KONYA HABER
Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Güncel Sofraların vazgeçilmezi cep yakıyor: Sarımsak fiyatı eti solladı

Sofraların vazgeçilmezi cep yakıyor: Sarımsak fiyatı eti solladı

Zam şampiyonu olan sarımsağın kilo fiyatı, 400 liraya yükseldi. Böylece yerel marketlerde 399 liraya sabitlenen kuşbaşı et fiyatını geçmiş oldu. Öte yandan fiyat artışında en büyük etkenin, üretimin düşük oluşu ve girdi maliyetleri olduğu bildiriliyor.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Sarımsak fiyatı 400 liraya ulaşarak kırmızı eti geride bıraktı; vatandaşlar artık sarımsağı kiloyla değil taneyle alıyor.

Kararda yer alan habere göre "Beyaz altın" olarak adlandırılan, yemeklerin vazgeçilmez besin maddesi sarımsağın kilo fiyatı, 400 liraya kadar çıkarak, kırmızı et fiyatıyla aynı seviyeye geldi. Vatandaş sarımsağı kilo ile değil taneyle almaya başladı.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Zonguldak’ta sarımsak üretimi yapan Erdoğan Uzunlar, şunları söyledi:

“Sarımsak fiyatları böyle giderse daha da çok artacak. Çünkü maliyetlerin yüksek olmasından dolayı, çok fazla ekim dikim yapılmıyor ve üretim kalmadı. Ekilen kısımlarda ise verim düşük, kışın beklendiği gibi geçmemesi ve nisan yağmurlarının bu yıl beklenen boyutta olmaması üretimi olumsuz etkiledi. Bir diğer etken işçi maliyetlerindeki artış. Sarımsağın dikimi çok önemli ve önceleri makine ile dikiyorduk, fakat istediğimiz verimi alamadığımız için elle dikmek zorunda kaldık.”

"İŞÇİ YEVMİYELERİNİN YÜKSEK OLUŞU VE İŞÇİ BULMA SIKINTISININ FİYATI DİREKT OLARAK ETKİLİYOR"

İşçi yevmiyelerinin yüksek oluşu ve işçi bulma sıkıntısının fiyatı direkt olarak etkilediğini söyleyen Uzunlar, “İşçinin yevmiyesi (günlüğü) az; 1.000 TL. Bu sadece bununla da bitmiyor; kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi çayı derken rakam daha da artıyor. Ürünü sadece diktirmekle bitmiyor, daha farklı işçilik ve emek gerektiren birçok aşaması var. Bazı meyveler ve sebzeler dört mevsim yetiştirilirken, sarımsak öyle değil. Senede bir defa hasat yapılıyor” dedi.

İTHALAT ARTACAK

Türkiye’de sarımsak üretimi, 120-140 bin ton civarında. Tüketim ise 150-170 bin ton civarında. Üretim tüketimin kısmen altında kalıyor. Bu açık ise ithalat ile karşılanıyor. Fiyat artışları sebebiyle ithalatın artacağı ifade ediliyor. Türkiye, en çok sarımsak ithalatını Çin’den yapıyor. Kuru sarımsak üretiminde Çin dünyanın en büyük pazarı. Fiyat ateşinin düşmesi için ithalatın artacağı belirtiliyor.

VATANDAŞLAR SARIMSAĞI TANE İLE ALIYOR

Sarımsak fiyatları, ürün kalitesine göre 250 lira ile 400 lira arasında değişirken, market ve pazar fiyatları arasında bir fark yok. Pazarcı esnafı, geçen yıl sarımsak fiyatının 100 lira olduğunu belirterek “Fiyatlar iki ayda yükseldi. Şu an 350 lira civarında iyi bir sarımsak bulabiliyorsunuz. Vatandaşlar genelde kilo olarak almıyor. Tane ile satıyoruz” diyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *