KONYA HABER
Konya
Parçalı az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2880 %0,26
48,4267 %0,45
4.838,10 % 0,31
Ara
BBN Haber Güncel Konya'nın beyaz altını: Tuz Gölü’nden 5 kıtaya tuz ihracatı

Konya'nın beyaz altını: Tuz Gölü’nden 5 kıtaya tuz ihracatı

Türkiye’nin en geniş tuz yataklarına sahip Tuz Gölü’nde mikroplastik atıklara maruz kalmadan hasat edilen tuz hem Türkiye’nin ihtiyacını karşılıyor hem de 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü Tuz Gölü.

Doğal yapısı etkileyici ve nadir kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden sadece tuz üretilmiyor, aynı zamanda büyüleyici gün batımları için turistik ve kuş safarisi mekânı.

Konya sınırları içinde bulunan Tuz Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tuz rezervlerinden birine sahip. Kapalı bir havzada bulunması dolayısıyla dışarıya akışı olmayan Tuz Gölü’nde yoğun bir buharlaşma süreci yaşanıyor.

Hiçbir denizle bağlantısı olmadığı için mikroplastik atıkları barındırmadan tuz hasadı gerçekleştirilebiliyor. 

Binlerce yıllık jeolojik süreçlerle oluşan Tuz Gölü’nün tuzu, hem Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor hem de gölün doğal güzelliğini oluşturan en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

SADECE SOFRALIK TUZ DEĞİL

Tüketiciye yalnızca sofralık tuz olarak değil, sanayi, kimya, ilaç, deri ve tekstil gibi birçok sektörde kullanılan farklı formatlarda tuzu ulaştırılıyor.

Tuz Gölü’nde tuz, göl suyunun doğal yollarla buharlaşması sonucunda kristalleşiyorb

Hasat döneminde gölden kazarak alınan tuz ilk önce yıkanıyor.

TUZ NASIL HASAT EDİLİYOR?

Tuz Gölü'nde tuz hasadının doğal ve temiz ekosistem ile yapılıyor. Tuz Gölü havzasında çözelti şeklinde oluşan tuzlar Haziran ve Temmuz aylarına doğal buharlaşma yöntemiyle ortamdan uzaklaşması sonrası oluşan tuz kristalleri, yerinde özel makinelerle hasat ediliyor.

DOĞAL VE SAĞLIKLI TUZ

Tuz Gölü’nde diğer hasatlardan farklı olarak sadece coğrafi büyüklüğü değil. Hiçbir denize kıyısı olmayan  Tuz Gölü'nde tuz, deniz tuzlarında görülebilen mikroplastik atıklarının hiçbirinde maruz kalmıyor. Bu da ihracatta ve iç pazarda çok daha temiz ve kaliteli tuzlar olarak yer buluyor.

TUZ NASIL KURUTULUYOR?

Tuz, kurutma ve eleme işlemlerine maruz kalıyor. İhtiyaca göre farklı granül boyutlarında ayrıştırılıyor ve paketleniyor. 

Bu sayede tüketiciye yalnızca sofralık tuz olarak değil, gıda, sanayi, kimya, ilaç, deri ve tekstil gibi birçok sektörde kullanılan farklı formatlarda tuzu ulaştırılıyor.

5 KITAYA İHRAÇ

Türkiye’nin tuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’inin Tuz Gölü’nden karşılanıyor.. 5 kıtada en az 50 ülkeye tuz ihracı yapılıyor. İç ve dış pazarda gıdadan, kimyaya, hayvancılıktan tekstil sektörüne kadar tüm sektörlerde ihracat yapılıyor.

TUZ GÖLÜNÜN TURİSTİK DEĞERİ

Tuz Gölü, sadece bir üretim alanı değil, doğal da bir coğrafya. Tuz Gölü ekosistemi coğrafi anlamda da UNESCO tarafından da Kültürel Miras Listesi'nde yer alıyor. Bölge hem bir tuz üretim sahası hem de coğrafi olarak dünya çapında tescile sahip. Endemik kuş türlerinin göç noktası. Flamingoların besini olan ‘Artemia Salina’ adlı mikroorganizmaların burada bulunuyor. Dolayısıyla birçok özellik Tuz Gölü'nün hem Türkiye'de hem de dünyada yerini farklılaştırıp, özelleştiriyor. Fotoğraf: İHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *