KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9602 %0,55
47,9418 %0,62
4.412,26 % 0,66
Ara
BBN Haber Güncel Tavuk dönerin yasaklanması gündemde

Tavuk dönerin yasaklanması gündemde

Konya ve Kocaeli'da yüzlerce kişiyi hastanelik etti. Tavuk döner faciası her geçen gün büyüyor. Uzmanlar, tavuk etinin döner gibi uzun süre dış ortamda pişirilmeye uygun olmadığını açıklayıp tavuk dönerin yasaklanması gündeme gelebileceğini belirttiler.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Konya ve Kocalei'nde yüzlerce kişiyi hastanelik etti.

Tavuk döner faciasının sebep olduğu tehlike her geçen gün büyürken gözler de tavuk dönere çevrildi.

Uzmanlar, tavuk etinin döner gibi uzun süre dış ortamda pişirilmeye uygun olmadığını açıklayıp tavuk dönerin yasaklanmasının gündeme gelebileceğini açıkladılar.

Besin zehirlenmesinden çok tavuk döner zehirlenmesi var

Son zamanlarda besin zehirlenmesi vakaları en çok tavuk dönerde görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda Konya ve Kocaeil'de yaşanan, yüzlerce kişiyi etkileyen tavuk döner faciası ile ilgili Prof. Dr. Levent Doğancı dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Tavuk eti dönere uygun değil

Prof. Dr. Doğancı, Kocaeli'ndeki vakaların odağında yer alan tavuk döner tüketiminin halk sağlığı açısından yüksek risk taşıdığına işaret etti. "Tavuk eti, döner gibi uzun süre dış ortamda pişirilen besinler için uygun bir seçenek değildir" dedi ve ekledi "Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basillus gibi bakteriler toksin üretebilir. Bu toksinler, besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolayca fark edilemez ve kitlesel zehirlenmelere yol açar".

Tavuk dönere yasak gündemde

Ekonomik krizle birlikte artan tavuk eti tüketiminin halk sağlığı risklerini artırdığına dikkat çeken Doğancı, "Tavuk dönerinbirkaç gün saklanıp tekrar ateşe konması gibi uygulamalar, ciddi risk taşır. Bu nedenle tavuk dönerin üretimi ve tüketiminin yasaklanması bile gündeme gelmelidir" dedi.

Bağımsız güçlü denetim merkezleri kurulsun

Türkiye'de besin güvenliğinin denetiminde önemli eksikler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğancı, "ABD'deki FDA gibi bağımsız ve güçlü denetim kurumlarına acil ihtiyaç var. Aynı zamanda salgınlara hızla cevap verecek, CDC benzeri ulusal bir hastalık kontrol merkezinin kurulması da elzemdir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *