KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Güncel Otellerde açık büfe kaldırılıyor mu? İşte detaylar

Otellerde açık büfe kaldırılıyor mu? İşte detaylar

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’de yılda 23 milyon tonu bulan gıda israfını önlemek amacıyla otellerdeki açık büfe ve restoranlardaki serpme kahvaltı uygulamalarında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. İşte detaylar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’de her yıl milyonlarca ton gıdanın israf edilmesiyle mücadele kapsamında önemli adımlar planlanıyor.

O KURUL DEVREYE GİRDİ

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verilerine göre, her yıl yaklaşık 23 milyon ton gıda çöpe gidiyor, meyve ve sebzelerin ise yüzde 35’i sofralara ulaşamadan ziyan oluyor. Gıda enflasyonunu da artıran bu soruna çözüm bulmak için Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu çalışmalara başladı.

SERPME KAHVALTIYA SON VERİLECEK

Restoranlarda sıkça rastlanan kişi sayısına göre zorunlu serpme kahvaltı uygulamasına son verilmesi hedefleniyor

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, israfın önüne geçilmesi için kapsamlı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmaya hazırlanıyor.

AÇIK BÜFE ALA CARTE OLACAK

Habere göre, Meclis'e gelmesi beklenen düzenlemelerle otellerdeki açık büfe sisteminden ala carte servise geçiş yapılması planlanıyor. Aynı şekilde, restoranlarda sıkça rastlanan kişi sayısına göre zorunlu serpme kahvaltı uygulamasına son verilmesi hedefleniyor. Bu değişikliklerle, tüketilmeyen yiyeceklerin israf edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Sabah'ın haberine göre, Türkiye Restoranlar ve İşletmeciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, serpme kahvaltılarda yiyeceklerin yaklaşık yüzde 50'sinin çöpe gittiğini belirterek bu uygulamanın israfı artırdığını vurguladı. Benzer şekilde otellerde de açık büfelerde büyük miktarda yiyeceğin tüketilmediğine dikkat çeken Bingöl, "Yemekler ihtiyaç kadar sipariş edilmeli, artanlar hayvan barınaklarına ulaştırılmalı" önerisinde bulundu.

"KÜRESEL KITLIK RİSKİ KAPIDAYKEN BU KADAR BÜYÜK BİR İSRAF KABUL EDİLEMEZ"

Hazırlanan raporda sadece restoran ve otellere yönelik değil, gıda israfını genel olarak önlemeye yönelik başka tedbirler de yer alıyor. Raporda, sokaklara yemek dökülmesinin yasaklanması, ekmek israfının önlenmesi ve gıda üretiminden tüketime kadar tüm süreçlerde verimliliğin artırılması gibi öneriler bulunuyor. Türkiye'de günde 12 milyon ekmeğin çöpe gittiğini hatırlatan Bingöl, "Küresel kıtlık riski kapıdayken bu kadar büyük bir israf kabul edilemez" sözleriyle durumun ciddiyetini ortaya koydu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *