Türkiye’nin en büyük ikinci gölü Tuz Gölü.
Doğal yapısı etkileyici ve nadir kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden sadece tuz üretilmiyor, aynı zamanda büyüleyici gün batımları için turistik ve kuş safarisi mekânı.
Konya sınırları içinde bulunan Tuz Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tuz rezervlerinden birine sahip. Kapalı bir havzada bulunması dolayısıyla dışarıya akışı olmayan Tuz Gölü’nde yoğun bir buharlaşma süreci yaşanıyor.
Hiçbir denizle bağlantısı olmadığı için mikroplastik atıkları barındırmadan tuz hasadı gerçekleştirilebiliyor.
Binlerce yıllık jeolojik süreçlerle oluşan Tuz Gölü’nün tuzu, hem Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor hem de gölün doğal güzelliğini oluşturan en önemli unsurlar arasında yer alıyor.
SADECE SOFRALIK TUZ DEĞİL
Tüketiciye yalnızca sofralık tuz olarak değil, sanayi, kimya, ilaç, deri ve tekstil gibi birçok sektörde kullanılan farklı formatlarda tuzu ulaştırılıyor.
Tuz Gölü’nde tuz, göl suyunun doğal yollarla buharlaşması sonucunda kristalleşiyorb
Hasat döneminde gölden kazarak alınan tuz ilk önce yıkanıyor.
TUZ NASIL HASAT EDİLİYOR?
Tuz Gölü'nde tuz hasadının doğal ve temiz ekosistem ile yapılıyor. Tuz Gölü havzasında çözelti şeklinde oluşan tuzlar Haziran ve Temmuz aylarına doğal buharlaşma yöntemiyle ortamdan uzaklaşması sonrası oluşan tuz kristalleri, yerinde özel makinelerle hasat ediliyor.
DOĞAL VE SAĞLIKLI TUZ
Tuz Gölü’nde diğer hasatlardan farklı olarak sadece coğrafi büyüklüğü değil. Hiçbir denize kıyısı olmayan Tuz Gölü'nde tuz, deniz tuzlarında görülebilen mikroplastik atıklarının hiçbirinde maruz kalmıyor. Bu da ihracatta ve iç pazarda çok daha temiz ve kaliteli tuzlar olarak yer buluyor.
TUZ NASIL KURUTULUYOR?
Tuz, kurutma ve eleme işlemlerine maruz kalıyor. İhtiyaca göre farklı granül boyutlarında ayrıştırılıyor ve paketleniyor.
Bu sayede tüketiciye yalnızca sofralık tuz olarak değil, gıda, sanayi, kimya, ilaç, deri ve tekstil gibi birçok sektörde kullanılan farklı formatlarda tuzu ulaştırılıyor.
5 KITAYA İHRAÇ
Türkiye’nin tuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’inin Tuz Gölü’nden karşılanıyor.. 5 kıtada en az 50 ülkeye tuz ihracı yapılıyor. İç ve dış pazarda gıdadan, kimyaya, hayvancılıktan tekstil sektörüne kadar tüm sektörlerde ihracat yapılıyor.
TUZ GÖLÜNÜN TURİSTİK DEĞERİ
Tuz Gölü, sadece bir üretim alanı değil, doğal da bir coğrafya. Tuz Gölü ekosistemi coğrafi anlamda da UNESCO tarafından da Kültürel Miras Listesi'nde yer alıyor. Bölge hem bir tuz üretim sahası hem de coğrafi olarak dünya çapında tescile sahip. Endemik kuş türlerinin göç noktası. Flamingoların besini olan ‘Artemia Salina’ adlı mikroorganizmaların burada bulunuyor. Dolayısıyla birçok özellik Tuz Gölü'nün hem Türkiye'de hem de dünyada yerini farklılaştırıp, özelleştiriyor. Fotoğraf: İHA