hamurunu me--hem de çorbasını en iyi şekilde yapıyor.

Yağ Somonu (Erkekler-Kadınlar)

Konya halkının çok sevdiği ve özellikle sabah namazından sonra yenilmekte olan bir lezzetidir. Özelliği , mayalı ekmek hamurundan hazırlanan somon ekmeğinin taş fırında bir süre pişirildikten sonra bol miktarda tereyağı sürülerek içerisine istenilen malzemenin konulup taş fırında tekrardan üzeri kızarıncaya kadar pişirilip servise hazır hale getirilmesidir. Genelde fırınlarda erkekler yapıt-yor ama kadınlar da evlerde harika şekilde yağ somun yapabiliyorlar. 

Sac Arası (Kadınlar)

Konya’da özellikle düğünlerde önem arz edip hazırlanan çok özel ve hafif bir tatlı çeşididir. Özel olarak hazırlanan yufka içerisine Antep Fıstığı serpilerek yanında kaymak ile servise sunulmaktadır. Kadınlar yapıyor.

Zerde (Kadınlar-Erkekler)

Konya düğünlerinin vazgeçilmez ara tatlısıdır. Yapımı ise şöyledir, pirinçle su pişirilerek , içine kızamık şekeri ve karanfil atılarak hazırlanmaktadır. Safranla renk ve kokusu verilip bir çeşit şekerli pirinç püresi olarak bilinmektedir. Kadınlar yapıyor.

Sac Böreği (Kadınlar)

Genellikle ıspanaklı olarak hazırlanan sac böreğinin lezzet sırrı incecik açılan hamurunda ve piştikten sonra üzerine sürülen tereyağında. Kadınlar yapıyor.

Tandır Böreği (Kadınlar)

Peynirli ve ıspanaklısı başta olmak üzere pek çok farklı çeşidi yapılan tandır böreği, Konya mutfağının en lezzetli hamur işleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sıcakken üzerine sürülen tereyağı tandır böreğine bambaşka bir tat bambaşka bir çıtırlık katıyor. En iyisini kadınlar yapıyor.

Düğün pilavı (Kadınlar-Erkekler)

Kuşbaşı kuzu etli, bol kuş üzümlü Konya usulü düğün pilavı, sofralarda lezzet fırtınası estiriyor.

Adına aldanıp da onu sadece düğünlerde özel günlerde pişirilen bir pilav sanmayın. Düğün pilavını yöresel yemek yapan pek çok restoranda bulabilirsiniz. Denk gelirseniz mutlaka deneyin derim. Kadınlar evlerde erkekler ise düğün salonu veya evlerde yapabiliyor.

Sac Arası (Kadınlar)

Biraz ağır olsa da Konya’nın sac arası bence tek kelimeyle efsane. Eskiden iki sac arasında pişirilen bu tatlı günümüzde daha pratik yöntemlerle pişiriliyor olsa da hala sac arası olarak anılıyor. Çıtır hamurlu, şerbetli, fıstıklı ve kaymaklı saç arası tek kelimeyle bomba gibi bir tatlı. Kadınlar yapıyor.

Höşmerim (Kadınlar)

Konya mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri olan höşmerimi hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz. Siz de yemekten sonra nispeten hafif bir tatlı yemek isterseniz Konya usulü kaymaklı höşmerim en lezzetli alternatiflerden biri olacaktır. Yanında taze demlenmiş çayla efsane oluyor. Kadınlar yapıyor.

Dilber Dudağı (kadınlar)

Arası iri iri cevizli, incecik hamurlu, şerbetli çıtır çıtır bir tatlı arıyorsanız Konya’nın dilber dudağı tam size göre. Fırında çıtır çıtır oluncaya kadar kızartılan Konya usulü dilber dudağının tadı damağınızdan uzun süre silinmeyebilir. Kadınlar yapıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *